werkstress

Stress verminderen: 10 tips voor ondernemers

werkstressBen je werkzaam als ondernemer en ervaar je regelmatig stress in je werk? Dan wordt het tijd dat je hier iets aan gaat doen. Ondernemers die veel stress ervaren presenteren namelijk minder goed en het is ook slecht voor je gezondheid. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je minder stress ervaart? In dit artikel lees je 10 tips om te ondernemen zonder stress.

1. Weet waar je het voor doet

Vaak beginnen we heel enthousiast aan een bepaald project, maar na enige tijd zijn we volledig verstrikt in onze werkzaamheden. Het werk is niet zo leuk als we dachten, aangezien er veel andere taken op onze schouders terecht zijn gekomen. In de meeste gevallen kost het opzetten en bedrijven van een onderneming veel meer werk dan we in eerste instantie hadden gedacht. Het is dan belangrijk om na te gaan waar je het ook alweer voor doet. Zeker als je steeds meer vervelende taken moet gaan doen. Zo houdt je je motivatie en eveneens je focus.

2. Maak een dagelijkse structuur

Het belang van een dagelijkse structuur wordt nog vaak onderschat en er zijn genoeg ondernemers die denken dat zij beter af zijn zonder structuur. Iedereen heeft echter baat bij een dagelijkse structuur. Je weet van tevoren hoe je dag er ongeveer uit gaat zien en je krijgt een goed dag/nachtritme. Dit zorgt voor meer energie en meer motivatie om aan het werk te gaan. Goede slaap kan er ook direct een positieve invloed hebben op je geluksniveau. De dagelijkse structuur zorgt er waarschijnlijk ook voor dat je meer werk gedaan krijgt, waardoor je minder stress gaat ervaren.

3. Zorg voor voldoende vrije tijd

Je bent bezig met een grote opdracht en uiteraard wil je dit klaar hebben voor de deadline. Daarom blijf je tot 's avonds laat doorwerken en wellicht ook in het weekend. Na die opdracht kun je echter nog steeds niet relaxen, want je hebt weer een nieuwe opdracht binnengekregen met een strakke deadline. Maar krijg je het werk eigenlijk wel sneller af door zoveel uren te werken en jezelf maar weinig vrije tijd te gunnen? Waarschijnlijk zul je merken dat je regelmatig afgeleid bent gedurende de dag en amper productief aan het werk bent. Doordat je de gehele dag door zo weinig hebt gedaan, moet je van jezelf 's avonds doorwerken. Dit zorgt er weer voor dat je de volgende dag ook niet productief bent en zo kom je in een negatieve spiraal terecht.

Als je minder uren zou werken, krijg je waarschijnlijk even veel gedaan. Je werkt dan namelijk productiever, waardoor je het werk gedurende de dag al af redt. Gun jezelf daarom voldoende vrije tijd, werk niet meer dan 8 tot 9 uur per dag en neem vrij in het weekend. Ook is het belangrijk om voldoende pauzes te houden om productief aan het werk te blijven. Je zult zien dat je nog steeds even veel werk kunt verzetten, als je meer vrije tijd neemt. Daarnaast kun je hiermee je stress verminderen en heb je meer tijd om leuke dingen te doen en af te spreken met vrienden en familie.

4. Besteed niet teveel tijd op internet

Internet heeft ons heel ver geholpen, maar aan de andere kant is het ook een echte boosdoener. Als ondernemer heb je vrijwel altijd te maken met internet. Hierdoor krijg je ook meteen te maken met meer afleidingen, zoals e-mail, Facebook en WhatsApp. Probeer zoveel mogelijk offline te werken om productief te blijven. Open ook niet twintig keer per dag je e-mail, Skype en Facebook, maar beperk dit tot één maal per dag en dan bijvoorbeeld een uur lang. Anderen kunnen gerust wel even wachten op je antwoord.

Hoe doe je dat nu als je internet ondernemer bent? Dan heb je internet toch de gehele dag door nodig? Nee, dat is zeker niet waar! Je kunt artikelen of e-mails bijvoorbeeld eerst uitschrijven in een notitieblok en vervolgens overtikken op je pc. Voor een design van een website kun je een eerste idee uittekenen op een stuk papier en een online marketing strategie kun je eerst uittekenen op een whiteboard. Internet kan een belangrijke stressfactor zijn en door zo min mogelijk tijd op internet te besteden kun je stress verminderen. Als je offline werkt, behoud je daarnaast ook meer je creativiteit!

