Gehoorverlies en gehoorapparaten

Gehoorverlies en gehoorapparaten

Gehoorverlies en gehoorapparatenHet gehoor is een wonderlijk iets en je oor is een complex orgaan. Je oren zijn onderdeel van de vijf zintuigen waarmee je de wereld om je heen waarneemt. Wanneer je om welke reden dan ook gehoorverlies oploopt, wordt het moeilijker deze wereld waar te nemen. In dit artikel vind je antwoord op enkele veel gestelde vragen over gehoorverlies en gehoorapparaten.

Waarom verliezen we ons gehoor? 

Er zijn verschillende oorzaken die gehoorverlies kunnen veroorzaken. Zo kan het erfelijk zijn bepaald, kunnen bepaalde medicijnen een rol spelen of kan een probleem in de hersenen de oorzaak van het gehoorverlies zijn. Twee van de meest voorkomende redenen van gehoorverlies zijn ouderdom of blootstelling aan hard geluid. 

Ouderdom 

Helaas is een van de symptomen van ouder worden het verlies van het gehoor. Dit verlies van het gehoord wordt ook wel ouderdomsdoofheid genoemd. Meestal ligt de oorzaak bij de slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Meestal heb je moeite met het waarnemen van hoge tonen of het volgen van een gesprek als er geroezemoes is op de achtergrond. 


Hard geluid

Dit type gehoorverlies zien we vooral bij jongeren. Vaak is blootstelling aan langdurige harde geluiden en lawaai de oorzaak. Zo kan het volume van de muziek die je luistert via je device, als deze te hoog staat over een langdurige periode, zorgen voor gehoorverlies. Maar ook een kort hard geluid, zoals een explosie, kan schade aan het gehoor veroorzaken. Dit type gehoorverlies wordt lawaaislechthorendheid genoemd. 

Kan mijn gehoorverlies worden genezen? 

Helaas is geen behandeling bekend die het gehoor zou kunnen herstellen. Het oor is een complex orgaan. Het bestaat uit verschillende type cellen. Wanneer de haarcellen of de trilharen in het oor beschadigd raken treed er meestal gehoorverlies op. Deze haarcellen herstellen zich niet vanzelf en tot op heden bestaat er ook geen behandeling om ze terug te laten groeien. Gehoorverlies is dan ook voorlopig ongeneeslijk. 

 





Soms heb ik een piep in mijn oor, wat zou dit kunnen zijn? 

Dit is tinnitus of oorsuizen. Hierbij neem je geluid waar, zonder dat hiervoor een externe geluidsbron voor aangewezen kan worden. Tinnitus is een vorm van gehoorschade en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een hoge bloeddruk of lawaai. De haarcellen in het oor geven bij tinnitus verkeerde informatie door aan de hersenen in de vorm van een piep, een ruis of een zoemend geluid. Tinnitus komt veel voor. 

Piep na het uitgaan

Vaak ervaren mensen na het uitgaan een piep in hun oren. Het is belangrijk dat je deze piep niet negeert. Deze piep is namelijk een waarschuwing dat een klein deel van je gehoor is beschadigd door de blootstelling aan te harde muziek. Wanneer je jezelf te vaak blootgesteld aan deze hard muziek, kan de piep blijvend worden. Dit is dan tinnitus. 


Gehoorapparaat en tinnitus? 

Tinnitus, is net zoals andere gehoorbeschadigingen ongeneeslijk. Toch kunnen sommige gehoorapparaten zorgen voor verlichting. Dit type gehoorapparaten spelen namelijk een tinnitus-verlichtende geluiden af, waardoor de tinnitus-geluiden die worden waargenomen worden gemaskeerd. 

Mijn gehoor is minder, moet ik nu eerst langs de huisarts of KNO-arts? 

Nee het niet nodig eerst een huisarts of een KNO-arts te bezoeken. Heb je het vermoeden gehoorverlies te hebben dan kun je eerst online een gehoortest doen. Bovendien kun je vaak bij een audicien een afspraak maken voor een hoortest. Komt uit de hoortest dat het verstandig is een gehoorapparaat te gaan gebruiken, dan kan je zorgverzekeraar mogelijk wel vragen om een voorschrift van een KNO-arts of een audiologisch centrum, voordat ze overgaan tot het vergoeden van je hoortoestel. 


