Wat zijn de diensten van een uitzendbureau?

Wat zijn de diensten van een uitzendbureau?

Wat zijn de diensten van een uitzendbureau?Iedereen heeft wel eens een bepaalde fase in het leven dat het op arbeidsniveau niet zo goed gaat, bijvoorbeeld doordat iemand niet goed op zijn/haar plek zit op het werk.

Soms ben je hierdoor toe aan een nieuwe uitdaging. Of je contract wordt niet verlengd vanwege een bepaalde reden binnen het bedrijf en je verliest je baan. Soms ben je hierdoor toe aan een nieuwe uitdaging. Of je contract wordt niet verlengd vanwege een bepaalde reden binnen het bedrijf en je verliest je baan. De eerste dagen struin je het internet af, op zoek naar de juiste nieuwe uitdaging. Je komt op sites zoals indeed, Nationale vacaturebank of een andere vacaturesite. Je ziet dat er op die sites veel banen worden aangeboden, maar zie je ook dat er advertenties van uitzendbureaus op staan. Advertenties door uitzendbureaus in de stad of het dorp waarin je woont. Je besluit te solliciteren en je hoopt dat je wordt gebeld. Na enige tijd word je ook daadwerkelijk gebeld door een intercedent van het uitzendbureau. Het enige dat je weet, is waar het uitzendbureau in de stad of het dorp is gevestigd én dat ze je helpen met het zoeken naar een nieuwe baan. Maar welke diensten leveren zij eigenlijk?
Doorgaans levert een uitzendbureau 3 diensten. Deze drie diensten zijn: uitzenden, detacheren en het werven en selecteren van mensen. In dit artikel lichten wij deze 3 diensten toe, maar ook lichten we payrol toe.

Uitzenden, wat is het?


We behandelen als eerst het uitzenden. Een bedrijf kan tijdelijk of voor een langere termijn op zoek zijn naar een extra werknemer. Na een sollicitatie bij het uitzendbureau kan het snel gaan. Binnen korte termijn kun je via het uitzendbureau aan het werk bij een nieuwe werkgever. Als het de eerste keer is dat je aan het werk gaat via een uitzendbureau kom je te werken in ‘fase 1’. Een uitzendbureau werkt namelijk met verschillende fases. Er zijn er 4, dit is volgens het cao van de NBBU. Het cao ABU werkt met fases A, B en C. We gaan verder in op de fases van de NBBU cao.
Fase 1 houdt in dat je gedurende de eerste gewerkte 26 weken zeer flexibel aan het werk kunt. Het aantal uren dat gewerkt is door de werknemer in de eerste 26 weken maakt niet uit. Het aantal uren dat wordt gewerkt, krijgt de uitzendkracht uitbetaald. Als de werknemer zes uur heeft gewerkt, dan krijgt de werknemer alleen deze zes uur betaald, werkt de werknemer 32 uur, dan krijgt de werknemer 32 uur betaald. Dit betekent ook dat, wanneer de werknemer een week niet werkt, die week ook niet krijgt uitbetaald.
Als de werknemer ziek wordt, dan werkt dit bij elk uitzendbureau anders. Het ene uitzendbureau werkt met zogenoemde week contracten, zij betalen de werknemer een week door en verwijzen de werknemer dan door naar het UWV. Andere uitzendbureaus werken met 2 wachtdagen en verwijzen de werknemer de derde dag al door naar het UWV.
Fase 2 duurt 52 weken. De fases kunnen onderbroken worden. De telling van de gewerkte weken begint opnieuw wanneer de werknemer langer dan 26 weken of langer stopt met het werken bij het desbetreffende uitzendbureau. De werknemer begint dan weer in fase 1. In fase 2 begint een werknemer pensioen op te bouwen.

Nadat de werknemer 78 weken in totaal door fase 1 en 2 zijn gelopen komt de werknemer in fase 3. In fase 3 is er nog steeds sprake van een uitzendovereenkomst. Een uitzendovereenkomst in fase 3 gaat een uitzendbureau met de werknemer aan voor een bepaalde tijd. Dit contract heeft een begin- en einddatum. De werknemer krijgt zekerheden welke staan vastgelegd in het contract. Deze zekerheden betreffen urengaranties voor bepaalde tijd. Fase 3 geldt voor maximaal 4 jaar. Er kunnen in deze 4 jaar 6 contracten worden aangegaan met de werknemer. In deze contracten staat bijvoorbeeld dat de werknemer recht heeft op loondoorbetaling. De werknemer krijgt dus doorbetaald wanneer het werk stopt, maar zijn contract nog doorloopt.
Na deze 3 fases komt de werknemer in fase 4. Fase 4 houdt in dat er een contract wordt aangegaan met de werknemer voor onbepaalde tijd. Het is een vast contract. Aan dit contract zit geen einddatum verbonden. De werknemer heeft in deze fase net als in fase 3 recht op loondoorbetaling.




Detacheren, wat is het?

Bij detacheren is een bedrijf net als bij het uitzenden opzoek naar een extra personeelslid, in dit geval voor langere tijd. Na de sollicitatie kan het voorkomen, dat je wordt gedetacheerd. Bij het detacheren wordt er in het contract een einddatum opgesteld. De overeenkomst wordt gesloten tussen opdrachtgever, uitzendbureau en werknemer. Het is mogelijk om het contract tussentijds te ontbinden, maar daarbij dient men rekening te houden met een opzegtermijn. Er kan een ziekteperiode zijn bij de werknemer, maar dat betekent niet dat het contract kan worden onderbroken. De medewerker blijft tot het einde van het contract verbonden met de werkgever. De werknemer blijft ook recht houden op het loon tot het contract is verlopen.

Werven en selecteren, wat is het?

Het werven en selecteren van personeel houdt in dat het uitzendbureau de taak overneemt van het bedrijf dat op zoek is naar personeel. Het invullen van een vacature kan een tijdrovende klus zijn voor een bedrijf. Deze taak wordt uit handen gegeven en overgedragen aan een uitzendbureau. Het uitzendbureau zoekt een geschikte kandidaat, aan de hand van de eisen van het bedrijf. Vervolgens gaan zij opzoek naar de juiste persoon om de vacature in te vullen. Bij werving en selectie treed de kandidaat direct in dienst bij het betreffende kandidaat. Het bedrijf betaalt een nader te bepalen bedrag aan het uitzendbureau.

Payrolling, wat is het?

Payrolling is erg vergelijkbaar met het uitzenden. Het verschil is dat het bedrijf de kandidaat werft en selecteert. Vervolgens wordt de kandidaat doorgestuurd naar het uitzendbureau. Het uitzendbureau kan vervolgens de werknemer in dienst nemen. Dit houdt in dat de kandidaat bij het uitzendbureau op de loonlijst komt. De verantwoordelijkheden worden verdeeld, maar komt grotendeels terecht bij het uitzendbureau. De werkgever is alleen verantwoordelijk voor het sollicitatiegesprek en wat er gebeurt op de werkvloer. Het uitzendbureau wordt verantwoordelijk voor de rest, onder andere urenregistratie en overige administratie.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2946x
Toegevoegd: 06-09-2019 11:46
Gewijzigd: 09-09-2019 09:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!