Hoe verwijder je een teek?

Hoe verwijder je een teek?

Hoe verwijder je een teek?Als je een teek hebt, dan is dat erg vervelend. Zowel mensen als dieren kunnen een tekenbeet oplopen. Maar heb je enig idee hoe je een teek kunt verwijderen als deze op de huid zit? In dit artikel lees je meer over teken en hoe je deze het beste kunt verwijderen bij mens en dier.

Teek verwijderen

Als je een teek hebt die zich vast gezet heeft in de huid dan moet je deze zo snel mogelijk verwijderen, maar je moet dit wel op de juiste manier doen. Je moet dit snel doen, omdat een teek ziekteverwekkers bij zich draagt, een van deze ziekteverwekkers is de Borrelia-bacterie. De Borrelia-bacterie is gevaarlijk, omdat deze bacterie de ziekte van lyme kan veroorzaken. Over het verwijderen van een teek zijn nogal wat misverstanden ontstaan.

Hoe kun je het beste een teek verwijderen?

Als je een teek gaat verwijderen moet je ervoor zorgen dat je een goede tekentang of een puntig pincet bij de hand hebt. Je moet proberen de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken, probeer niet in het lichaam van de teek te knijpen. Trek dan met het pincet of de tekentang de teek uit de huid, je moet de teek er recht en helemaal uittrekken. Je moet de teek nooit irriteren met olie, alcohol of vuur en dergelijke, doe je dit wel dan verhoog je de kans op besmetting (de teek reageert hier namelijk op). Na het verwijderen van de teek moet je het wondje desinfecteren met alcohol(70%), maar het kan ook met jodium. Na het gebruik van een pincet of tekentang kun je ook deze desinfecteren, dit kun je doen door ze in kokend water te gooien. Hoe sneller en hoe zorgvuldiger je de teek verwijdert hoe kleiner de kans is dat je wordt besmet. Het is aan te raden om de datum op te schrijven van de tekenbeet, dit kan je van nut zijn als later blijkt dat je toch besmet bent.

Teken verwijderen, onduidelijkheden

Omdat er veel onduidelijkheden en tegenstrijdigheden zijn over het verwijderen van teken kun je maar het beste jezelf van te voren goed laten informeren. Je hebt bronnen die zeggen dat je bij het verwijderen van een teek de teek absoluut niet moet draaien. Ander bronnen daar tegenover beweren juist dat je bij het verwijderen van een teek de teek moet draaien en dat je niet aan de teek moet trekken. Dat een teek zich in de huid schroeft kun je zien als een misverstand, een teek schroeft zich niet in de huid. Als je weet dat de steeksnuit van een teek weerhaakjes heeft zou je toch denken dat het uitdraaien van een teek het verwijderen gemakkelijker maakt. Wel is het zo dat je door het draaien van de teek de kans hebt dat de weerhaakjes afbreken, daarom is het nog niet duidelijk of je nu wel of niet moet draaien bij het verwijderen van een teek.

Dan heb je nog mensen die denken dat je een teek kunt verwijderen door ze te irriteren met vuur, of door er in te prikken. Ook als je iets over een teek heen smeert zal deze niet verwijderen. Alle methodes waarmee je de teek wilt irriteren geven de kans dat de teek juist extra speeksel produceert of maaginhoud braakt wat vervolgens in de huid van zijn slachtoffer komt, juist hierin zitten de ziekteverwekkers. Ook moet je niet proberen om met je vingers een teek weg te halen, hiermee verhoog je alleen maar de kans dat je in de teek knijpt, dit wordt ten zeerste afgeraden.

Deel van de teek verwijderd

Is het zo dat je de teek maar voor een gedeelte hebt verwijderd dan ligt het eraan hoe groot het deel is dat je hebt laten zitten. Als je alleen de steeksnuit hebt laten zitten of een gedeelte ervan dan is de kans dat je een infectie opgelopen hebt klein te noemen, je kunt dan nog wel irritatie krijgen op de huid. Dit laatste stukje van de teek kun je ook nog verwijderen, je moet dit op dezelfde manier doen alsof je een splinter eruit haalt. Is het zo dat je met het verwijderen van de teek ook de kop hebt laten zitten dan kunnen hier nog speekselklieren inzitten die ziekteverwekkers bevatten. Als dit zo is dan heb je nog steeds een kans dat je besmet raakt. Je moet alsnog proberen het kopstuk te verwijderen. Lukt het je niet om het kopstuk van de teek te verwijderen dan kun je maar het beste naar een huisarts gaan.

