Kom van de stress af en vind je balans terug

Kom van de stress af en vind je balans terug

Kom van de stress af en vind je balans terugKlinkt makkelijker gezegd dan gedaan en dat is waarschijnlijk ook zo. Maar toch is stress in veel gevallen goed te verhelpen, zolang je maar weet hoe.

Noot vooraf: natuurlijk weten wij niet in welke situatie jij je bevindt. Wellicht heeft jouw stress een hele duidelijke oorzaak die behoorlijk voortdurend is en die je niet één twee drie zomaar oplost. Wellicht is jouw werkdruk heel hoog of word je continu geconfronteerd met intimiderende collega’s, buren of andere mensen in jouw directe omgeving die je het leven op regelmatige basis zuur maken. Het kan ook zijn dat je een trauma hebt meegemaakt of dat andere, oudere en nare herinneringen opeens de kop opsteken. In al van deze - of soortgelijke - gevallen wensen we je heel veel sterkte toe, maar dat wil niet zeggen dat we je aanraden om te stoppen met lezen! Als er zoiets aan ten grondslag ligt, kunnen wij niet de bron van jouw ellende wegnemen. Maar die is met onderstaande suggesties wellicht toch te verlichten!

Stress kan zich namelijk uiten in de vorm van terugkerende of constante vermoeidheid, grote spanningen, soms zelfs stemmingswisselingen en al dan niet gerichte angsten. Een slechte nachtrust, spierpijn, onvermogen tot ontspanning in het algemeen kunnen ook symptomen zijn. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan hier ook aan ten grondslag liggen. Evenmin onwaarschijnlijk is dat jouw stress zich openbaart in meerdere van bovenstaande symptomen tegelijk. Die kunnen gelukkig behandeld worden. Bekijk daarvoor het lijstje met vijf natuurlijke middelen die stress kunnen verminderen en je weerstand opbouwen, vermits je deze uiteraard combineert met een gezonde levensstijl. Oftewel, houd je voedingspatroon in de gaten, dan wordt de effectiviteit van onderstaande middelen verhoogd. Voor de werking ervan is overigens wetenschappelijk bewijs!

Mocht je na twee weken geen verschil merken met de situatie tot nu toe, dan doe je er verstandig aan om een specialist in te schakelen. Bijvoorbeeld je huisarts.

Sint Janskruid

Lijd je aan matige of milde klachten die als een depressie omschreven kunnen worden? Dan heeft Sint Janskruid een werking die overeenkomt met een regulier antidepressivum, hoewel er geen sprake is van enige storende bijwerkingen. Dankzij Sint Janskruid wordt de heropname van serotonine vertraagd, zodat er meer van deze stof in de hersenen beschikbaar wordt, wat een verbetering van stemming tot gevolg kan hebben. Dit zul je bijvoorbeeld merken wanneer je nachtrust er aanzienlijk op vooruit gaat. De aanmaak van slaaphormoon melatonine gaat namelijk ook omhoog zodra je maar de beschikking hebt over voldoende serotonine.

Wie Sint Janskruid gebruikt, ervaart vaak een herstel in concentratie en geheugen dankzij een verbeterde stemming en slaap. Wel moet hierbij vermeld worden dat het kruid beter niet in combinatie kan worden genomen met de anticonceptiepil en andere geneesmiddelen. Om er zeker van te zijn dat Sint Janskruid ook met jouw medicatie samengaat, doe je er verstandig aan om contact op te nemen met je huisarts. Houd er bovendien rekening mee dat het, net als een regulier antidepressivum, twee weken kan duren eer je het effect van dit middel merkt. We raden je aan om éénmaal per dag een enkele capsule of tablet in te nemen met daarin 300 mg met gestandaardiseerd extract.

