paleo gerechten

Afvallen zonder dieet: hoe doe je dat?

paleo gerechtenWil je afvallen zonder calorieën te tellen? Dat is heel goed mogelijk! Je kunt al heel wat kilo's verliezen door een gezond voedingspatroon aan te houden en regelmatig te sporten. Je moet er dus wel wat moeite voor te doen, maar gezond eten en sporten zijn echt geen straf. Hier geven wij je 10 tips voor het afvallen zonder dieet.

1. Eet paleo gerechten

Paleo wordt door veel mensen nog steeds een dieet genoemd, ook is het dat juist niet. Als je kiest voor een paleo voedingspatroon, kun je zoveel eten als je zelf wilt en hoef je dus geen calorieën te tellen. Je kiest echter enkel voor gezonde voedingsmiddelen die zoveel mogelijk natuurlijk zijn. Bewerkte voedingsstoffen bevatten namelijk vaak giftige stoffen die je lichaam opslaat en waardoor je dus aankomt. Afvallen zonder dieet hoeft daarom helemaal niet zo moeilijk te zijn als je kiest voor paleo gerechten.

Een paleo voedingspatroon bestaat uit gerechten met enkel voedingsmiddelen die suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij zijn. Volgens het paleo principe zijn dit namelijk stoffen die niet goed zijn voor ons lichaam. We komen hierdoor niet alleen aan, maar het heeft ook een negatief effect op ons energielevel. Daarnaast kies je dus voor natuurlijke voedingsmiddelen en deze kun je het beste zo rauw mogelijk eten. Het lijkt nu nogal moeilijk om een lekkere maaltijd op tafel te zetten met paleo voedingsmiddelen, maar dat valt gelukkig hartstikke mee! Met natuurlijke suikervrije, glutenvrije en zuivelvrije voedingsmiddelen kun je vrijwel elk gerecht namaken en op internet zijn een heleboel paleo recepten te vinden.

2. Ontwikkel een goed eetpatroon

Aangezien we steeds vaker wisselende diensten draaien op ons werk, eten we ook minder vaak op standaard tijden. Toch is het belangrijk dat je dit blijft doen, omdat je lichaam anders de gehele dag trek heeft. Het is eigenlijk het beste om vijf tot zes maaltijden op een dag te eten, waaronder drie grote maaltijden. Zorg ervoor dat je een goed dag/nachtritme hebt en zo elke dag op hetzelfde tijdstip kunt ontbijten. Bepaal ook een standaard tijd voor de lunch en de avondmaaltijd. Tussendoor kun je nog twee keer een kleinere maaltijd als tussendoortje nemen. Als je lichaam eenmaal gewend is aan dit eetpatroon, zul je merken dat je alleen nog rond de standaard tijden honger/trek krijgt.

3. Zorg voor variatie in je voeding

Te weinig variatie in je voeding zorgt er vaak voor dat je trek krijgt in ongezonde snacks. Als je nagenoeg elke dag hetzelfde eet en zowel voor het ontbijt als de lunch enkel brood, gaat dit op een gegeven moment vervelen. Hierdoor ga je meer ongezonde snacks eten, waardoor je in gewicht zult aankomen. Probeer jezelf dagelijks te verwennen met een aantal lekkere en gezonde maaltijden. Tijdens de lunch is het vaak het makkelijkst om brood te eten als je op je werkt bent, maar als ontbijt kun je ook kiezen voor een paar gekookte of gebakken eieren met groenten. Wees creatief en probeer elke dag iets nieuws uit!

4. Drink voldoende water

Het belang van water wordt helaas nog steeds onderschat, ook al weten we vaak wel dat we minimaal 1,5 liter water per dag moeten nuttigen. Water voert de afvalstoffen in je lichaam af en zorgt er daarmee voor dat deze stoffen niet worden opgeslagen als vet. Door dagelijks voldoende water te drinken, wordt het afvallen zonder dieet al een stuk gemakkelijker.