Na het vangen van de teek…

Heb je een teek gevangen stamp deze dan niet stuk, als je dit doet kan het zijn dat er ziekteverwekkers uit de teek vrij komen. Je moet een teek ook nooit doorspoelen in een wc. Wil je de teek weggooien doe hem dan in een doosje wat je dicht kunt plakken met plakband en gooi hem dan bij de vuilnis. Als je een teek op je kleding hebt en je kunt hem bijna niet met je vingers pakken dan kun je hier ook plakband voor gebruiken.

Gebeten door een teek

Het is belangrijk als je bent gebeten door een teek dat je de datum noteert. Het is ook belangrijk dat je weet op welke plaats je gebeten bent door een teek en dat je weet hoelang de teek in je huid heeft gezeten. Je moet niet vergeten om de plaats van de tekenbeet goed in de gaten te houden, kijk of er geen erythema migrans of een andere huiduitslag verschijnt. Het is meestal niet de gewoonte dat je preventief antibiotica krijgt, maar er zijn genoeg huisartsen die dit wel doen. Of je antibiotica krijgt hangt af van de volgende factoren: hoe lang heeft de teek vastgezeten, is de teek goed verwijderd en er is aangetoond dat de teek is geïnfecteerd met Borelia en jij of je huisdier dus waarschijnlijk ook.

Wat niet doen bij een teek?

Wat je niet moet doen als je een teek wilt verwijderen is zeep op een prop watten gebruiken, ook dit is een fabeltje. Er is al gezegd dat je een teek zo min mogelijk moet irriteren, omdat je dan de kans hebt de overdracht van ziekteverwekkers te vergroten. Door zeep te gebruiken zal het wel gemakkelijker zijn de teek te verwijderen, maar je zult de teek hiermee ook behoorlijk irriteren. Als je door het gebruik van zeep tijdens het verwijderen van een teek de kans op besmetting groter maakt  dan is het uiteraard af te raden om zeep te gebruiken. Laat de teek met rust, want zijn reactie zal zijn dat hij speeksel of braaksel nog even snel in de huid zal achterlaten alvorens jij de teek verwijdert. Het kwaad is dan eigenlijk al geschied. Handel snel bij het zien van een teek, neem de tekentang of een pincet, zet deze vervolgens over de teek heen op de huid en pak de teek beet helemaal en verwijder deze. Handel snel, maar niet panisch, wel secuur.

Teken bij honden

Een teek is vervelend, gevaarlijk, ziekteverwekkend. Dit geldt voor mensen en dieren. Teken kunnen ziekten veroorzaken en dit kan levensgevaarlijk zijn. Veel mensen denken dat teken in de winterperiode niet actief zijn, maar wanneer er een zachte winter is, dan zijn de teken juist erg actief en kom je grote aantallen teken tegen. Honden kunnen last krijgen van teken, zeker in gebieden met hoog gras en in de bossen. Let daarom altijd goed op wanneer je met de hond gaat wandelen en controleer de hond extra.

Maar hoe kun je bij de hond de teek het beste verwijderen? Je hebt een speciaal tekenpincet en dit kan bij honden worden gebruikt, maar ook bij katten. Het is een pincet met dunne uiteinden. Let er goed op dat je een pincet goed vast kunt houden. Er zijn verschillende soorten, dus bekijk even welke jij het beste vast kunt houden, zodat je de teek er in een keer goed uit kunt halen. Let goed op:

  • Teken zitten vaak een beetje scheef in de huid (niet loodrecht).
  • Een bijtwondje van de teek dien je NA het verwijderen te desinfecteren. Dit kun je het beste doen met wat alcohol van 70% of met jodium.
  • Was je handen goed (het beste kun je desinfecterende zeep gebruiken).
  • De teek moet zo snel mogelijk verwijderd worden (de kans op besmetting is dan kleiner).
  • Behandel honden op tijd tegen teken (overleg met je dierenarts welk middel je dient te gebruiken, je leest op de gebruiksvoorwaarden hoe vaak dit middel gebruikt moet worden).

