11 praktische tips voor een succesvolle carrièreswitch

11 praktische tips voor een succesvolle carrièreswitch

11 praktische tips voor een succesvolle carrièreswitchZit je in een sleur met je werk en ben je toe aan een compleet nieuwe uitdaging? Dan is het goed om niet lukraak een andere baan te gaan zoeken, maar het goed aan te pakken. Wij helpen je daarbij door je 11 waardevolle tips voor een succesvolle carrièreswitch te geven.

1: Durf in de spiegel te kijken

De eerste tip die we je willen geven is om grondig naar jezelf te kijken. Wat zijn je sterke punten, vaardigheden, interesses en passies? Hoe sluiten deze aan bij je beoogde carrièredoel? Wat zijn de zaken waaraan je moet werken?
Kijk daarnaast ook naar het soort omgeving dat bij jou past. Is dat een werkplek bij een groot bedrijf of voel je je prettiger in een bedrijf waar meer het familiegevoel heerst? Met goede zelfreflectie krijg je een hoop duidelijkheid over jezelf als persoon. De uitkomsten kun je meenemen bij het vinden van ander soort werk.

2: Doe een loopbaantest

Een loopbaantest is een goede aanvulling op de vorige tip. Het geeft je namelijk nog meer inzicht in je persoonlijkheid, waarden, vaardigheden, competenties, behoeften, je ideale werkomgeving en meer.
Goed om te weten: in diverse gemeenten kun je gratis een loopbaangesprek aanvragen met een professionele en ervaren loopbaancoach. Een voorbeeld hiervan is het initiatief Groei Vooruit. Via de website kunnen alle inwoners uit Regio Zwolle gratis loopbaancoaching aanvragen.
Wil je weten of er bij jou in de gemeente ook hulp wordt geboden? Check dan of er regionaal mobiliteitsteam bij jou in de regio is.

3: Doe een beroepentest

Met een beroepentest krijg je inzicht in welke beroepen of functies het beste bij jou passen. De test komt in de buurt van de loopbaantest, maar toch raden we je aan om ook deze test te doen. Wel via een loopbaancoach, dus niet een gratis test die je online kunt doen. De kwaliteit daarvan laat vaak te wensen over.

4: Informeer naar praktijkervaringen

Op basis van de beroepentest kun je heel gericht op zoek gaan naar professionals die werkzaam zijn in de beroepen of functies die uit de beroepentest komen. Informeer naar hoe ze hun werk ervaren en hoe het er dagelijks aan toegaat.
Vraag naar uitdagingen waarmee ze te maken hebben en de voordelen en nadelen van hun werk. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe het er in de praktijk aan toegaat. Daar kan geen enkele folder of beroepenwebsite tegen op.
Bonustip: het is niet altijd mogelijk, maar als het kan probeer dan te regelen om een dag mee te lopen bij de professionals die je hebt gesproken. Ook als je zelf geen werkzaamheden verricht kan dat enorm waardevol zijn doordat je kunt waarnemen hoe de werkdag is en of je daar enthousiast van wordt.

5: Maak een keuze en vul je kennis en vaardigheden aan

Als je eenmaal scherp hebt voor welk beroep en functie je wilt gaan is het belangrijk om de knoop door te hakken zodat je doelgericht je kennis en vaardigheden kunt gaan aanvullen. Dat kan door het volgen van een e-learning, cursussen of misschien wel een complete opleiding.
Soms is het mogelijk om werken en leren te combineren en zijn werkgevers bereid om de opleidingskosten (deels) voor hun rekening te nemen. Daarnaast is het goed om te weten dat er diverse subsidieregelingen zijn om de opleiding te bekostigen. Voor informatie hierover kun je terecht bij je regionale mobiliteitsteam of op de website van de rijksoverheid.


6: Bouw aan je netwerk

Om een leuke baan te vinden raden we je aan om je netwerk te benaderen en uit te bouwen. Via je netwerk heb je namelijk kans op een warme ingang bij bedrijven, waardoor de kans op een baan groter wordt.

7: Update je cv en LinkedIn profiel

Potentiële werkgevers kijken tegenwoordig vrijwel altijd op sociale media zodat ze een beter beeld van je kunnen krijgen. Het belangrijkste sociale mediakanaal voor het vinden van een baan is LinkedIn. Zorg daarom dat je profiel een update krijgt en je alle relevante werkervaring, diploma’s, cursussen en vaardigheden invult.
Daarnaast raden we je aan om aan je netwerk op LinkedIn aanbevelingen te vragen, ook wel ‘recommendations’ genoemd. Jezelf op een positieve manier in de markt zetten is natuurlijk makkelijk, maar het staat veel sterker als anderen een goed woordje over je doen op jouw LinkedIn profiel.
Tot slot is het goed om je cv bij te werken voor als je sollicitatiebrieven gaat versturen.

8: Benadruk overdraagbare vaardigheden

Als je de overstap naar een nieuw beroep wilt maken is het goed om te beseffen dat bepaalde vaardigheden die je in je huidige werk gebruikt toepasbaar zijn in je nieuwe functie. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, organisatievermogen en communicatievaardigheden.

9: Wees flexibel en geduldig

Het maken van een carrièreswitch vergt veel tijd en energie. Daardoor loop je het risico om op den duur te snel de overstap naar een nieuw beroep te maken. Het is echter van groot belang om geduldig te blijven en flexibel te zijn in je aanpak.
Als je bijvoorbeeld twijfelt of je wel echt een carrièreswitch wilt maken en het daarom eerst wilt uitproberen, kun je bijvoorbeeld in eerste instantie twee dagen bij een andere werkgever gaan werken. Op die manier kunt je ervaren of het nieuwe beroep bij je past zonder dat je jouw huidige baan hoeft op te geven.

10: Toon je passie en toewijding

Wanneer je solliciteert voor functies in je nieuwe carrière, zorg er dan voor dat je je passie en toewijding laat zien. Werkgevers zijn vaak op zoek naar kandidaten die echt enthousiast zijn over de industrie en bereid zijn om hard te werken om te slagen. Laat zien dat je bereid bent om te leren en jezelf te bewijzen.

11: Wees voorbereid op uitdagingen

Een carrièreswitch zorgt ervoor dat je uit je comfortzone wordt gehaald en nieuwe uitdagingen moet overwinnen. Wees bereid om tegenslagen en obstakels aan te pakken. Het vermogen om veerkrachtig te zijn en problemen aan te pakken, is een belangrijke eigenschap voor succes in elke carrière, zeker als je een carrièreswitch gaat maken.
Zie het zo: iedere ‘probleem’ is een kans om in oplossingen te denken en er op die manier voordeel uit te halen. Zelfs in gevallen waarin er geen voordeel lijkt te zijn is er toch altijd iets positiefs waardoor je als professional kunt groeien.
Tot slot willen we je meegeven om niet op te geven als je een carrièreswitch wilt gaan maken. Bij sommige mensen is het zo gepiept. Bij andere mensen kan het zomaar maanden of nog langer duren voordat ze een nieuwe uitdagingen hebben gevonden. Laat je niet ontmoedigen, uiteindelijk goed komt het voor iedereen goed, dus ook voor jou.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: SjoerdH
Aantal keer gelezen: 441x
Toegevoegd: 14-08-2023 11:20
Gewijzigd: 16-08-2023 09:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!