5. Begin je dag met een koolhydraatarm ontbijt

Het ontbijt is eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Hiermee vul je de tekorten in je lichaam aan die je 's nachts hebt opgebouwd en het zorgt eveneens voor energie om de dag goed te starten. Veel mensen slaan het ontbijt echter nog steeds over en dit zorgt ervoor dat ze gedurende de dag meer gaan snacken. Het is dus beter om wel te ontbijten en het beste is dan om te kiezen voor een koolhydraatarm ontbijt. Met een ontbijt vol koolhydraten stijgt namelijk het glucosegehalte in je lichaam en op het moment dat dit daalt krijg je trek in ongezonde snacks.

6. Sport minstens drie keer per week

Drie keer week sporten lijkt misschien veel, maar je hoeft hier per keer niet langer dan een uur mee bezig te zijn. Sporten werkt niet alleen goed voor het afvallen zonder dieet; het maakt je ook gezonder en gelukkiger. Tijdens het sporten kom je vaak ook andere mensen tegen, waardoor het voor meer sociaal contact kan zorgen. Als je per week minstens drie keer sport, zul je al snel gewicht gaan verliezen.

7. Ga voor een combi van cardio en krachttraining

Sommige mensen die willen afvallen gaan dagelijks een rondje hardlopen, terwijl anderen juist weer gaan gewichtheffen in de sportschool. Wat is nu eigenlijk het beste? Wij adviseren je om te gaan voor een combinatie van cardio en krachttraining. Cardio zorgt ervoor dat je direct op dat moment veel calorieën afvalt en bij krachttraining gaat het om dan om veel minder calorieën. Door krachttraining maak je echter wel spieren aan en deze spieren, waardoor je over het algemeen meer verbrandt. Daarnaast blijven je spieren tot 48 uur na de training meer calorieën verbranden. Een combinatie van deze twee is dan ook de beste optie voor het afvallen zonder dieet.

8. Zorg voor meer dagelijkse beweging

Beweging krijg je niet alleen als je gaat sporten, maar ook in het dagelijks leven. Je kunt er al voor zorgen dat je dagelijks een stuk meer beweegt door slechts een aantal dingen aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld vaker de fiets pakken voor korte stukken in plaats van de auto. Ook is het goed idee om te kiezen voor de trap in plaats van de lift. Meer doen in het huishouden en je auto zelf wassen zijn ook manieren om meer te bewegen. Ga eens goed na wat jij kunt veranderen in het dagelijks leven en probeer dit voortaan zoveel mogelijk te doen.

9. Kies een sport uit die jij leuk vindt

Cardio en krachttraining zijn geen sporten die iedereen volhoudt. Dat komt dan niet per se doordat iemand het niet kan, maar vaak omdat ze niet gemotiveerd genoeg zijn. Voor het afvallen zonder dieet is het wel de beste optie, maar het is niet verstandig hiervoor te kiezen als je het echt niet leuk vindt. De kans is groot dat je al snel afhaakt. Het is dan beter om te kiezen voor een sport die je wel leuk vindt, zodat je dit ook echt volhoudt. Paardrijden, zwemmen, dansen of judo: het maakt niet uit wat je kiest, zolang je maar beweegt. Met deze sporten zul je namelijk ook echt wel calorieën verliezen. En wellicht kun je hiernaast toch nog één keer per week kiezen voor cardio en krachttraining.

10. Zorg voor een sportmaatje

Als je het sporten een stuk gemakkelijker wilt maken, kun je het beste gaan sporten samen met een sportmaatje! Kijk of een van je vrienden met je mee wilt of spreek nog eens af met iemand die je tijdens het sporten hebt ontmoet. Als je samen gaat sporten, kun je elkaar goed motiveren. Je zult zien dat je meer zin krijgt om te sporten en waarschijnlijk wordt je ook uitgedaagd om beter te presteren. Een sportmaatje kan zeker een goede hulp zijn bij het afvallen zonder dieet.

 

Bekijk ook hoeveel je mag wegen


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4464x
Toegevoegd: 22-11-2015 16:26
Gewijzigd: 03-12-2016 23:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!