kunstgebit

Kunstgebitten, mogelijkheden

kunstgebitBen je toe aan een kunstgebit? Dan is het belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden zijn op het gebied van kunstgebitten. We leggen het graag aan je uit. Dit artikel geeft je dan ook inzicht in de mogelijkheden die er zijn met kunstgebitten.

Kunstgebit

Een andere naam voor een kunstgebit is een gebitsprothese. Er zijn verschillende soorten, zoals partiële protheses, frameprotheses en volledige gebitsprotheses. Het doel hiervan is voor een deel of volledig de natuurlijke tanden en kiezen vervangen die in je mond ontbreken. Er kan een gebitsprothese op maat worden gemaakt door afdrukken te maken van je mond. Daarnaast wordt er samen met jou gekeken naar de esthetiek, de vorm, maat en kleur van de kunsttanden. Het maken van een prothese of kunstgebit is maatwerk.

Kunstgebit kiezen

In het begin willen veel mensen niet nadenken over een kunstgebit. Ze denken dat het erg opvallend is en dat het erg lastig is met het eten van harde producten, noten bijvoorbeeld. Maar heel veel mensen zijn juist blij met een kunstgebit. Het ziet er mooi uit en je eigen tanden en kiezen worden vervangen. Je kunt gewoon eten, praten en lachen en je ziet er weer goed uit! Het is niet altijd een vrijwillige keuze om je te verdiepen in de mogelijkheden met kunstgebitten. Het kan gaan over schaamte van je tanden, pijn of ergernis. Een kunstgebit kan dan een hele opluchting zijn, maar ook rust geven. Het is toch een hele stap om die keuze eenmaal te maken. Temeer daar een bezoek aan de tandarts nou niet het meest gezellige uitstapje is. Er speelt vaak ook veel angst mee voor de behandeling bij de tandarts, voordat je een beslissing durft te nemen.

Wel of geen kunstgebit?

Soms sta je voor de keuze, wil je wel of geen kunstgebit? Soms heb je ook de keuze of je een deel van je tanden wil vervangen, dus een gedeeltelijk kunstgebit. Het kan ook zijn dat je geen keuze hebt en dat alle tanden er uit moeten en dat je een volledig kunstgebit dient te nemen. De tandarts zal altijd met je bekijken welke opties er zijn en aan de hand daarvan kunnen dan de mogelijkheden besproken worden. Er zal naar jouw wensen geluisterd worden, maar er wordt ook gekeken naar de gezondheid van je tanden (en daarmee je algehele gezondheid, want slechte tanden hebben daar invloed op!) en wat er mogelijk is.

Onderhoud aan kunstgebit

Het kan zijn dat je kunstgebit wat los zit. Er kan dan tijdelijk gekozen worden voor kleefpasta. Hierdoor zal het gebit niet langer naar beneden vallen of erger uit je mond vallen. Het goed schoonmaken van een kunstgebit is ook erg belangrijk. Bacteriegroei, plak en tandsteen komen ook bij een kunstgebit voor en dienen voorkomen te worden. Ook al heb je nu een kunstgebit, je moet je tanden blijven poetsen.

Kunstgebit reparatie

Het kan zijn dat een kunstgebit gerepareerd moet worden:

  • Is de pasvorm van je kunstgebit niet meer goed (wat erg lastig is)? Dan kan dat eenvoudig hersteld, aangepast worden. Je moet namelijk een goede pasvorm hebben en draagcomfort is daarin van groot belang. Met een rebasing kan dat hersteld worden.
  • Als je je kunstgebit wil laten repareren, kan dat vaak erg snel. Het ligt er uiteraard aan wat er gaande is, maar vaak kan er diezelfde dag nog naar gekeken worden en kan er eventueel wanneer noodzakelijk een noodoplossing worden uitgevoerd.

