hartje van roomboter

Gezond afvallen met gezonde vetten

hartje van roomboterVeel mensen die op dieet zijn vermijden voeding met vetten. Maar wist je dat goede vetten juist kunnen helpen bij het afslanken? In dit artikel vertellen we je meer over gezond afvallen met goede vetten en laten we zien uit welke voedingsmiddelen je deze vetten kunt halen. Ook lees je hier over enkele diëten met gezonde vetten.

Wat zijn goede vetten?

Een tijdlang werd gedacht dat onverzadigde vetten gezond waren en verzadigde vetten ongezond. Onverzadigde vetten vind je voornamelijk in plantaardige producten en verzadigde vetten in dierlijke producten. Deze stelling blijkt echter niet waar te zijn. Sommige onverzadigde en verzadigde vetten zijn gezond en andere weer niet. Omega-3 vetzuren zijn in ieder geval gezond en omega-6 vetzuren zijn gezond als ze niet genetisch gemodificeerd zijn. Transvetten behoren tot de ongezonde vetten. Deze vetten ontstaan wanneer plantaardige olieën uitharden, zoals bij gefrituurd voedsel bijvoorbeeld het geval is.

Hoe kunnen deze vetten helpen bij gezond afvallen?

Als je voedingsmiddelen eet met gezonde vetten, zul je merken dat je snel een vol gevoel krijgt. Daardoor hoef je minder te eten en kun je tussendoortjes ook gemakkelijker laten staan. Verder geven goede vetten veel energie. Wil je gezond afvallen door minder te eten? Dan kun je door voldoende vetten te eten toch genoeg energie hebben, terwijl je minder andere voedingsproducten hoeft te nuttigen.

Andere voordelen

Je kunt niet alleen gezond afvallen met goede vetten; er zijn ook verschillende andere voordelen. Zo worden de kwetsbare organen bijvoorbeeld beschermd door vetten en worden de vitamines A, D, E en K beter opgenomen in het lichaam. Daarnaast hebben bepaalde vetten een ontstekingsremmende werking en kunnen ze je cholesterol verlagen. Andere gezonde vetten kunnen de bloeddruk verlagen en helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Zoals je ziet zijn vetten dus heel gezond voor ons lichaam, zolang we maar voor de goede vetten kiezen.

Voedingsmiddelen met goede vetten

Welke voedingsmiddelen bevatten dan goede vetten? Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Extra vierge olijfolie
Waarschijnlijk weten we allemaal wel dat olijfolie gezond is en dan met name de extra vierge olijfolie. Je kunt gezond afvallen door extra vierge olijfolie toe te voegen aan je dieet, omdat deze olie een omega-3 vetzuren, fenolen en mono-onverzadigde vetzuren bevat. De olijfolie is niet alleen goed voor het afslanken, maar remt eveneens verouderingsprocessen af en is goed voor de huid. Verwarm extra vierge olijfolie niet, maar eet het gewoon koud door bijvoorbeeld een salade. Naast olijfolie zijn er ook andere gezonde plantaardige olieën, zoals hennepzaadolie, pompoenolie en notenolie.

Kokosolie
Het grote voordeel van kokosolie bij het gezond afvallen is dat het je verbranding tot wel 5% kan verhogen en de werking van je schildklier versnelt. De gezonde vetten in deze olie zijn de MCT vetzuren. Deze vetten worden in ons lichaam niet opgeslagen als vet en brengen nog andere voordelen met zich mee. Zo worden vetoplosbare vitamines en aminozuren, magnesium en calcium hierdoor beter opgenomen in het lichaam. Daarnaast versterken deze vetten het immuunsysteem, verbeteren de spijsvertering en bevorderen de verwerking van glucose.

Roomboter
Helaas zijn er nog steeds een groot aantal mensen die liever kiezen voor dieetmargarine dan voor roomboter. Roomboter is echter vele malen gezonder, omdat het een natuurlijker product is en betere vetten bevat. Er zitten veel omega-3 vetzuren in die helpen bij gezond afvallen. Daarnaast bevat roomboter antioxidanten, beschermt het tegen schimmels, bacteriën en virussen, het zorgt voor een gezond cholesterol gehalte en het verbetert de opname van vetoplosbare vitamines. De biologische roomboter van grasgevoerde koeien is de beste variant.

Ghee
Een nog gezondere versie van roomboter is Ghee. Eigenlijk is het gewoon roomboter dat is ontdaan van eiwitten, zouten en vocht. Maar daardoor is Ghee nog beter voor ons lichaam. Als je roomboter verhit, zie je een deel donkerbruin worden. Dit zijn de eiwitten die zijn verbrand, wat dus niet echt gezond voor ons is. Aangezien Ghee roomboter is waar de eiwitten van zijn ontdaan, heb je hier geen last van.

Advocado
Advocado's zijn een echte aanrader voor gezond afvallen. Er zitten verschillende gezonde onverzadigde vetzuren in deze vrucht, zoals omega-3. Deze vetten geven je niet alleen een vol gevoel, maar reguleren ook de bloedsuikerspiegel en hebben een positieve invloed op je hart- en bloedvaten. Tijdens je dieet is het goed om elke dag een halve of een hele advocado te eten.

Zalm
Niet elke vissoort is even goed om toe te voegen aan een dieet, maar zalm behoort tot de gezondste vissoorten. Dit voedingsmiddel is namelijk rijk aan omega-3 vetzuren en twee keer per week zalm eten kan je goed helpen bij het afslanken.

Noten & zaden
Andere goede leveranciers van omega-3 vetzuren zijn noten en zaden. Ook bevatten deze producten gezonde omega-6 vetzuren. Daarnaast zijn noten en zaden rijk aan eiwitten en vezels, waardoor ze je een vol gevoel geven. Ideaal dus als tussendoortje!

Voedingsmiddelen met ongezonde vetten

Goede vetten kunnen je dus heel goed helpen bij gezond afvallen, maar voedingsmiddelen met ongezonde vetten kun je het beste vermijden. Dit zijn voedingsmiddelen die ongezonde vetten bevatten:

 • Plantaardige margarines;
 • Zonnebloemolie;
 • Koolzaadolie;
 • Maïsolie;
 • Sojaolie;
 • Arachideolie;
 • Melk;
 • Kaas;
 • Room;
 • Junkfood;
 • Gefrituurde producten.

Diëten met goede vetten

Paleo dieet
Tegenwoordig is het paleo dieet een ware hype geworden.  Je kunt met dit dieet gezond afvallen, doordat je enkel natuurlijke, biologische voedingsmiddelen nuttigt. Hierbij gaat het voornamelijk om goede dierlijke vetten, veel eiwitten en weinig koolhydraten. Deze producten eet de mens al sinds de oertijd en volgens het paleo dieet zijn de bewerkte producten die nu in de winkels liggen helemaal niet gezond voor ons lichaam. Bij het paleo dieet hoef je niet op de calorieën te letten; je kunt gewoon eten totdat je vol zit.

Bulletproof dieet
Het Bulletproof dieet heeft veel weg van het paleo dieet, maar gaat nog een stapje verder. Bij dit dieet ligt de focus nog meer op gezonde vetten en is het de bedoeling dat dagelijks 50 tot 70 procent van je calorie-inname uit vetten bestaat. Daarnaast eet je een stuk minder eiwitten dan bij het paleo dieet. Ook bij het Bulletproof dieet hoef je niet je calorieën te tellen en kun je zelfs meer eten dan normaal. Het gaat er echter om dat je de calorieën wel volgens de regels van het dieet verdeeld over de verschillende voedingswaarden.

LKHV dieet
Het LKHV dieet staat voor 'Laag Koolhydraat, Hoog Vet'. Inmiddels bestaat het dieet al ruim 150 jaar en je kunt hiermee gezond afvallen zonder calorieën te tellen. Tijdens dit dieet eet je voornamelijk producten met vetten en eiwitten, zoals vlees, eieren en gezonde olieën. Verder eet je enkel groenten die boven de grond groeien. Suikers en voedingsmiddelen met zetmeel dien je te vermijden. Hierbij kun je denken aan frisdrank, koek, snoep, pasta, aardappelen, rijst en brood. Je kunt gewoon eten wanneer je honger hebt en totdat je verzadigd bent.

South Beach dieet
Bij het South Beach dieet gaat het erom dat je leert te kiezen voor de goede koolhydraten en gezonde vetten. In de eerste fase eet je voornamelijk producten met gezonde vetten en eiwitten; de koolhydraatrijke producten vermijd je. Goede koolhydraatrijke voedingsmiddelen mag je wel weer eten in de tweede fase. Daarna hoef je geen dieet meer te volgen, maar kun je de regels van het South Beach dieet in je achterhoofd houden. Zo is het eigenlijk een levenswijze geworden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 8571x
Toegevoegd: 05-09-2015 11:03
Gewijzigd: 03-12-2016 23:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!