een meer

Zwemmen in open water

een meerAls het mooi weer is, willen veel mensen gaan zwemmen. Je kunt samen met je hond gaan zwemmen, maar ook met vrienden. Waar let je op als je gaat zwemmen in open water?

Honden zwemmen in open water

Wanneer het lekker weer is, dan gun jij je hond wat afkoeling door hem te laten zwemmen in open water. Veel honden zijn echter waterratten en je doet ze er dan ook een groot plezier mee. Dwing je hond niet als hij niet in het water wil.

  • Je kunt het rustig aan proberen door zelf ook mee het water in te gaan en met de hond te spelen in een ondiep stuk. Dit kun je vervolgens uitbreiden naargelang de hond er plezier in heeft. Maar zoals gezegd gaan de meeste honden graag het water in.
  • Honden zijn slimme dieren, maar ze weten niet of het water waarin ze zwemmen oké is. Het baasje moet daarom goed opletten.
  • Staan er borden dat er blauwalg aanwezig is in het open water, dan ben je gewaarschuwd. Laat in dat geval je hond niet zwemmen in open water, ook niet heel even om af te koelen.
  • Zoek een andere plek waar het water wel gezond is. In een warme zomer kan het zwemmen in open water om diverse redenen worden afgeraden, voor mens en dier.
  • Honden die zwemmen in open water dat verontreinigd is, kunnen flink ziek worden en zelfs overlijden. Waak er tevens voor dat je hond zich bij heel hoge temperaturen teveel inspant, ook daaraan kan een hond overlijden.
  • Zwemmen in open water dat is gecontroleerd en waarin gezwommen mag worden is een heerlijke vakantie activiteit voor de baas met zijn hond. Zorg er altijd voor dat je hond de entingen heeft gehad die belangrijk zijn. Denk aan de ziekte van Weil, maar denk ook aan de behandeling tegen teken en vlooien, want die kun je overal tegenkomen. De teken kunnen je hond flink ziek maken. Op tijd en met regelmaat behandelen tegen deze ziekmakers kan veel ellende voorkomen.
  • Een hond die tijdens het zwemmen in open water veel water binnenkrijgt kan even later diarree krijgen. Zwemmen in open water is heerlijk en geeft verkoeling. Houd echter wel rekening met zaken die de pret kunnen bederven en neem voorzorgsmaatregelen. Je kunt zelf niet aan het open water zien of het geschikt is als zwemwater voor je hond.
  • Stilstaand water zal eerder ziekmakers bevatten dan stromend water, maar ook dat laatste geeft geen garantie. Is het lang heet en heeft het lange tijd niet geregend dan is er eerder kans op vervuild open water, dan wanneer er dagelijks een bui regen valt en de temperatuur niet zo hoog is.
  • Zwemmen in open water is niet verboden, maar er wordt wel aangeraden de vele factoren die het water ongeschikt kunnen maken in de gaten te houden. Let op de waterkwaliteit, maar ook op de veiligheid als je honden zwemmen in open water. Zijn er andere dieren aan het zwemmen, zeilers, surfers enz. in de buurt.
  • Komt je hond in moeilijkheden bij het zwemmen in open water, schiet hem te hulp, maar doe dat niet alleen, roep snel hulp. Een dier dat in paniek is kun je namelijk niet alleen uit het water krijgen. Dat geldt trouwens ook voor mensen.

Mensen zwemmen in open water

Het zwemmen in open water is niet te vergelijken met het zwemmen in een zwembad. De enige overeenkomst is dat het water nat is! Het zwemwater in het zwembad wordt regelmaat gecontroleerd en er zit chloor in. Je weet waar het diepe stuk in het zwembad begint, er staan  badmeesters aan de kant, die toezicht houden. Kortom: in een zwembad kun veilig onder toezicht zwemmen.

  • Zwemmen in open water is een ander verhaal. Het is eigenlijk best spannend om in open water te zwemmen. Je kent de diepe en ondiepe plekken niet, er is geen toezicht, je weet niet hoe het met de kwaliteit van het water is gesteld.
  • Soms moet je rekening houden met surfers, zeilers enz. Zwemmen in open water moet je voorbereiden. Zorg dat je weet of het water gezond is. Wordt op de plaats waar jij gaat zwemmen in open water de kwaliteit gecontroleerd? Dit kun je online opzoeken.
  • Ga met een groep zwemmen, zodat je op elkaar kunt letten. Beter nog is het om een kano mee te laten varen. In geval van problemen heb je een bootje bij de hand. Iemand die op de kant blijft staan met een telefoon is ook erg verstandig om met elkaar af te spreken. Deze kan zowel de zwemmer(s) als ook de spullen van de zwemmer(s) op de kant in de gaten houden. Wanneer je gaat zwemmen in open water moet je kunnen zwemmen en drijven! Draag een opvallende badmuts, zodat je wordt opgemerkt door andere watersporters.
  • Voordat je het water ingaat heb je uiteraard al gekeken of er borden staan:  Waarschuwingsborden, als er blauwalg is gesignaleerd. Het is veiliger om langs de kant te zwemmen dan een grote oversteek te maken. Langs de kant heb je eerder houvast als dat nodig mocht zijn bij kramp bijvoorbeeld.
  • Ga nooit zwemmen in open water als je alcohol hebt gedronken. Je kunt overmoedig worden, onwel worden met vervelende gevolgen. Je draagt de zwemkleding die je ook in een zwembad draagt, maar je kunt ook eens proberen met een wetsuit in open water te zwemmen. Hoe bevalt dat?

Blauwalg, botulisme en de ziekte van Weil

Jammer dat zwemmen in open water niet altijd veilig is en voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen. Denk daarbij aan blauwalg, botulisme, de ziekte van Weil, oorontsteking, huidklachten, kwallenbeten enz. Deze zaken kunnen roet in het eten gooien. Een gouden regel is dat jij je altijd goed moet douchen na het zwemmen in open water. Dit is echter geen garantie dat je geen klachten zult krijgen. Er worden onderstaand drie klachten besproken.

  • Botulisme, een zeldzame ziekte voor de mens, die door een bacterie wordt veroorzaakt. Je spreekt van botulisme als in open water dode vissen en/of watervogels het water hebben besmet. Jij kunt besmet worden als je een wondje hebt op je huid dat in aanraking komt dit besmette water. De symptomen zijn: misselijkheid, overgeven, buikklachten, slappe arm- en beenspieren. Zelfs ademhalingsproblemen komen voor.
  • Blauwalg, het water heeft een rare kleur, een vreemde geur en er drijft een vieze brij op het water. Ga in dat geval niet het water in en meld dit aan de waterbeheerder. Kom je in contact met blauwalg dan zij de volgende symptomen mogelijk: irritaties van huid en ogen, hoofdpijn en maag- en darmklachten. Ga goed douchen als je in aanraking bent geweest met blauwalg. Doe dat altijd na het zwemmen in open water. De naam alg klopt niet, want het zijn bacteriën, die het water ziek maken.
  • De ziekte van Weil geeft hoge koorts en lijkt op een flinke griep. De ziekte wordt veroorzaakt door de urine van ratten. Via wondjes en je slijmvliezen kun je de ziekte van Weil krijgen als je in besmet water zwemt, maar ook als je langs de oevers loopt of picknickt, waar zich ratten bevinden. Honden worden geënt tegen de ziekte van Weil.  





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4064x
Toegevoegd: 09-08-2016 20:44
Gewijzigd: 25-08-2016 22:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!