Een dry needling behandeling kan dus helpen om spierklachten te verminderen. Tijdens de behandeling prikt een fysiotherapeut de spieren aan met behulp van een speciale techniek. Dit doet hij op specifieke punten, ook wel triggerpoints genoemd. De triggerpoints zorgen voor de spierklachten en daarom moeten deze punten ook behandeld worden. Er wordt geen vloeistof in de spier gespoten; de therapeut maakt dus gebruik van een 'droge' acupunctuurnaald. Dry needling is geen energiebehandeling zoals acupunctuur. Het draait bij dry needling om het uitschakelen van de triggerpoints en niet om de energie in het lichaam.
Triggerpoints zijn een soort kleine verkrampingen in de spieren die kunnen ontstaan door diverse oorzaken. Vrijwel iedereen heeft wel triggerpoints in zijn of haar lichaam, maar bij lang niet iedereen treden er ook spierklachten op. Triggerpoints kunnen echter zowel pijn in de spieren als in de nabijgelegen lichaamsdelen en zenuwsbanen veroorzaken. In veel gevallen zijn de triggerpoints de veroorzakers van de spierklachten en om die reden zal de fysiotherapeut ook deze plaatsen gaan behandelen.
Er ziijn verschillende oorzaken waardoor triggerpoints kunnen ontstaan. Zo kan een triggerpoint bijvoorbeeld acuut ontstaat als gevolg van een ongeluk of een verkeerde beweging. Het is echter ook mogelijk dat een triggerpoint zich ontwikkelt wanneer je langdurig een verkeerde houding aanneemt of als je de arm, schouder en/of nek langdurig overbelast. Bij beschadiging van weefsel - hernia, meniscus-letsel - of langdurige afwezigheid van beweging (arm of been in het gips) kunnen er eveneens triggerpoints ontstaan. Verder is het mogelijk dat overbelasting of een blessure bij sporters de veroorzaker is.
5
Andere mogelijke oorzaken zijn verschillen in de beenlengte of voetafwijkingen. Het verkeerd dragen van een rugzak of het dragen van te strakke kleding kan eveneens een factor zijn. Verder kunnen een slaaptekort en psychologische factoren (stress/depressie) ook bijdragen aan het ontstaan van triggerpoints.
Triggerpoints hoeven dus lang niet altijd klachten met zich mee te brengen. Als dit echter wel het geval is, kun je hier soms ook veel last van krijgen. Er kan pijn en stijfheid optreden in de spier(en) en het is mogelijk dat de kracht in de betrokken spier(en) is verminderd. Verder kun je je 'anders' gaan bewegen, omdat je de pijn wilt ontwijken. Het is ook mogelijk dat er bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten optreden. Daarnaast kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in een arm of been.
De spierklachten worden eerst geanalyseerd door de fysiotherapeut. Dit wordt gedaan door middel van een gesprek en een gericht onderzoek. Vervolgens zal de fysiotherapeut de spieren die de pijn zouden kunnen veroorzaken onderzoeken. Hierbij kijkt hij voornamelijk naar de triggerpoints die de veroorzakers zijn van de spierklachten. Deze plaatsen zal hij vervolgens behandelen met dry needling, waardoor de triggerpoints ontspannen raken en je minder of zelfs geen last meer zult hebben van de spierklachten.
Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van heel dunne acupunctuur naaldjes. De triggerpoint in de spier wordt aangeprikt met een van deze naaldjes. Het wordt snel door de huid getikt en dit is nagenoeg pijnloos. Vervolgens zal de arts het naaldje naar het triggerpoint toebrengen. Dit geeft een dof gevoel, maar het is niet pijnlijk. Zodra het naaldje de triggerpoint heeft bereikt, zullen de spiervezels in de triggerpoint zich als reactie even kortdurend samentrekken. De fysiotherapeut zal het naaldje op en neer bewegen om zoveel mogelijk spiervezels los te maken.
De reactie van de spiervezels in het triggerpoint kan wel pijn doen. De hevigheid van de pijn hangt af van de spier waarin het triggerpoint zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier. Het kan ook om een uitstralende pijn gaan. De behandeling is dus niet zonder pijn, maar de reacties van de triggerpoints houden maar kort aan en daarom is het goed te verdragen. Het kan ook voorkomen dat je zweterig, rillerig, zweverig in het hoofd of misselijk wordt tijdens de behandeling. Dit is een vegatieve reactie die snel weer verdwijnt.
De spiervezelfs van het triggerpoint ontspannen zich nadat ze zich hebben samengetrokken. De spier wordt vanaf dat moment weer beter doorbloed, de spier komt op lengte en afvalstoffen worden beter afgevoerd. De beweging van de spier normaliseert zich en de pijn zal afnemen. Ook zul je merken dat het bewegen van nabijgelegen spieren en gewrichten te bewegen ook gemakkelijker wordt.
Direct na de behandeling kan de spier echter wel stijf, beurs of gevoelig aanvoelen. Hier zul je het meest last van hebben in de eerste uren na de behandeling. Vaak is het wat pijnlijker om de spier aan te spannen. De spier zal na een nacht slapen al een stuk beter aanvoelen, maar je kunt dan nog steeds last hebben van een beurs gevoel. De napijn kan tussen de één en vijf dagen duren.
Je zult daarna merken dat er een aanzienlijke verbetering optreedt, aangezien je ook veel minder last zult hebben van de eerder optredende spierklachten. De spier is meer ontspannen, waardoor de beweeglijkheid toeneemt. Je kracht en coördinatie kunnen verbeteren en het kan zelfs zo zijn dat je in het algemeen meer energie hebt en je meer ontspannen voelt.
Na de dry needling behandeling zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het herstel te bevorderen. Zo kun je het beste direct na de behandeling de behandelde regio warm houden met bijvoorbeeld een kruik, een hotpack, een infrarode lamp of een pittenkussen. Doe dit ongeveer een half uur tot een uur. De doorbloeding door de spieren wordt hierdoor verbeterd, waardoor het behandelde gebied sneller zal herstellen. Verder is het verstandig om ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt, zodat de afvalstoffen beter worden afgevoerd.
Het is aan te raden om minimaal anderhalve dag rustig aan te doen met het belasten van de behandelde spier. Het herstel kan namelijk worden vertraagd, indien je de spier teveel en/of te snel belast. Bij de behandeling van triggerpoints zijn rekoefeningen ook van belang. Hierdoor ga je ook de aanmaak van nieuwe triggerpoints tegen. Je fysiotherapeut kan je vaak wel een overzicht geven van verschillende rekoefeningen die je thuis kunt uitvoeren.