Melatonine is een slaaphormoon die uw dag en nacht ritme bepaald. Het wordt geproduceerd door de pijnappelkier uit serotonine. Naarmate de dag verstrijkt en het donker wordt, wordt er meer melatonine aangemaakt en afgegeven aan het bloed. Zodra het licht wordt of als je in aanraking komt met licht van bijvoorbeeld een computer, televisie of mobiel stopt de productie van dit slaaphormoon. Dit gaat via receptoren die in het netvlies zitten. Dit hormoon zorgt ervoor de lichaamstemperatuur daalt. Het lichaam weet hierdoor dat het donker wordt en dat het tijd is om te gaan slapen. We zien dat ouderen vaak minder slapen. Dit komt doordat mensen naarmate ze ouder worden minder melatonine aanmaken. Hierdoor slapen ouderen over het algemeen veel minder en worden ze eerder wakker.
Melatonine wordt ook verkocht als voedingssupplement. Dit wordt vaak gebruikt door mensen die slaapproblemen hebben of waarvan de slaapritme door de war is door bijvoorbeeld een jetlag. In de Europese Unie zijn er voorwaarden gebonden aan het verkopen van dit slaaphormoon. Het is in Nederland en in de rest van de EU alleen te verkrijgen in hoeveelheden van 0.3 mg bij de apotheek. Meer dan 0.3 mg melatonine kan je alleen op recept van een dokter krijgen. Meestal is het te vinden in de vorm van een tablet. Het tablet dien je met een glas water door te slikken. Het wordt aangeraden om een melatonine tablet 1 of 2 uur voor het slapen gaan in te nemen, zodat het de tijd heeft om in te werken.
Melatonine is dus een middel die wonderen doet voor mensen met slaapproblemen. Het heeft een groot invloed op de nacht en dag ritme. Kinderen hebben op jonge leeftijd over het algemeen niet extra melatonine nodig, omdat hun lichaam nog volop melatonine aanmaakt bij het donker worden . Echter hebben kinderen met ADHD die moeilijk in slaap vallen wel baat bij dit slaapmiddel. Voor hun kan er op recept supplementen bij de apotheek gehaald worden. Omdat het lichaam van wat oudere mensen minder melatonine aanmaakt zien we dat ouderen vaker gebruik maken van dit slaaphormoon in voedingssupplement vorm.
Omdat je eigen lichaam ook melatonine aanmaakt, maakt het dat melatonine een veilige stof is. Ook heeft melatonine in vergelijking met andere medicijnen gelijk effect. Dit komt doordat ons lichaam al gewend is aan dit hormoon en het dus snel opgenomen kan worden door het lichaam. Een ander groot voordeel van melatonine is, is dat het niet verslavend is.
Melatonine en met name in hoge concentraties kan wel bijwerken hebben. Denk hierbij met name aan overdags suf zijn maar ook het veranderen van de rusttijden. Als je bijvoorbeeld melatonine op het verkeerde tijdstip in neemt dan verschuift natuurlijk de nachtrust.
Een groot onderzoek van meer dan 1400 vrouwen aangetoond dat melatonine na vier jaar bijna geen slechte bijwerkingen heeft, ook met de hogere doseringen. Als men bijwerkingen van melatonine heeft dan is dit meestal:
Als u last heeft van deze symptomen dan raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Hij kan je dan minder sterke supplementen meegeven om negatieve bijwerkingen te voorkomen.
Bij het gebruik van melatonine bestaan 2 manieren om het te gebruiken, namelijk:
Pak een glas vol met water en ga aan een hoge tafel zitten en zorg ervoor dat u in een goede rechte houding zit. Neem een slokje water en slik dan door en neem daarna het tablet melatonine en plaats deze precies op het midden van je tong. Neem vervolgens een slok water en wacht even met het doorslikken hiervan. Buig dan je hoofd verder naar voren zodat je recht naar beneden kunt kijken, dus buig je hoofd niet helemaal naar achteren en slik het dan pas goed door. Neem vervolgens nog een slokje water. Als je meerdere (verschillende medicijnen tegelijkertijd gebruikt? Dan is het misschien een idee om het te proberen met 1 tablet per keer en als het goed gaat dan kun je proberen of je ook meerdere tabletten per keer kan doorslikken. Lukt dit toch niet goed of niet fijn? Probeer eens de volgende manier.
Pak een vol glas water en ga met de medicijnen aan een hoge tafel zitten. Let er goed op dat je wel rechtop zit en neem dan een slokje water en slik deze gelijk weer door. Neem daarna een tablet en leg deze middenin op je tong. Neem daarna nog een slok water maar wacht even met het doorslikken. Buig daarna je hoofd naar voren zodat je recht naar beneden. Klem je kiezen op elkaar en plaats je tong tegen ja voortanden aan. Het medicijn drukt nu tegen je gehemelte en slik het water met het medicijn door.