man is eenzaam

Eenzaam voelen: wat kun je hiertegen doen?

man is eenzaamVier op de tien Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam. Als jij je eenzaam voelt, ben je dus zeker niet de enige. Maar wat kun je hier nu eigenlijk tegen doen? In dit artikel geven wij een aantal praktische tips voor mensen die zich eenzaam voelen.

Tip 1: Onderzoek wanneer je je het meest eenzaam voelt

Er zijn vaak een aantal momenten waarop we ons het meest eenzaam voelen. Dit kan bijvoorbeeld in de avond zijn of misschien op zondag. Probeer te onderzoeken op welke momenten je het meest eenzaam voelt. Wees niet bang om de eenzaamheid onder ogen te zien. Het zal misschien wel even lastig zijn, maar uiteindelijk helpt het je wel om het te relativeren. Het is een goed idee om een soort dagboek bij te houden waarin je opschrijft op welke momenten je je eenzaam voelt en wat je dan precies voelt.

Tip 2: Maak een planning voor de momenten waarop je eenzaam bent

Als je er bent achtergekomen op welke momenten je je eenzaam voelt, kun je een planning maken voor de momenten. Je kunt bijvoorbeeld met vrienden afspreken of misschien kun je wel een cursus gaan volgen. Wellicht is vrijwilligerswerk wel iets voor jou, want ook dan kun je nieuwe contacten opdoen. Je hebt hierdoor ook meer afleiding, waardoor je gemakkelijker met de eenzaamheid zult kunnen omgaan.

Tip 3: Bedenk welke mensen je blij maken

Iedereen heeft wel mensen om zich heen die hen blij maken. Misschien zijn het er maar één of twee, maar dat kan meer dan voldoende zijn! Maak hier een lijstje van en hang die op de koelkast of boven je bed om jezelf hieraan te herinneren. Kijk of je vaker bij deze mensen in de buurt kunt zijn, want zij zijn de personen die je gelukkig maken. Zo kun je de gevoelens van eenzaamheid in ieder geval voor een tijdje vergeten.

Tip 4: Leer te relativeren en jezelf te troosten

 Als je een lijstje hebt gemaakt met de mensen die blij maken, wordt het gemakkelijker om het eenzaam voelen te relativeren. Bekijk de lijst op momenten dat je je eenzaam voelt en denk terug aan herinneringen met de personen op deze lijst. Kijk ook naar de toekomst en bedenk je wanneer je ze weer zult zien. Hier kun je je alvast op verheugen. Leer ook aan om jezelf te troosten. Dit kan bijvoorbeeld met muziek die je mooi vindt of een lekker bad.

Tip 5: Verbeter je sociale vaardigheden

Als je vaak eenzaam bent en maar weinig mensen ziet, ben je misschien ook bang om nieuwe contacten op te doen. Daarom is het belangrijk dat je je sociale vaardigheden ontwikkelt. Je hoeft natuurlijk niet meteen met iedereen te kunnen praten. Maar je kunt wel werken aan je sociale vaardigheden door eens te proberen een kletspraatje aan te gaan met iemand die bij het boodschappen doen of het wachten op de trein naast je staat. Zelfs als het maar één zin is en het gesprek verder niet loopt, mag je toch trots op jezelf zijn! Blijf dit steeds proberen en wie weet doe je zomaar een paar leuke contacten op.

Tip 6: Ontwikkel nieuwe interesses

Mensen die zich eenzaam voelen zitten meestal veel thuis. Om de gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan is het belangrijk om nieuwe interesses te ontwikkelen. Probeer eens iets nieuws wat je anders nooit doet! Meld je bijvoorbeeld aan bij een vereniging of voor een cursus. Het kan ook heel leuk zijn om vrijwilligerswerk te doen. Hier kun je nieuwe contacten opdoen én je doet ook meteen iets goeds voor je medemens. Misschien ben je ook bang om de eerste stap te zetten, maar heel veel mensen zijn bang om iets nieuws te beginnen en zij doen het gewoon. Jij kunt het dus ook!

Tip 7: Plan bewust periodes in waarin je alleen bent

Je eenzaam voelen kun je het beste tegengaan door meer tijd met de mensen om je heen door te brengen en nieuwe contacten op te doen. Maar het is ook heel goed om bewust periodes in te plannen waarin je alleen bent. Plan ook meteen in wat je dan wilt gaan doen. Wil je een boek gaan lezen, mediteren, muziek luisteren, een serie kijken? Je kunt dit soort momenten ook inplannen op momenten dat je je eenzaam voelt. Ga de uitdaging aan en proberen met de genieten van de ‘alleen-tijd’.

Tip 8: Sta positief in het leven

Het is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt er waarschijnlijk niet zomaar voor zorgen dat je positief gaat denken op een moment dat jij je eenzaam voelt. Maar je kunt wel beginnen met de kleine dingetjes. Kijk meer naar de dingen die goed gaan, in plaats van de dingen die slecht gaan. Je kunt ook elke dag drie dingen opschrijven die goed zijn gegaan of waarvoor je dankbaar bent.

Probeer ook eens te glimlachen op een moment dat je je eigenlijk helemaal niet fijn voelt. Als je glimlacht, maakt je lichaam namelijk een stofje aan waardoor je vrolijk wordt. Bedenk daarnaast ook dat anderen het veel fijner vinden om met mensen om te gaan die positief in het leven staan. Probeer maar eens één hele dag positief in het leven te staan en je zult zien dat mensen eerder contact met je maken.

Tip 9: Plan een piekermoment in op een vast tijdstip

Meestal ben je aan het piekeren op een moment dat je je eenzaam voelt. Plan daarom een piekermoment in op een vast tijdstip op de dag en spreek met jezelf af dat je de rest van de dag niet mag piekeren. Wees hierin streng voor jezelf. Het is niet mogelijk om helemaal niet te piekeren, maar je kunt het wel uitstellen. Het beste is om het piekermoment ergens overdag in te plannen en niet in de avond. Piekeren is namelijk niet bevorderlijk voor de nachtrust.

Tip 10: Ga op zoek naar lotgenoten

Zoals al eerder genoemd voelt ongeveer vier op de tien Nederlanders zich wel eens eenzaam. Je staat er dus zeker niet alleen voor, maar het is dan wel belangrijk dat je zelf lotgenoten opzoekt. Hiervoor kun je je aanmelden bij een organisatie of bijvoorbeeld bij een vereniging voor vrijgezellen. Maar wie weet vind je wel lotgenoten in het buurthuis of gewoon op het schoolplein! Zet je schaamte opzij en benader eens een persoon die je vaak alleen ziet. Het is heel fijn om samen met iemand over de eenzaamheid te kunnen praten en daarnaast kun je er ook nog eens een goede vriend of vriendin aan overhouden!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 2561x
Toegevoegd: 26-02-2016 12:34
Gewijzigd: 09-04-2016 21:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!