Uitstelgedrag kan veel stress veroorzaken. Telkens als je iets uitstelt, levert dit (onbewust) wat stress op. Ook iedere keer als je denkt aan de taken die je nog moet doen, kost dit je energie en levert het stress op, zeker als dit gepaard gaat met een gevoel van teleurstelling en falen omdat de je taken nog niet voltooid hebt.
Stop daarom met uitstellen en werk je to do lijstje efficiënt af. Juist ook die lastige klusjes waar je tegenop kijkt. Deze taken voltooien lucht op en vermindert de stress in je leven aanzienlijk.
Stel geen onrealistische doelen voor jezelf. Dit zorgt alleen maar voor stress, teleurstelling en frustraties als je de doelen niet behaalt. Dit betekent natuurlijk niet dat we je afraden om ambitieus te zijn. Ambities zijn uiteraard goed, maar zorg ervoor dat je doelen wel haalbaar zijn. Deel grotere doelen eventueel op in kleinere stappen, zo kan je gericht aan je doel werken zonder dat je ontmoedigd raakt.
Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je minder goed met stress om kan gaan. Kleine stressprikkels kunnen als je vermoeid bent aanvoelen als grote problemen die je overspoelen met stressgevoelens. Zorg er daarom voor dat je iedere dag uitgerust start. Dit doe je door:
Accepteren dat je niet overal controle over hebt, werkt sterk stressverminderend. We kunnen simpelweg niet alles bepalen, dus accepteer dan dingen soms anders lopen dan jij gewild had. Blijven vasthouden aan zaken die je toch niet kan veranderen, levert je alleen maar stress op. En vaak komen dingen uiteindelijk toch op hun pootjes terecht.
Soms is een situatie zo stressvol dat je niet meer verder komt. Laat het dan even los, doe een stap terug, haal rustig adem en begin weer opnieuw zodra je rustig bent. Dit is vaak vele malen effectiever dan doorgaan terwijl je gestrest bent.
Lichaamsbeweging is gezond en heeft een ontspannende werking. Diverse onderzoeken hebben bewezen dat sporten de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam effectief verlaagt. Houd jij niet zo van sporten? Geen probleem. Om stress te verminderen hoef je niet per se fanatiek te gaan trainen. Een wandeling, een eindje fietsen, thuis wat simpele oefeningen doen of rustig een bal over trappen helpt ook al om stresshormonen af te voeren.
Als we stress ervaren, zijn we geneigd naar ongezond, vet en suikerrijk eten te grijpen. De klassieke comfort foods zijn echter geen goed idee. Dit soort eten zorgt er op lange termijn namelijk voor dat je lichaam juist minder goed met stress om kan gaan. Bovendien veroorzaakt suiker schommelingen in je bloedsuikerspiegel, dit kan je prikkelbaarder maken en voor energiedipjes zorgen.
Eten dat je juist helpt om beter met stress om te kunnen gaan is:
Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te eten. Hongergevoelens zorgen voor extra stress. Vermijd dit daarom. Ook als je wilt afvallen, is het niet nodig om honger te lijden. Er is genoeg verzadigend eten dat prima in een afvaldieet past.
Haast zorgt voor veel stress. Vermijd haast daarom zoveel mogelijk. Dit doe je door een duidelijke planning en/of agenda aan te houden, op tijd aan taken te beginnen en ruim op tijd te vertrekken voor werk, school of afspraken. Ook ’s ochtends op tijd opstaan helpt je om de dag ontspannen te beginnen zonder haast.
Daarnaast helpt het ook om prioriteiten te stellen. Heb je haast omdat je simpelweg te veel moet doen in te weinig tijd? Beoordeel dan wat prioriteit heeft en plan de andere taken op een ander moment in.
Zorg iedere dag voor voldoende pauzes waarin je even tot rust kan komen. Om echt tot rust te komen, is het belangrijk om je werk of andere bezigheden even helemaal los te laten. Doorwerken in je pauze lijkt misschien tijdbesparend, maar uiteindelijk ben je minder productief als je continu doorwerkt. Mensen die af en toe een pauze nemen, krijgen daardoor toch meer gedaan dan mensen die in de pauzes doorwerken. Bovendien bouw je te veel stress op als je tussendoor geen rust neemt.
Om tijdens jouw rustmomenten echt te ontspannen, is het aan te raden om je telefoon, tablet, laptop of pc regelmatig even uit te zetten of weg te leggen. De constante afleiding van deze apparaten kan (onbewust) voor een onrustig gevoel zorgen en kan ontspanning in de weg staan.
Soms zit je hoofd vol met gedachtes aan wat gebeurd is of wat je juist allemaal nog moet doen. Maak je hoofd leeg door dit van je af te schrijven. Bijvoorbeeld in een dagboek of door een planning voor jezelf te maken. Dit kan je gewoon met pen en papier doen of met een app op je telefoon.
Rommel in je huis of werkomgeving zorgt voor rommel in je hoofd. Zorg daarom voor een opgeruimde omgeving. Iedere dag 10 minuutjes opruimen voor je begint en/of zodra je klaar bent, maakt al een enorm verschil. Probeer er daarnaast ook een gewoonte van te maken om spullen na gebruik direct op te ruimen.
Situaties heb je lang niet altijd zelf in de hand (zie punt 4), maar je eigen gedachtes over situaties kan je wel sturen. Je kan over een bepaalde gebeurtenis blijven malen tot het een groot obstakel in je leven wordt of je kan ervoor kiezen om positief te denken. Probeer de situatie van een positievere kant te bekijken. Is er absoluut geen positieve kant aan de situatie te vinden? Dan kan je denken aan wat je van de situatie hebt geleerd en hoe je dit bij toekomstige gebeurtenissen in jouw voordeel kunt gebruiken.
Hetzelfde geldt voor zorgen over de toekomst. Hier negatief over denken, levert veel stress op. Probeer je gedachtes daarom positief te houden.
Multitasken klinkt positief. Je doet immer meerdere dingen tegelijk en dat schiet toch lekker op, zou je denken. De realiteit is minder positief. Multitasken levert namelijk onnodig stress op en maakt je bovendien helemaal niet productiever. Uiteindelijk ben je vaak langer bezig met je taken als je probeert te multitasken, omdat je jezelf op die manier simpelweg niet goed kan concentreren. Ook is de kans dat je fouten maakt groter als je meerdere dingen tegelijk probeert te doen. Doe daarom gewoon een ding tegelijk, zodat je jezelf kan focussen en niet onnodig stress ervaart.
De natuur is heerlijk ontspannend. Ga daarom regelmatig op pad om een wandeling te maken in het bos of om uit te waaien aan het strand. Antistress werking gegarandeerd. Je hoeft hiervoor zeker niet per se naar speciale plekken te reizen. Even ontspannen op een grasveldje in de buurt kan ook al heerlijk zijn. Vergeet hierbij ook zeker tip 9 niet. Als je constant bezig bent met je telefoon, kan je natuurlijk niet genieten van de natuur en het ontspannende effect.
Soms voelen we onszelf gestrest, terwijl de bron van deze stress niet duidelijk voor ons is. Om de stress gericht aan te kunnen pakken, moet je natuurlijk eerst weten waar je stress vandaan komt. Probeer dit daarom te achterhalen en probeer deze stressbron vervolgens te vermijden, minimaliseren of als dat niet mogelijk is: leer jezelf om op een andere manier om te gaan met deze stressprikkels.