Ontstoken vinger of teen: Is het gevaarlijk?

Ontstoken vinger of teen: Is het gevaarlijk?

Ontstoken vinger of teen: Is het gevaarlijk?Een ontstoken vinger of teen is in de meeste gevallen onschuldig, maar uiteraard is het niet altijd even prettig. Een ontstoken vinger of teen wordt vaak rood en voelt jeukerig. Een ontsteking geeft een onbehagelijk gevoel en in dit artikel ontdek je wat je er tegen kunt doen.

Een ontstoken vinger of teen

Een ontstoken vinger of teen is waarneembaar naast de nagel en kan een zwelling en rode plek veroorzaken. Het kan flink pijn doen en ontstaat meestal met een klein wondje of een ingegroeide nagel. Bijt je de velletjes bij de nagelriem weg? Dan verhoogt dat ook de kans op een ontstoken nagel. De nagelriem is vatbaar voor wondjes en bacteriën kunnen gemakkelijk naar binnen.

Is een ontstoken vinger gevaarlijk?

Een ontstoken vinger is in principe niet gevaarlijk, maar kan een pijnlijk gevoel geven. Als een vinger of teen langdurig ontstoken blijft kan er een grote hoeveelheid pus onder de huid komen. Ons lichaam wil af van de bacteriën die bij een ontsteking ontstaan en het resultaat is een opgewarmde vinger of teen.


Een ontsteking gaat in de meeste gevallen na een aantal dagen weer over. Heb je langdurig last van een ontstoken vinger of teen? Dan kun je een vinger of teen weken in een laagje water gevuld met biotex. Biotex geeft een genezend effect en zorgt ervoor dat de ontsteking sneller verdwijnt.

Verdwijnt de ontstoken vinger niet na enkele dagen en komt er veel pus vrij? Dan is het verstandig om contact te zoeken met de huisarts. De huisarts kan een klein sneetje maken in de vinger of teen om het pus te laten verdwijnen. De ontsteking zal niet direct verdwijnen, maar de druk zal verminderen. De vermindering van pus geeft de mogelijkheid om de vinger of teen te reinigen. Bacteriën zullen op deze manier verdwijnen en vervolgens zal ook de ontsteking verdwijnen.

Is de ontsteking een groot probleem? Dan kan de huisarts in sommige gevallen antibiotica voorschrijven om een ernstigere ontsteking te voorkomen.

Blijf je langdurig met een ontstoken vinger of teen zitten? Dan kan het gevaarlijk worden en raakt je vinger of teen nog ernstiger ontstoken. Er bestaat een kans dat de bacteriën niet meer verdwijnen en er een chronische ontsteking ontstaat. Heb je al last van een bepaalde ziekte? Dan kan een ontsteking aan je teen of voet nog grotere problemen opleveren. In extreme gevallen kan een ontsteking zelfs tot een amputatie leiden.

Sodabadje ter genezing 

Heb je een ontstoken vinger of teen en wil je er het liefst zo snel mogelijk van af? Dan kan een sodabadje de ideale manier zijn om de ontsteking te genezen. Maak een sodabadje met soda (biotex) van de drogist en voeg minimaal een liter water toe. Eén eetlepel soda met 1 liter water is in principe al goed genoeg om een ontsteking te lijft te gaan. Laat de soda in het water oplossen en wacht tot het water de juiste temperatuur bereikt heeft. Een aantal minuten in het sodabad is genoeg om een ontsteking te verminderen. Herhaal een sodabad minimaal twee keer per dag voor het beste effect. Je ervaart op korte termijn dat de zwelling afneemt en de vinger of teen geneest. Zorg dat je handen of voeten niet vuil worden om nieuwe bacteriën geen kans te geven. Je vinger of teen is kwetsbaar tijdens het genezingsproces en het is aan jou om hier zorg voor te dragen.

Ontstoken vinger of teen door een ingegroeide teennagel

Heb je een ingegroeide nagel? Dan groeit een deel van de nagel in het nagelbed. Je krijgt in het begin een wondje en vervolgens kun je een ontsteking krijgen. Een ingegroeide nagel kan wild vlees veroorzaken en in dit geval zal de ontsteking steeds ernstiger worden. Een ingegroeide nagel komt in de meeste gevallen voor bij de grote teen en soms bij de vingers.


De huisarts kan een klein watje of een rubber deeltje op de nagel aanbrengen om de nagel weer op de juiste manier te laten groeien. De huisarts kan ook een zalfje op het wild vlees smeren om dit te laten verdwijnen. Een ingegroeide nagel zal niet vanzelf verdwijnen en een bezoek aan de huisarts is noodzakelijk. Probeer het wild vlees nooit zelf te verwijderen en ga ook niet met een naald of mesje aan de slag om het pus af te voeren. Je kunt de ontsteking gemakkelijk verergeren en de kans is groot dat de behandeling niet helpt. Een huisarts weet precies welke behandeling er noodzakelijk is en heeft hier de middelen voor in huis. Heb je een zalfje of antibiotica nodig? Dan wordt dit direct voorgeschreven en verdwijnt de ontsteking of voorkom je erger.

Doe je helemaal niets? Dan kan een ontsteking uitwijken naar de pezen, gewrichten en botten. Pus kan soms geen enkele kant op en uiteraard is dit gevaarlijk als je het op de loop laat. Gelukkig is er niets aan de hand als je er op tijd bij bent en wanneer je de waarschuwingen van jouw lichaam serieus neemt. Raadpleeg de huisarts als je de situatie niet vertrouwt.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 78674x
Toegevoegd: 02-02-2015 21:43
Gewijzigd: 15-08-2015 20:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!