Nog niet ongesteld? | Mogelijke oorzaken

Nog niet ongesteld? | Mogelijke oorzaken

Nog niet ongesteld? | Mogelijke oorzakenNiet zwanger worden kan veel stress en onzekerheid opleveren. Het kan op dit moment verhelderend zijn om de mogelijke oorzaken onder de loep te nemen wanneer je niet ongesteld wordt.

Als je na verloop van tijd niet zwanger wordt kun je via dit artikel ontdekken wat er aan de hand is.

Overtijd: wanneer je niet ongesteld wordt

Je bent overtijd wanneer je niet ongesteld wordt op de dag waarop je het verwacht had. Vrouwen maken een cyclus mee die gemiddeld vier weken duurt. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen en er zijn zelfs vrouwen waarbij de cyclus vijf tot zes weken duurt.

Zaken als stoppen met pilgebruik, stress en ziekte kunnen een invloed hebben op deze cyclus. Uit onderzoek blijkt echter dat de meeste vrouwen een regelmatige cyclus hebben. Als je gewend bent om steeds op hetzelfde moment ongesteld te zijn is het logisch dat je onrustig bent wanneer dit niet het geval is.

Oorzaken van niet ongesteld zijn

Als je niet ongesteld bent kunnen er een aantal oorzaken een rol spelen:

  • Zwangerschap

Vrouwen denken al vrij snel dat er sprake is van een zwangerschap wanneer zij niet ongesteld wordt. In de meeste gevallen is er echter geen sprake van een zwangerschap wanneer je niet ongesteld wordt. Wanneer je hiervoor uitsluitsel wilt kan een zwangerschapstest meer informatie bieden, maar er kan nog steeds een zwangerschap zijn wanneer de test negatief is (wanneer je weinig van een bepaald hormoon aanmaakt kan dit het geval zijn).

  • Stress

Stress heeft invloed op tal van functies van het menselijk lichaam en ook op de cyclus van menstruatie. Mogelijk heb je te maken met stress op het werk of thuis. Sommige vrouwen weten niet eens waar de stress vandaan komt of ervaren geen stress terwijl deze er wel is. Ga voor jezelf na of stress een invloed kan hebben op de menstruatie. Mogelijk heb je op dit moment meer rust en ontspanning nodig om weer in een ritme te komen.

  • Ondergewicht

Als er sprake is van ondergewicht kan dit invloed hebben op het moment dat je ongesteld wordt. Wanneer je ineens veel gewicht verliest of wanneer je ongezond bezig bent door bijvoorbeeld een eetziekte kan dit van directe invloed zijn op de menstruatiecyclus.

  • Ziekte

Het kost het lichaam veel kracht om ziek te zijn en bijvoorbeeld griep kan ervoor zorgen dat de menstruatie wordt uitgesteld. Wanneer de menstruatie uitblijft is het voor een (huis)arts belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is. Bedenk goed met welke klachten je te maken hebt wanneer je een bezoek aan de arts brengt. Op deze manier kan er snel uitsluitsel worden gegeven of de uitstel van ongesteldheid met een ziekte te maken heeft.



Er zijn meerdere oorzaken mogelijk en de verschillende functies van het lichaam staan min of meer in verbinding. Mogelijk vind je op deze pagina dan ook geen uitsluitsel over het uitblijven van ongesteldheid. Alleen een arts kan uiteindelijk het juiste oordeel geven.

Wat kun je doen wanneer de menstruatie wegblijft?

Wanneer de ongesteldheid wegblijft is het in sommige gevallen belangrijk om actie te ondernemen. Verschillende situaties vragen om verschillende oplossingen:

  • Wanneer je het idee hebt dat medicijnen de ongesteldheid tegenhouden kan de huisarts vaak uitsluitsel geven. Eventueel moet je stoppen met een medicijn of behoort het uitblijven van de ongesteldheid tot één van de bijwerkingen.
  • Bij topsport is het mogelijk dat de menstruatie wegblijft. Op dit moment kun je overwegen om iets minder te sporten en ervaar je dat de ongesteldheid vanzelf weer terugkomt.
  • Wanneer je sterk vermagert in korte tijd kan dat problemen geven voor de ongesteldheid. Probeer langzaam weer een gezond voedingspatroon aan te nemen en de ongesteldheid komt vanzelf terug.
  • Denk je dat je zwanger bent? Onderneem dan een zwangerschapstest of bezoek de huisarts wanneer dit geen uitsluitsel geeft.
  • Als de menstruatie wegblijft kan deze ineens weer terugkomen en dat betekent dat je nog steeds voorbehoedsmiddelen moet gebruiken tijdens het vrijen om zwangerschap te voorkomen.
  • Stress is iets dat soms moeilijk te veranderen is. Overweeg ingrijpende veranderingen in de manier waarop je leeft om stress de baas te zijn.

Hoe gaat het verder?

Als de menstruatie lang wegblijft en je hebt nog steeds geen idee hoe dat komt is het belangrijk om andere stappen te ondernemen. Bespreek het liefst met de huisarts wat er aan de hand is en bespreek de oplossingen waarmee je aan de slag kunt.

Afhankelijk van het probleem kunnen er medicijnen, een psycholoog of diëtist nodig zijn om de menstruatie weer in de juiste cyclus te brengen. Als het weer goed gaat met je lijf is de kans het grootst dat de menstruatie terugkomt en ga je weer een vruchtbaar leven tegemoet.
In principe bestaan er geen medicijnen om een natuurlijke menstruatie op te wekken. Wanneer je de pil gebruikt wordt er een bloeding opgewekt, maar dat proces is niet natuurlijk.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 5482x
Toegevoegd: 17-03-2015 15:29
Gewijzigd: 15-08-2015 20:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!