hoofdluis

Vrouwen krijgen vaker hoofdluis dan mannen

hoofdluisHoofdluizen: Iedereen kan ze krijgen. Zo is het een fabel dat alle mensen met hoofdluis er een slechte hygiëne op nahouden. Integendeel juist! Luizen houden van schoon haar. Géén fabel is het echter dat vrouwen en meisjes vaker hoofdluis krijgen dan mannen. Op basisscholen bijvoorbeeld weten ze daar alles van.

Hoofdluizen komen in Nederland veel voor

Hoofdluizen leven op behaarde hoofdhuizen en zijn piepkleine insecten. Ze worden ook wel krabachtige parasieten genoemd. Deze beestjes zorgen bij tijd en wijlen voor ware epidemieën, omdat ze zo besmettelijk zijn. In Nederland komen ze veel voor. Met name op scholen, peuterspeelzalen, crèches en andere plekken waar veel mensen samenkomen. Kinderen zijn een gemakkelijk slachtoffer. Opvallend is het echter dat vrouwen en meisjes sneller en vaker hoofdluis blijken te krijgen dan mannen.

Straks vertellen we je wat daarvan de oorzaak is. Luizen hebben verder geen voorkeur voor mensen met donker of licht haar. De hoofdluis blijkt namelijk in alle diverse haarkleuren even vaak voor te komen. Echter blijken Europese luizen zich bij mensen van Afrikaanse komaf (met kroeshaar) niet thuis te voelen.

Heb je kroeshaar en woon je in Europa? Dan heb je geluk!

Wist je dat de hoofdluizen in Afrika weer anders gevormde klauwtjes hebben als in Europa? Afrikaanse hoofdluizen hebben anders gevormde klauwtjes omdat kroeshaar een ovale vorm hebben en stijl haar is rond van doorsnee. Europeanen met kroeshaar kunnen wel hoofdluis krijgen maar de Europese luis heeft het dan gewoon veel lastiger. Hij kan zich niet goed vastklampen in kroeshaar en zal zo snel mogelijk een andere broodheer proberen te vinden. Andersom hebben Afrikaanse hoofdluizen het ook zwaar in stijl haar.

Vrouwen en meisjes krijgen sneller luizen

Het is echt waar: Meisjes en vrouwen blijken veel vatbaarder te zijn voor hoofdluis dan jongens en mannen. Maar waarom is dat zo? De reden daarvoor is eigenlijk heel logisch. Nu moet je weten dat de overdracht van luizen meestal plaatsvindt bij fysiek contact tussen mensen. Vrouwen en meisjes zijn gewoon iets meer van het knuffelen dan mannen en jongens.

Ook het feit dat vrouwen en meisjes meestal langer haar hebben speelt hierin een belangrijke rol. En via borstels en kammen kunnen luizen natuurlijk ook erg gemakkelijk overgedragen worden. Hoofdluis komt dus vaker voor bij meisjes en vrouwen. Ondanks het feit dat iedereen hoofdluis kan krijgen, blijken luizen binnen families wel een voorkeur te hebben. Dit terwijl er altijd werd gedacht dat luizen geen voorkeur hebben.

Krijgen vrouwen met lang haar sneller luizen?

Vrouwen/meisjes met lang haar hebben inderdaad een grotere kans om luizen te krijgen. Met name los hangend haar komt sneller met luizen in contact. Daar komt ook nog eens bij dat lang haar gewoonweg lastiger te inspecteren is op luis. En het is moeilijker te behandelen. Laat je dochter op school het haar in een paardenstaart dragen. Daarmee verklein je al de kans op een besmetting. Op het internet vind je overigens veel tips en adviezen om een besmetting met luizen zo klein mogelijk te houden. Helemaal voorkomen kan je het echter niet.

Wat zijn de symptomen van hoofdluis?

Hoe weet je zeker wanneer je een hoofdluis besmetting hebt opgelopen? De symptomen zijn overduidelijk. Maar natuurlijk moet je er wel 100 procent van zijn dat je ook echt hoofdluis hebt, voordat je op zoek gaat naar middeltjes om de luis te bestrijden. Hieronder bespreken we de 2 belangrijkste symptomen van hoofdluis:

  • Jeuk: Hoofdluizen steken zodat ze bloed bij hun gastheer kunnen afnemen. Na elke steek laten ze wat speeksel in de huid achter. Dit speeksel van luizen kan erg jeuken. Heb je plotseling veel last van jeuk op je hoofdhuis? Dan is de kans aanwezig dat je last hebt van hoofdluisbesmetting.
  • Eitjes: Heb je last van jeuk? Dan raden we je aan om met een netenkam eitjes (neten) op te sporen. Je moet weten dat elke hoofdluis ongeveer 6 eitjes per dag legt. De eitjes worden tegen je haarschacht vastgeplakt en deze komen ongeveer na een week uit. Kam met een netenkam dus goed je haar uit. De eitjes zijn niet zo heel gemakkelijk te herkennen. Ze zijn ook enorm klein: tot maximaal 1 mm groot. De eitjes lijken wel wat op roos met het verschil dat roos niet vastzit en de eitjes van de luis wel. Let op: De neten vind je meestal achter de oren, onder de pony en in de nek.

Alle methoden om luizen op te sporen en te verwijderen

Er zijn meerdere methoden om luizen op te kunnen sporen. Dit zijn een inspectie met een luizenkam en visuele inspectie. Laten we beginnen met de luizenkam. Dit is een kam waarmee je de haren heel systematisch kamt. Belangrijk daarbij is dat je onderaan, bij de haarwortel, begint en eindigt bij de haarpunt. Doe dit onder een vel wit papier. Eventueel aanwezige luizen vallen op het papier. Deze zien eruit als gekleurde spikkeltjes. Ze zijn roodbruin of grijsblauw gekleurd.

Let er op dat je een goede luizenkam tot je beschikking hebt. Deze moet fijne tanden hebben en staan maximaal 3 mm van elkaar. Naast de methode om luizen op te sporen met de luizenkam, kun je deze parasieten ook gewoon met een visuele inspectie opsporen. Scheidt de haren van elkaar met de vingers en controleer systematisch het haar op de aanwezigheid van hoofdluizen. De beestjes zitten graag dicht tegen de haarwortels aan. Controleer met name in de nek, achter de oren en onder de pony. Zie je geen luizen maar daarentegen wel grijs-witte puntjes? Dan heb je misschien nog geen luizen maar wel eitjes. Verwijder deze direct.

Chemisch bestrijden

Nu is het zo dat je luizen en neten prima kunt verwijderen door te kammen. Je boekt echter nog iets sneller resultaat wanneer je het kammen combineert met chemische bestrijdingsmiddelen zoals speciale shampoos of sprays. Lees wel goed de gebruikershandleiding. Zo kunnen dit soort middeltjes meestal niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan zes maanden. Ook zwangere vrouwen kunnen het beste eerst een arts raadplegen alvorens ze dit soort middelen gebruiken.

Schokkend filmpje op YouTube: Meisje met vele duizenden luizen!

We kwamen een filmpje tegen op YouTube waarin te zien is dat een meisje te kampen heeft met een ware luizenplaag op haar hoofd. Het zijn er vele duizenden! Een van haar ouders gebruikt een luizenkam om de luizen te verwijderen. In de video zie je duidelijk dat al na een paar keer kammen er vele honderden misschien wel duizenden luizen op de kam achterblijven.... Dit meisje moet wel ongelooflijk veel jeuk hebben gehad!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4605x
Toegevoegd: 10-10-2016 23:31
Gewijzigd: 04-11-2016 00:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!