man met opgeblazen buik

Symptomen en tips voor een opgezette buik

man met opgeblazen buikHeb je vaak last van een opgezette buik, het gevoel van een harde buik of een opgeblazen gevoel in je buik? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Om erachter te komen wat je er aan kunt doen zal je eerst de oorzaak van deze klachten moeten weten. Vervolgens kun je onze tips gebruiken om de klachten te verminderen of om er van af te komen.

Een gevoel van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel gaat vaak gepaard met misselijkheid. Over het algemeen kan een opgeblazen gevoel of een harde buik geen kwaad, maar bij een aantal symptomen wordt het wel aangeraden om een huisarts te bezoeken. Hieronder hebben wij daarom de symptomen verder uitgewerkt.

Symptomen opgeblazen buik

Een opgezette buik of een harde buik kan vaak gepaard gaan met diverse symptomen. Een veelvoorkomend symptoom is misselijkheid. Dit kan overdag zijn, in de ochtend als je wakker wordt of ’s avonds, maar hoeft niet gelijk te betekenen dat dit met een zwangerschap te maken heeft. Naast misselijkheid kunnen er nog meer symptomen optreden bij een opgeblazen gevoel. Hieronder hebben we de symptomen benoemd en verder uitgewerkt.

  • Gerommel in je buik
  • Winderigheid
  • Misselijk
  • Overgeven
  • Diarree
  • Harde buik

Wanneer jij last hebt van een opgeblazen gevoel of een opgezette buik kan dit gepaard gaan met veel gerommel in je buik. Over het algemeen is dit vrijwel nooit schadelijk. Gerommel in je buik kan vaak worden veroorzaakt door het ophopen van gassen in je buik. Dit komt vaak door lucht en koolzuur die worden ingeslikt. Het gas dat je lichaam inslikt wordt exogeen genoemd. Verder wordt er gas geproduceerd bij het verteren van je voedsel. Dit gas wordt endogeen genoemd. Je lichaam produceert gemiddeld namelijk 0,5 tot maar liefst 1,5 liter darmgas. De bewegingen van deze gassen in je darmen zorgen voor een rommelend en borrelend geluid. Dit geluid wordt ook wel een borborygme genoemd. Borborygmen worden vaak beschouwd als een rammelende maag, waarbij je lichaam honger heeft. Echter is dit vaak een teken dat de darmen actief aan het werk zijn met de spijsvertering. Indien dit het geval is, is er niks ernstigs aan de hand. Sterker nog, het is een teken dat je lichaam goed aan het werk is.
Deze opgehoopte gassen kunnen ook winderigheid veroorzaken. Je snapt vast al dat het ophopen van deze gassen kunnen zorgen voor winden. De gassen moeten je lichaam namelijk ook weer uit. Ook dit is volkomen normaal. Pas wanneer je hier extreem veel last van krijgt kun je contact opnemen met een huisarts. Datzelfde geldt voor gerommel in je buik. Wanneer deze klachten zich een langere periode voordoen en met extreme gevallen dan wordt aangeraden om bij een deskundige langs te gaan.

Het ophopen van de gassen in je buik kan ook voor een misselijk gevoel zorgen. Zolang dit niet extreem vervelend is voor een langere periode is het niet schadelijk. Misselijkheid kan door nog meer zaken worden veroorzaakt. Een misselijk gevoel kan namelijk ook worden veroorzaakt door veel stress, te veel en te snel eten, het consumeren van alcohol, gebruik van bepaalde medicijnen, wagenziek of zwangerschap.

De voorgaande verschijnselen bij misselijkheid kunnen gepaard gaan met braken. De ernst hiervan is afhankelijk van de oorzaak van het braken. Hierbij is het dus goed om zelf na te gaan welke veranderingen er hebben plaatsgevonden. Ben je kortgeleden begonnen met het slikken van nieuwe medicijnen? Zo ja, neem contact op met je huisarts over de medicijnen en vertel de huisarts de reacties die hebben plaatsgevonden na het nemen van de nieuwe medicijnen. Is je ongesteldheid te laat en heb je een misselijk gevoel? Dan is het verstandig om een test te nemen. Te veel en te snel eten kan ook een belangrijke oorzaak zijn. Hier komen we later op deze pagina op terug. Overmatig gebruik van alcohol kan ook leiden tot braken. Een paar glazen water en een goede nachtrust kunnen hier al een hoop bij helpen. Bij het drinken van teveel alcohol geeft het lichaam een reactie, waarbij dit afvalstof wordt uitgestoten om je lichaam te beschermen.

Diarree kan ook een verschijnsel zijn dat zich voordoet samen met een opgezette buik. Bij diarree kun je op korte termijn belangrijke voedingstoffen kwijtraken, wat gepaard kan gaan met een slap en misselijk gevoel. Pas wanneer dit gevoel zeer ernstig wordt of op de lange termijn door blijft gaan dan wordt aangeraden om een huisarts raad te plegen. Datzelfde geldt voor een harde buik. Dit hoeft niet gelijk te maken te hebben met een zwangerschap. Het kan namelijk ook met een opkomende menstruatie te maken hebben of zeer onschuldig zijn. Pas wanneer dit gepaard gaat met extreme klachten is het raadzaam om een huisarts te bezoeken.