Wat is een hoortest?

Een hoortest is een beoordeling van het gehoor van een persoon. In deze test wordt de gevoeligheid van het gehoor gemeten. Bovendien wordt er gekeken of het gehoor wel of niet goed functioneert, hoeveel gehoorverlies iemand heeft en van welke aard de gehoorschade is. Er zijn verschillende hoortesten, maar de meest gebruikte test is een toonaudiogram. Bij deze hoortest krijg je een piepje te horen. Daarom wordt deze test in de volksmond ook wel de piepjestest genoemd. Deze test meet de gevoeligheid van het oor voor tonen. De test wordt uitgevoerd met een audiometer. Met de uitslag kan, bepaalt worden wat de mate van gehoorverlies is per frequentie en het kan de aard aan van het gehoorverlies aangeven. Daarnaast wordt deze test ook gebruikt om een eventueel gehoorapparaat in te stellen.  

Wat is een gehoorapparaat? 

Een gehoorapparaat is een apparaatje wat je gehoor ondersteunt, door geluiden te versterken. Het gehoorapparaat van nu is zo geavanceerd dat het zichzelf aanpast aan de geluidsomstandigheden. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook gehoorapparaten waarmee je handsfree kunt bellen of muziek mee kan luisteren. Gehoorapparaten kunnen in het oor of achter het oor worden geplaatst. 

In-het-oor gehoorapparaat

Zoals de naam van het gehoorapparaat al aangeeft, wordt dit apparaat in het oor gedragen. Het apparaatje wordt op maat gemaakt, waardoor dit type oortje comfortabele gedragen kan worden. Wel is het afhankelijk van grootte je gehoorgang of je dit type gehoorapparaat kan dragen. Een voordeel van dit apparaatje is dat het niet opvalt dat je een gehoorapparaat draagt. Een nadeel, omdat je het in je oor draagt, is de kans dat het beschadigd raakt door oorsmeer of vocht in het oor.


Achter-het-oor gehoorapparaat 

Dit gehoorapparaat wordt achter het oor gedragen. Voor mensen met ernstig gehoorverlies is dit type gehoorapparaat geschikt. Het apparaatje achter het oor is verbonden met het oorstukje in je oor, door middel van een klein doorzichtig buisje. Omdat het apparaatje achter het oor zichtbaar is, is dit ook meteen het grootste nadeel. Wel kan je de kleur van de behuizing aanpassen. Een voordeel van dit type gehoorapparaat is dat de levensduur van de batterij langer is, dan bij andere gehoorapparaten.

 

Heb ik een of twee gehoorapparaten nodig? 

Het is aan te raden om gebruik te maken van twee gehoorapparaten. Dit komt, vooral, omdat je met twee gehoorapparaten beter in staat bent om geluiden van elkaar te onderscheiden. Bovendien kun je met twee gehoorapparaten makkelijker bepalen uit welke richting het geluid komt. Onze oren werken dan ook voortdurend samen om de geluiden in de omgeving goed door te geven aan de hersenen. Dit is belangrijk, omdat je op deze manier een gesprek goed kan volgen en tegelijkertijd de achtergrondgeluiden zo goed mogelijk kan blokkeren. Het is dan ook niet aan te raden om maar een hoortoestel te nemen. 

Krijg ik met een hoortoestel 100% mijn gehoor terug? 

Helaas krijg je, wanneer je hoortoestellen gaat gebruik, je gehoor niet altijd voor de volle 100% terug. Dit komt, omdat het binnenoor, of wel de haarcellen, zijn beschadigd waardoor het moeilijker wordt geluiden te horen. Een hoortoestel kan helaas, de schade aan het oor niet herstellen. Het hoortoestel is alleen in staat om het gehoor te verbeteren. Het is dan ook een hulpmiddel en geen geneesmiddel. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MarleenS
Aantal keer gelezen: 2317x
Toegevoegd: 15-11-2019 16:42
Gewijzigd: 25-11-2019 09:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!