Valeriaan

Wie slapeloosheid en angst ervaart, heeft geen medicijn nodig waarvoor een doktersrecept vereist is. In plaats daarvan wordt het plantaardige kalmeringsmiddel valeriaan aanbevolen. Deze geeft een boost aan de hoeveelheid van het remmende hormoon GABA (gamma-aminoboterzuur) in de hersenen. GABA is zeer bevorderlijk voor de ontspanning, slaap, het geheugen en draagt bij aan spierherstel en de vermindering van angst. Rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid en ook epileptische aanvallen kunnen worden veroorzaakt door een te hoge mate van opwinding. Ook in deze situaties kan valeriaan een groot verschil maken. Niet alleen in de praktijk, we willen nogmaals benadrukken dat dit wetenschappelijk is aangetoond! Bovendien moeten we niet vergeten te vermelden dat valeriaan en vitamine B-complex heel goed samengaan.

Magnesium

Spierverkrampingen kunnen roet in het eten gooien wanneer je wilt ontspannen of zelfs goed kunnen slapen. Dit euvel kan voortkomen uit langdurige stress of het gevolg zijn van een niet voldoende afgerond herstel nadat je je actief lichamelijk hebt ingespand. Een tekort aan magnesium kan worden veroorzaakt door een te grote hoeveelheid calcium in je lichaam. Dat heeft namelijk magnesium nodig - desnoods de voorraad die door het lichaam zelf aangemaakt - om degelijk te kunnen worden opgenomen. Een te grote dosis magnesium heeft echter weer een laxerende werking. Het middel is in vele verschillende vormen te koop maar staat erom bekend dat het je helpt ontspannen. De optimale dosering bestaat uit een inname per dag van tussen de 200 en 400 mg.

Vitamine D

Een tekort aan vitamine D kan bijdragen met een gevoel van somberheid en/of vermoeidheid. Denk maar aan de welbekende winterdip en voorjaarsmoeheid. Dat is de naam voor dergelijke klachten wanneer ze ervaren worden zodra de lente aanbreekt. Vitamine D heb je nodig voor een gezond en perfect werkend immuunsysteem. Wie te kampen heeft met COPD, allergieën, diabetes en andere chronische klachten kan baat hebben bij vitamine D, omdat het helpt bij de vermindering van laaggradige ontstekingen. We raden vooral aan om vitamine D3 te gebruiken, aangezien deze het gemakkelijkst in het lichaam opgenomen wordt. Om te beginnen bevelen we een dosering aan van 25 microgram per dag, wat als heel veilig wordt beschouwd. Een andere manier om deze dosering mee aan te duiden is 1000 IU of IE - wat staat voor ‘international units’ ofwel ‘internationale eenheden’ per dag.

Leefstijl

Alle hierboven genoemde middelen helpen jou je balans te hervinden. Maar hiervoor moet je ook zelf actie ondernemen! Dankzij stress, depressies of angsten kan het gebeuren dat je onbewust en onbedoeld niet meer goed op jezelf let. Zo krijg je bijvoorbeeld niet genoeg lichaamsbeweging of laat je eetpatroon te wensen over. Als je al niet aan sport doet, loont het bijvoorbeeld heel erg de moeite om eens een wandelingetje te gaan maken. Lichaamsbeweging helpt namelijk met het reduceren van aanwezige stresshormonen. Daar word je tegelijkertijd ook nog eens een stuk minder gevoelig voor. Alleen al dagelijks 30 minuten bewegen levert een verbetering op van het cognitieve functioneren, waar het geheugen, de concentratie en denkprocessen onder vallen. Angsten en depressies vallen weg en je stemming verbetert aanzienlijk.

Jouw stress het hoofd bieden is dus zeker mogelijk. Maar naast het gebruik van de hierboven genoemde natuurlijke geneesmiddelen is inzet vanuit jouzelf ook absoluut cruciaal!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Yeungman
Aantal keer gelezen: 1417x
Toegevoegd: 08-09-2020 15:02
Gewijzigd: 09-09-2020 10:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!