Oorzaken van een opgeblazen gevoel

De voorgaande symptomen voor een opgezette buik kunnen verschillende oorzaken hebben. Pas wanneer we deze oorzaken hebben achterhaald kunnen we de tips bespreken om deze klachten tegen te gaan. Hieronder hebben we de oorzaken op een rijtje gezet en bespreken we ze verder.

  • Te veel en te snel eten
  • Dyspepsie
  • Zwangerschap

We doen het allemaal wel eens. Erg snel eten of veel teveel eten dan normaal. Wanneer dit eenmalig voorkomt is er niks aan de hand. Echter zijn er ook mensen die er een gewoonte van maken om hun eten zo snel mogelijk naar binnen te werken. Wanneer je dit erg vaak doet gaat dit gepaard met een opgezette buik of een opgeblazen gevoel. Je buik zit namelijk er vol van het eten, maar dit is niet het enige. Zoals we hiervoor al hebben aangegeven produceert je lichaam darmgas. Dit komt door het verteren van je voedsel (endogeen) en het inslikken van lucht (exogeen). Wanneer je erg snel eet slik je meer lucht door die je binnen krijgt. Deze lucht wordt omgevormd naar gassen in je buik en veroorzaken het winderige en opgezette gevoel in je buik. Ook zorgt dit voor het gerommel dat in je buik plaatsvindt. Teveel eten is ook niet goed. Wanneer je teveel eet is je lichaam niet in staat om alles gelijk te verwerken. We eten namelijk om ons lichaam van energie te voorzien. De darmen zorgen ervoor dat de voedingsstoffen uit ons eten wordt gehaald en wordt verwerkt. Onze darmen moeten er echter wel toe in staat zijn om dit te verwerken. Wanneer we teveel eten wordt de voeding die niet kan worden verwerkt ook nog eens opgeslagen in de vet cellen.

Daarnaast kan een opgeblazen buik worden veroorzaakt door het zogeheten dyspepsie. Hierbij vindt er een verstoring plaats in de spijsvertering. Je lichaam is dan zelf niet volledig in staat om alle voeding te verwerken. Pas wanneer deze klachten zeer ernstig voor zullen komen wordt het aangeraden om de huisarts hiermee te bezoeken.

Verder kan een opgezette buik of een opgeblazen gevoel worden veroorzaakt door een beginnende zwangerschap. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Een harde buik kan ook worden veroorzaakt door een opkomende menstruatie. Wanneer de harde buik wel te maken heeft met een zwangerschap dan wordt deze vaak veroorzaakt door veranderingen in de hormonen die plaatsvinden in het lichaam. Hormonen zorgen namelijk voor de lichamelijke veranderingen om het lichaam klaar te maken voor de zwangerschap. Het belangrijke zwangerschapshormoon hierbij is het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon komt voornamelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap voor. De hormonale veranderingen vergen veel energie van je lichaam. Dit kan er voor zorgen dat je je erg slap kunt voelen of zelf misselijk wordt. Misselijk kan zo ver gaan dat je er van moet braken.

Tips tegen een opgezette buik

Nu je weet waar de oorzaken vandaan kunnen komen van je opgezette buik of opgeblazen gevoel kun je er sneller wat aan doen. Hieronder geven wij een aantal tips die je verder kunnen helpen om van dit gevoel af te komen.

De eerste tip kan er voor zorgen om van het opgezette gevoel af te komen, maar het kan je ook helpen om het gevoel te voorkomen. We hebben eerder aangegeven dat het te maken kan hebben met teveel en te snel eten. Het is belangrijk om rustig aan te eten. Hierbij geef je je lichaam de kans om de voeding te verwerken en krijg je op tijd een seintje dat je lichaam genoeg te eten heeft gehad. Het beste is om de maaltijden in kleinere porties te verspreiden over de dag en hierbij ook rustig te eten. Wanneer je rustig eet heb je minder nodig om vol te zitten en slik je minder lucht in die wordt omgezet naar gassen.

Wanneer er gassen worden gevormd in je lichaam is dit vrij normaal. Deze gassen moeten je lichaam ook vanzelf weer verlaten. Vaak is het de gewoonte om de gassen binnen te houden. In het openbaar wil je geen winden of boeren laten. Wat je dan het beste kunt doen is even naar een afgelegen plek gaan om hier een wind of een boer te laten. Zo geef je de gassen de kans om je lichaam te verlaten en zal je merken dat je je hier beter door voelt. Op de lange termijn is het ook niet goed voor je lichaam om winden en boeren altijd binnen te houden.

Wanneer je problemen met de spijsvertering hebt zijn er een aantal manier om hier wat aan te doen. Een wandeling kan al een hoop helpen. Bij het wandelen worden er meer hormonen aangemaakt die het verteren van de voeding kunnen beïnvloeden. Verder kun je ook thee drinken om de spijsvertering te bevorderen. Zowel munt als kamillethee kunnen hier een positieve invloed op hebben. Deze beide soorten thee zijn in vrijwel alle supermarkten te koop. Daarnaast stimuleert het eten van knoflook je spijsvertering ook.

Tot slot zijn er ook bepaalde soorten voeding die worden afgeraden als je last hebt van een opgezette buik. Zo wordt fruit met veel vezels afgeraden, bonen en peulvruchten kun je het beste mijden en groenten als broccoli en kool kun je beter even niet eten. Verder kun je het beste tijdelijk geen zuivelproducten of frisdranken nemen als je last hebt van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 4201x
Toegevoegd: 09-04-2016 04:26
Gewijzigd: 09-04-2016 21:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!