Lage bloedsuiker meten

Lage bloedsuiker herkennen en voorkomen

Lage bloedsuiker metenDe waarde van je bloedsuiker laat zien hoeveel glucose er in je bloed zit. Een te lage bloedsuiker kan verschillende klachten en ook ernstige complicaties met zich meebrengen. Je kunt bijvoorbeeld duizelig worden en hoofdpijn krijgen, maar je kunt ook het bewustzijn verliezen of in coma raken. Hoe kun je een lage bloedsuiker nu herkennen en voorkomen? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Hoe ontstaat een lage bloedsuiker?

Een lage bloedsuiker betekent dus dat er onvoldoende glucose in het bloed aanwezig is. Er zijn verschillende factoren die verband houden met het glucosegehalte in ons lichaam, zoals voedsel en lichaamsbeweging. Suikers en koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuiker op peil houdt en een lage bloedsuiker kan dan ook ontstaan als je hiervan te weinig binnenkrijgt. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je de glucose in je bloed verbrandt en teveel lichaamsbeweging kan dan ook een lage bloedsuiker veroorzaken.

Over het algemeen is een lage bloedsuiker een combinatie van te weinig voedselinname en teveel lichaamsbeweging. Het kan echter ook voorkomen dat het lage glucosegehalte wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Mensen met diabetes hebben regelmatig last van schommelingen in hun bloedsuikerspiegel. Als je diabetes hebt en medicijnen inneemt voor een lage bloedsuiker, kan het te laat innemen van de medicijnen een lage bloedsuiker tot gevolg hebben. Neem je medicijnen in tegen een hoge bloedsuiker? Dan kun je te maken krijgen met een lage bloedsuiker, indien je teveel medicijnen hebt ingenomen.

Hoe kun je een lage bloedsuiker herkennen?

Als je last hebt van een lage bloedsuiker, kunnen er verschillende symptomen optreden. Hoofdpijn en duizeligheid komen vaak voor en over het algemeen krijg je met een lage bloedsuiker ook last van zweten en wazig of dubbel zien. Rusteloosheid, verwardheid en hartkloppingen zijn ook enkele kenmerkende symptomen. Daarnaast zul je met een lage bloedsuikerspiegel vaak merken dat je honger krijgt en je kunt tintelingen krijgen in de voeten, handen of lippen. Een wisselend humeur, veel moeten gapen en vreemd of lachterig gedrag komen ook vaak voor. Aangezien deze symptomen plotseling optreden en kenmerkend zijn voor een lage bloedsuiker, is het vaak gemakkelijk te herkennen.

Wat zijn de complicaties?

Er zijn niet veel complicaties die kunnen optreden bij een lage bloedsuikerspiegel, maar toch kan het erg gevaarlijk zijn. Het kan namelijk voorkomen dat je suf wordt en uiteindelijk het bewustzijn verliest. Dit zou zelfs tot een coma kunnen leiden. Daarom is het belangrijk dat je bij een lage bloedsuiker direct actie onderneemt om het glucosegehalte in het bloed aan te vullen.

Wat kun je doen tegen een lage bloedsuiker?

Bij een lage bloedsuiker moet je ervoor zorgen dat het glucosegehalte in het bloed zo snel mogelijk weer wordt aangevuld. Dit kun je doen door een aantal tabletjes druivensuiker in te nemen of een groot glas water met een opgeloste lepel suiker of suikerhoudende frisdrank te drinken. Daarna kun je het beste ook nog een voedingsmiddel met veel koolhydraten nuttigen, zoals een boterham.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als je na het innemen van suikers en koolhydraten nog steeds klachten hebt die wijzen op een lage bloedsuiker, kun je het beste direct een arts raadplegen. Neem ook contact op met de huisarts als je erg verward raakt of suf wordt. Het is dan namelijk mogelijk dat je het bewustzijn verliest en in sommige gevallen kan dit zelfs een coma tot gevolg hebben.

Hoe kun je een lage bloedsuiker voorkomen?

Aangezien een lage bloedsuiker over het algemeen ontstaat door een combinatie van te weinig inname van koolhydraten en suikers en teveel lichaamsbeweging, kun je dit voorkomen door op je voeding en je lichaamsinspanning te letten. Je kunt het dan ook voorkomen door regelmatig en voldoende te eten. Let er ook op dat je in ieder geval voldoende koolhydraten en suikers binnenkrijgt tijdens elke maaltijd. Als je weet dat je veel aan lichaamsbeweging gaat doen, eet dan van tevoren voldoende. Heb je diabetes? Neem je medicijnen tegen een lage bloedsuiker dan altijd op tijd in.

Hoe kun je je bloedsuiker meten?

Als je een lage bloedsuiker hebt als gevolg van diabetes, dien je regelmatig je glucosegehalte te meten. Dit kun je doen in het ziekenhuis, maar je kunt dit beter elke dag herhalen. Daarom kun je het beste een bloedsuikermeter aanschaffen om thuis zelf je bloedsuiker te meten. Zo kun je onderzoeken hoe vaak je last hebt van een lage bloedsuiker en kan je behandeling hierop worden aangepast.

Bloedsuiker meten met behulp van een bloedsuikermeter is heel eenvoudig. Je hoeft enkel een druppel bloed op de teststrip aan te brengen. Hiervoor kun je het beste in je oorlel of je vingertop prikken. Zodra je het bloed op de teststrip hebt aangepast, wacht je een paar seconden. Vervolgens kun je je bloedsuikerwaarde aflezen op de bloedsuikermeter. Als je bloedsuikerwaarde lager is dan 4 mmol/l spreken we van een lage bloedsuiker.

Je bloedsuikerspiegel kun je het beste meten op een nuchtere maag. Daarbij is het verstandig om het elke dag op hetzelfde tijdstip te herhalen. Het kan soms goed zijn om je bloedsuiker meerdere malen per dag te meten. In dat geval kun je dit het beste doen voor elke maaltijd, twee uur na elke maaltijd, voor het naar bed gaan en voordat je je medicijnen neemt. Zo kun je een bloedsuikerprofiel aanmaken en het patroon van je bloedsuikerwaarden onderzoeken. Als je het bloedsuikerprofiel aan je arts laat ziet, kan hij de behandeling hierop aanpassen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6968x
Toegevoegd: 09-10-2015 14:38
Gewijzigd: 13-10-2015 22:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!