Teken bestrijden bij hond

Contact met hoog gras en met struikgewas kun je het beste voorkomen, maar dit kan niet altijd. Een hond loopt graag door het hoge gras. Controleer hem daarom extra na iedere wandeling. Als je daar van pup af aan een gewoonte van maakt dat je de hond overal rustig kunt betasten, dan zal de hond dit na iedere wandeling rustig toelaten. Er zijn diverse middeltjes verkrijgbaar in de dierenwinkel, online en bij de dierenarts om de hond te behandelen tegen teken. Er zijn dan middeltjes die ook meteen tegen vlooien werken, twee in één. Teken leven graag in de struiken, maar ook in bomen en grassen. Zeker in de warmere maanden zijn ze in Nederland actief. Met name in het voorjaar tot in het najaar. Maar in warmere landen kan de teek het hele jaar actief zijn. Let daar dus op wanneer je met je hond op vakantie gaat naar het buitenland.

Het klimaat verandert, de teek komt dus ook in ons land steeds meer voor. De preventie van teken bij honden is van groot belang. Daarbij wordt er gekeken naar het individuele infectierisico. Dit hangt af van de leefwijze van de hond. Als honden maar minimaal buiten komen dan hebben zij een minimaal infectierisico voor de teken. Regelmatig controleren is dan voldoende bij deze honden. Als er sprake is van een gemiddeld infectierisico, dan gaat het over honden die met grote regelmaat buiten komen. Honden moeten dan continu beschermd worden tegen teken. Als het in een warm land is, dan dienen honden het hele jaar door goed beschermd te worden. In koudere gebieden vaak alleen in het tekenseizoen (de warmere maanden). Maar dat hangt er ook vanaf of dat we een zachte winter hebben of niet. Er zijn ook honden met een hoog infectierisico. Hierover wordt gesproken wanneer in een gebied veel teken voorkomen. Daarbij kun je denken aan het uitlaten van de hond in een bosrijke of grasrijke omgeving. Je kunt deze gebieden vermijden, maar je kunt de hond ook preventief behandelen en goed controleren op tekenbeten. Controleer de hond met en zonder behandeling goed, zodat je teken die er zitten snel kunt verwijderen.

Tekenband voor honden

Als je in de bossen woont dan is een tekenband vaak een goede optie, de hond zal deze band dan de hele dag dragen. Veel tekenbanden verliezen de werking wanneer de honden in aanraking komen met water dus ben daar extra alert op. Er zijn dan altijd andere opties die je kunt toepassen om de hond te beschermen tegen teken. Honden kun je ook behandelen met een tekendodend middel. Dit is van belang, want ook kleine larven, nymfen en de nog-niet volgezogen volwassen teken worden gemakkelijk in de vacht van de hond opgenomen. Heb je een teek gevonden en de hond nog niet behandeld? Behandel de hond dan alsnog, zodat alles dood gaat.

Teek verwijderen bij honden

Als je bij je hond een teek ziet, dan dien je deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hierdoor kun je de overdracht van door teken overgedragen aandoeningen proberen te vermijden. Maar hoe verwijder je een teek?

  • Het beste kun je wanneer je de teek ziet wegwerphandschoenen aandoen, wanneer dat mogelijk is.
  • Verwijder dan de teek met een goed tekenpincet (ga de teek niet pletten en probeer niet te draaien).
  • Heb je de teek gepakt, zorg dan dat deze voorgoed verdwijnt en niet terug kan kruipen.
  • Ontsmet een wondje met een alcoholoplossing.
  • Was daarna je handen goed met antibacteriële zeep.
  • Onthoud de plaats waar de teek heeft gezeten (best moeilijk bij de harige vacht van een huisdier) en houd in de gaten of die plek gaat ontsteken.
  • Bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 8498x
Toegevoegd: 25-05-2015 15:39
Gewijzigd: 22-08-2015 12:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!