5. Maak een dagelijkse planning

Waarschijnlijk weten we allemaal wel dat het verstandig is om als ondernemer te werken met een planning, maar lang niet alle ondernemers doen dit. Aan het einde van de dag kom je er dan achter dat je de belangrijkste taken bent vergeten en moet je hier alsnog mee aan de slag. Of je stelt het uit tot de volgende dag, maar je maakt je hier 's avonds dan wel druk over. Met een dagelijkse planning kun je dan ook stress verminderen, omdat je precies weet wat je die dag moet gaan doen. Je weet ook wat je goals zijn en aan het einde van de dag kun je zien of je die hebt behaald. Het is het beste om een dagelijkse planning op te stellen voor de volgende dag, zodat je 's avonds alles uit je hoofd kunt zetten en rustig kunt slapen.

6. Maak je minder zorgen

Stress ontstaat eigenlijk altijd doordat we ons zorgen maken over bepaalde zaken. Door je zorgen te maken los je echter helemaal niets op, maar het vreet wel een heleboel energie. Je minder zorgen maken is uiteraard niet zo eenvoudig als het lijkt, maar het is zeker wel mogelijk. Schrijf elke keer als je stress ervaart of je zorgen maakt op waarom je dit gevoel hebt. Bedenk dan of je hier zelf iets aan kunt veranderen of dat dit enkel afhankelijk is van andere factoren.

Kun je er zelf iets aan doen? Doe dat dan ook direct, zodat je het gevoel van je af kunt zetten. Als het niet mogelijk is om er zelf iets aan te veranderen, heeft het ook geen zin om je zorgen te maken. Door je zorgen te maken kun je namelijk niets aan veranderen. Probeer dit goed in te prenten en je geen zorgen meer te maken. Op deze manier kun je in veel situaties je stress verminderen.

7. Besteed een aantal werkzaamheden uit

Als je een ondernemer vraagt hoe het gaat met zijn of haar bedrijf, krijg je vrijwel altijd te horen dat het druk is. Een onderneming leiden brengt vele werkzaamheden met zich mee, waardoor het teveel tijd kost om alles zelf te doen. En toch doen we het liefste zoveel mogelijk zelf, ook al zorgt dit vaak voor een heleboel stress. Denk eens goed na over de werkzaamheden die je dagelijks moet doen en bedenk voor welke werkzaamheden je iemand kunt inhuren. Als je een werknemer inhuurt, zal er een grote last van je schouders vallen.

Heb je geen zin of tijd om alle regels voor het inhuren van werknemers na te kijken en wil je eigenlijk zelf niet de werkgever zijn? Dan kun je ook iemand inhuren via een uitzendbureau. Dit bureau is dan officieel de werkgever, waardoor jij niet met dit soort lastige zaken te maken krijgt. Een ander voordeel van uitzendkrachten is dat je zo ook voor een beperkte periode kunt inhuren en nergens aan vast zit.

8. Slaap voldoende

Zoals al eerder genoemd heeft slaap een belangrijke invloed op je stressniveau. Als je te weinig slaapt, krijg je vaak te maken met stemmingswisselingen. 's Ochtends krijg je na een paar uur slaap weer direct te maken met de drukte van je onderneming, waardoor je meer stress gaat ervaren. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende slaapt, ook al moet je een opdracht echt afmaken. Eenmalig een korte nacht van een paar uur kan wel, maar hierop volgen er vaak meer. Probeer een dag/nacht ritme aan te houden waarbij je in ieder geval 6 tot 9 uur per nacht slaapt.

9. Zorg voor financiële zekerheid

Stress bij ondernemers ontstaat vaak doordat er geen sprake is van financiële zekerheid. Je weet niet of je volgende maand nog wel klanten hebt en je loopt ook nog eens het risico dat je klanten niet betalen. Probeer zoveel mogelijk voor financiële zekerheid te zorgen. Zo kun je stress verminderen en je bedrijf staande houden. Je kunt met klanten afspreken dat ze een contract afsluiten van een aantal maanden, wellicht tegen een iets goedkopere prijs.

Lukt het niet om met je klantenbestand financiële zekerheid op te bouwen. Zorg er dan voor dat je op een spaarrekening voldoende geld hebt staan om in ieder geval zes maanden rond te komen. Dit kan een heleboel stress wegnemen. Heb je op dit moment nog niet zoveel geld? Probeer dan elke maand in ieder geval een paar honderd euro te sparen.

10. Mediteer

Een goede manier om je stress los te laten is door te mediteren. Hiermee laat je alles even helemaal gaan en maak je echt verbinding met de wereld. Je leeft even helemaal in het moment en maakt je geen zorgen om het verleden en de toekomst. Met meditatie kun je goed je stress verminderen en je hoeft dit slechts 10 tot 15 minuten per dag te doen. De meeste mensen vinden het fijn om dit 's ochtends vroeg of voor het naar bed gaan te doen, maar mediteren net na je werkdag kan ook heel fijn zijn.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 1937x
Toegevoegd: 22-11-2015 14:41
Gewijzigd: 25-01-2016 18:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2768 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!