Kunstgebit voorkomen

Sommige mensen willen graag voorkomen dat ze een kunstgebit moeten dragen, maar helaas heb je dat niet altijd zelf in de hand. Je kunt wel je tanden en je mond goed verzorgen, je gebit regelmatig laten controleren bij de tandarts en hierdoor het verlies van eigen tanden en kiezen vaak voorkomen. Het is daarom ook belangrijk dat je hier de juiste maatregelen voor neemt, zodat je een kunstgebit zo lang als mogelijk uit kunt stellen. Toch is het, ondanks goed onderhoud van je gebit en regelmatig bezoek aan de tandarts, niet altijd te voorkomen dat je op den duur een kunstgebit moet dragen. Heb je slechte tanden en kiezen dan kun je kronen laten plaatsen en zo de rest van je gebit behouden. Daar hangt wel een kostenplaatje aan. Een goede tandarts zal je helpen om de juiste keuze te maken, kronen of een geheel nieuw kunstgebit. Hij of zij zal in de beslissing zeker meenemen hoe het met de rest van de tanden, kiezen gesteld is.

Noodzaak kunstgebit

Op het moment dat je tanden en kiezen mist, kan een (gedeeltelijk) kunstgebit je helpen. Je kunt hierdoor weer beter kauwen. Dit heb je nodig voor een goede spijsvertering. Hierdoor praat je ook weer gemakkelijker en het geeft je ook weer een beter uiterlijk. Misschien ben je onzeker omdat je wat tanden mist, dit kan nu op worden gelost met een kunstgebit. Je kunt een kunstgebit dan ook zien als pure noodzaak voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Natuurlijk is het even wennen, maar ook dat komt goed.

Verschillende kunstgebitten

Er bestaan verschillende soorten kunstgebitten. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit een kunstgebit of een klikgebit. Een klikgebit is een kunstgebit op implantaten. Er moet hierbij gekeken worden naar je klachten, maar er wordt ook naar meerdere factoren gekeken zoals de mondhygiëne, de vorm van de kaak en je hele gezondheid.

  • Een immediaatprothese, deze prothese is er als overbrugging naar een (gewone) volledige prothese of misschien wel voor een klikgebit. Als er nog kiezen zijn, dan worden deze eerst verwijderd. Na een paar maanden is dat hersteld en dan worden de voortanden verwijderd, ook wordt dan meteen de prothese geplaatst.
  • Een partieel of volledig kunstgebit (vervangingsprothese), dit kan dienen als definitieve oplossing op het moment dat je (gedeeltelijk) geen (gezonde) tanden of kiezen meer hebt. Vaak zijn er dan ook geen andere mogelijkheden. Jouw kunstgebit kan dan ook de overige tanden en kiezen beschermen tegen bijvoorbeeld slijtage en verplaatsing.
  • Een klikgebit (een prothese op implantaten) is meestal de oplossing als je kaak zo ver is geslonken dat deze helemaal vlak is. Hierdoor kan een kunstgebit moeilijk op zijn plaats blijven zitten. Het voordeel van een klikgebit is dat het stevig zit en daardoor is eten, lachen en praten veel gemakkelijker.

Kunstgebit behandeling

De behandeling bij een kunstgebit bestaat uit een aantal stappen. Als het gaat over een tijdelijke prothese, dan worden eerst de tanden en kiezen getrokken. Vaak duurt het dan een paar maanden voordat de kaak weer helemaal is genezen. Het moet dan ook zijn definitieve vorm krijgen. Daarvoor krijg je dan een tijdelijke immediaatprothese. Bij een definitief kunstgebit worden er eerst gebitsafdrukken gemaakt van je bovenkaak en je onderkaak. In overleg wordt er dan gekeken naar de vorm en de kleur van de tanden en de kiezen. Nog punten waar aan gedacht moet worden:

  • Het schoonmaken van een kunstgebit is belangrijk, het moet iedere dag schoon worden gemaakt. Je spoelt iedere keer de prothese goed af, voordat je deze weer in je mond stopt. Poets ook je kaak en je tong met een tandenborstel. De prothese kun je schoonmaken door deze in een bakje water te leggen.
  • De kosten zijn ook van belang, deze hangen af van welke soort je kiest en de materialen. Er kan altijd een prijs op worden gevraagd bij een specialist, zodat je weet waar je aan toe bent.
  • Soms kan de verzekering een deel betalen, maar dat hangt af waar en hoe je bent verzekerd. De tandarts kan je hierover meer advies geven.
  • Bij extreme angst voor de tandarts kan er een alternatief worden geboden. Je kunt onder algehele verdoving je tanden laten trekken in het ziekenhuis.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5922x
Toegevoegd: 03-06-2016 10:57
Gewijzigd: 14-07-2016 14:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!