Een andere naam voor een kunstgebit is een gebitsprothese. Er zijn verschillende soorten, zoals partiële protheses, frameprotheses en volledige gebitsprotheses. Het doel hiervan is voor een deel of volledig de natuurlijke tanden en kiezen vervangen die in je mond ontbreken. Er kan een gebitsprothese op maat worden gemaakt door afdrukken te maken van je mond. Daarnaast wordt er samen met jou gekeken naar de esthetiek, de vorm, maat en kleur van de kunsttanden. Het maken van een prothese of kunstgebit is maatwerk.
In het begin willen veel mensen niet nadenken over een kunstgebit. Ze denken dat het erg opvallend is en dat het erg lastig is met het eten van harde producten, noten bijvoorbeeld. Maar heel veel mensen zijn juist blij met een kunstgebit. Het ziet er mooi uit en je eigen tanden en kiezen worden vervangen. Je kunt gewoon eten, praten en lachen en je ziet er weer goed uit! Het is niet altijd een vrijwillige keuze om je te verdiepen in de mogelijkheden met kunstgebitten. Het kan gaan over schaamte van je tanden, pijn of ergernis. Een kunstgebit kan dan een hele opluchting zijn, maar ook rust geven. Het is toch een hele stap om die keuze eenmaal te maken. Temeer daar een bezoek aan de tandarts nou niet het meest gezellige uitstapje is. Er speelt vaak ook veel angst mee voor de behandeling bij de tandarts, voordat je een beslissing durft te nemen.
Soms sta je voor de keuze, wil je wel of geen kunstgebit? Soms heb je ook de keuze of je een deel van je tanden wil vervangen, dus een gedeeltelijk kunstgebit. Het kan ook zijn dat je geen keuze hebt en dat alle tanden er uit moeten en dat je een volledig kunstgebit dient te nemen. De tandarts zal altijd met je bekijken welke opties er zijn en aan de hand daarvan kunnen dan de mogelijkheden besproken worden. Er zal naar jouw wensen geluisterd worden, maar er wordt ook gekeken naar de gezondheid van je tanden (en daarmee je algehele gezondheid, want slechte tanden hebben daar invloed op!) en wat er mogelijk is.
Het kan zijn dat je kunstgebit wat los zit. Er kan dan tijdelijk gekozen worden voor kleefpasta. Hierdoor zal het gebit niet langer naar beneden vallen of erger uit je mond vallen. Het goed schoonmaken van een kunstgebit is ook erg belangrijk. Bacteriegroei, plak en tandsteen komen ook bij een kunstgebit voor en dienen voorkomen te worden. Ook al heb je nu een kunstgebit, je moet je tanden blijven poetsen.
Het kan zijn dat een kunstgebit gerepareerd moet worden:
Sommige mensen willen graag voorkomen dat ze een kunstgebit moeten dragen, maar helaas heb je dat niet altijd zelf in de hand. Je kunt wel je tanden en je mond goed verzorgen, je gebit regelmatig laten controleren bij de tandarts en hierdoor het verlies van eigen tanden en kiezen vaak voorkomen. Het is daarom ook belangrijk dat je hier de juiste maatregelen voor neemt, zodat je een kunstgebit zo lang als mogelijk uit kunt stellen. Toch is het, ondanks goed onderhoud van je gebit en regelmatig bezoek aan de tandarts, niet altijd te voorkomen dat je op den duur een kunstgebit moet dragen. Heb je slechte tanden en kiezen dan kun je kronen laten plaatsen en zo de rest van je gebit behouden. Daar hangt wel een kostenplaatje aan. Een goede tandarts zal je helpen om de juiste keuze te maken, kronen of een geheel nieuw kunstgebit. Hij of zij zal in de beslissing zeker meenemen hoe het met de rest van de tanden, kiezen gesteld is.
Op het moment dat je tanden en kiezen mist, kan een (gedeeltelijk) kunstgebit je helpen. Je kunt hierdoor weer beter kauwen. Dit heb je nodig voor een goede spijsvertering. Hierdoor praat je ook weer gemakkelijker en het geeft je ook weer een beter uiterlijk. Misschien ben je onzeker omdat je wat tanden mist, dit kan nu op worden gelost met een kunstgebit. Je kunt een kunstgebit dan ook zien als pure noodzaak voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Natuurlijk is het even wennen, maar ook dat komt goed.
Er bestaan verschillende soorten kunstgebitten. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit een kunstgebit of een klikgebit. Een klikgebit is een kunstgebit op implantaten. Er moet hierbij gekeken worden naar je klachten, maar er wordt ook naar meerdere factoren gekeken zoals de mondhygiëne, de vorm van de kaak en je hele gezondheid.
De behandeling bij een kunstgebit bestaat uit een aantal stappen. Als het gaat over een tijdelijke prothese, dan worden eerst de tanden en kiezen getrokken. Vaak duurt het dan een paar maanden voordat de kaak weer helemaal is genezen. Het moet dan ook zijn definitieve vorm krijgen. Daarvoor krijg je dan een tijdelijke immediaatprothese. Bij een definitief kunstgebit worden er eerst gebitsafdrukken gemaakt van je bovenkaak en je onderkaak. In overleg wordt er dan gekeken naar de vorm en de kleur van de tanden en de kiezen. Nog punten waar aan gedacht moet worden: