Gynaecologische stoel

Mirena spiraal

Gynaecologische stoelDe Mirena spiraal is een anticonceptiemiddel dat wordt aangebracht in de baarmoeder. Het middel werkt gedurende vijf jaar en je hoeft in die tijd dus niet meer aan anticonceptie te denken. Als je de anticonceptiepil slikt en deze regelmatig vergeet, kan de Mirena spiraal uitkomst bieden. In dit artikel lees je meer over de werking van de Mirena spiraal, de bijwerkingen en het inbrengen en verwijderen van de spiraal.

Hoe werkt de Mirena spiraal?

De Mirena spiraal geeft vijf jaar lang continu het hormoon Levonorgestrel af. De werking van dit hormoon op het baarmoederslijmvlies is te vergelijken met de werking van het hormoon progesteron dat door het eigen lichaam wordt aangemaakt. De toediening van Levonorgestrel zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies in een rustfase komt. De werking van de Mirena spiraal is daarom te vergelijken met de anticonceptiepil, aangezien dit middel ook het  hormoon Levonorgestrel afgeeft.

De rustfase van het baarmoederslijmvlies zorgt ervoor dat het niet reageert meer op oestrogenen. Dit zijn hormonen die door de eierstokken worden aangemaakt en het baarmoederslijmvlies opbouwen. Als je de Mirena spiraal gebruikt, wordt het baarmoederslijmvlies dus niet meer opgebouwd. Hierdoor is de spiraal een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Ook de menstruatiebloedingen worden minder heftig en pijnlijk.

Waar wordt de Mirena spiraal voor gebruikt?

De mirena spiraal kan dus worden ingezet als anticonceptiemiddel, maar het kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Zo kan het middel namelijk helpen tegen overgangsklachten of bij een versterkte menstruatie. Hieronder lees je meer over de werking van de Mirena spiraal, als het wordt ingezet voor deze verschillende doeleinden

Anticonceptie

Het hormoon Levonorgestrel zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies taaier wordt. Zaadcellen kunnen daardoor moeilijker door het slijmvlies naar binnendringen. Verder wordt de kans op bevruchting van de eicellen verkleind, omdat zaadcellen niet goed kunnen bewegen en functioneren in de baarmoeder door afgifte van Levonorgestrel.

Aangezien het baarmoederslijmvlies niet of slechts in kleine mate wordt opgebouwd, kan een eitje dat toch bevrucht is zich niet innestelen. Innesteling wordt ook voorkomen doordat de Mirena spiraal aanwezig is in de baarmoeder en dit wordt door het lichaam als een vreemd voorwerp gezien. Het komt ook wel eens voor dat door de spiraal de eisprong wordt onderdrukt, zodat er geen eitje vrijkomt.

Betrouwbaarheid
In de meeste gevallen wordt de Mirena spiraal tijdens de menstruatie ingebracht. Dit zorgt ervoor dat je direct na het inbrengen beschermd bent. Als de Mirena spiraal correct is geplaatst, is het een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel. Toch komt een zwangerschap met de spiraal voor bij ongeveer 2 op de 1000 vrouwen.

De spiraal is minder betrouwbaar als het is verplaatst in de baarmoeder of als het tijdens het inbrengen in of door de baarmoederwand is gedrongen. Je kunt voelen of de Mirena spiraal nog op zijn plaats zit door met de vinger te controleren of je de draadjes nog kunt voelen. Perforatie van de baarmoederwand kun je onder andere herkennen aan ernstige pijn, hevig vaginaal bloedverlies en pijn tijdens seks. Als je vermoedt dat de spiraal is verplaatst of in de baarmoederwand is doorgedrongen, dien je direct contact op te nemen met een arts.

Bij ongeveer de helft van de vrouwen die zwanger worden met een Mirena spiraal gaat het om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De kans hierop is hoger als je dit al eerder mee hebt gemaakt, als je een ontsteking in het kleine bekken hebt gehad of als je een operatie in het bekken hebt ondergaan. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kun je herkennen aan aanhoudende bloedingen, pijn in de onderbuik, duizeligheid en normale zwangerschapsverschijnselen. Schakel direct een arts in als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vermoedt.

Overgangsklachten

Een menstruatie ontstaat doordat het baarmoederslijmvlies wordt afgebouwd. Bij vrouwen in de overgang wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd en afgebroken, waardoor de menstruaties uiteindelijk uitblijven. Het lichaam maakt ook minder oestrogenen aan en daardoor kan een vrouw te maken krijgen met overgangsklachten (opvliegers). Dit kan worden verholpen door oestrogenen te gebruiken.

Het nadeel van het gebruik van oestrogenen tijdens de overgang is het feit dat hierdoor weer baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd. Aangezien de vrouw niet meer menstrueert, wordt dit niet afgebroken. Uiteindelijk wordt er een dikke laag baarmoederslijmvlies opgebouwd en dit kan kanker in het slijmvlies veroorzaken. Vrouwen die in de overgang oestrogenen gebruiken, hebben daarom profijt bij de Mirena spiraal. Hiermee wordt de groei van het baarmoederslijmvlies namelijk onderdrukt.

Versterkte menstruatie

Als je last hebt van een versterkte menstruatie, kan de Mirena spiraal een uitkomst bieden. Doordat er minder baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd bij gebruik van de spiraal, hoeft het lichaam minder slijmvlies af te stoten. Dit zorgt ervoor dat de menstruatie bloedingen verminderen, als je de Mirena spiraal laat inbrengen.

Wanneer mag je de Mirena spiraal niet gebruiken?

Er zijn verschillende situaties waarin je de Mirena spiraal niet mag gebruiken. De arts die de spiraal inbrengt zal eerst onderzoeken of het voor jou mogelijk is om dit middel te gebruiken. Je mag de spiraal niet gebruiken als je zwanger bent of zou kunnen zijn of wanneer je een bepaalde aandoening of ontsteking hebt. Verder kun je dit middel niet gebruiken bij abnormale bloedingen uit de vagina, als je onlangs een abortus hebt ondergaan of als je een allergie hebt voor een van de stoffen in het anticonceptiemiddel.

Inbrengen van de Mirena spiraal

Het inbrengen van de Mirena spiraal wordt gedaan door een arts in het ziekenhuis of door je huisarts. Voor het inbrengen zal de arts kijken of je de spiraal wel mag gebruiken en hij zal de grootte en ligging van je baarmoeder onderzoeken. Vervolgens wordt de baarmoedermond gedesinfecteerd en de arts zal de baarmoeder strekken met een zogenaamde kogeltang. Daarna wordt de Mirena spiraal ingebracht. Het inbrengen neemt in totaal enkele minuten in beslag en het kan zeer pijnlijk zijn. Je kunt daarom van tevoren pijnstillers innemen of een plaatselijke verdoving krijgen.

Bijwerkingen

De Mirena spiraal kan verschillende bijwerkingen met zich meebrengen. Het inbrengen kan veel pijn doen en deze pijn kan na het inbrengen duizeligheid veroorzaken. Zodra de Mirena spiraal is ingebracht, kan het de behoefte aan glucose veranderen. Als je diabetes hebt, dien je daarom je bloedsuikerspiegels goed in de gaten te houden. Verder kan er door gebruik van de Mirena een ontsteking in het kleine bekken of in de binnenwand van de baarmoeder ontstaan en in zeer zeldzame gevallen onstaat er vlak na het inbrengen een ernstige infectie.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben nog wel een normale eisprong. In sommige gevallen kunnen door gebruik van de spiraal daarom vergrote follikels ontstaan. Dit kan pijn tijdens seks of pijn in het bekken tot gevolg hebben. Na verloop van tijd verdwijnen de vergrote follikels over het algemeen automatisch. Daarnaast is bij vrouwen die de menopauze hebben gehad en de Mirena spiraal gebruiken in combinatie oestrogeen en eventueel ook progestageen de kans op borstkanker iets verhoogd.

Veranderingen in de menstruatie

Als je een Mirena spiraal hebt laten inbrengen, zul je waarschijnlijk veranderingen merken in je menstruatie. De eerste maanden kan er onregelmatig bloedverlies plaatsvinden. Daarna zal de menstruatie over het algemeen afnemen. De bloedingen kunnen minder heftig worden en minder vaak voorkomen. Bij sommige vrouwen vinden er bij gebruik van de Mirena spiraal helemaal geen bloedingen meer plaats.

Mirena spiraal laten verwijderen

Bij een zwangerschap of als er bepaalde bijwerkingen optreden, moet de Mirena spiraal direct worden verwijderd. Na drie tot vijf jaar dient de spiraal bij elke vrouw te worden verwijderd. Het verwijderen dient net als het inbrengen door een arts te worden gedaan. Hierbij hoeft er slechts enkel voorzichtig aan de draadjes te worden getrokken en dit is dus ook binnen enkele minuten gedaan.

Mirena spiraal of anticonceptiepil?

De meeste vrouwen in Nederland gebruiken de anticonceptiepil en zijn hier ook tevreden over. Sommige vrouwen kunnen echter baat hebben bij de Mirena spiraal. Als je de anticonceptiepil regelmatig vergeet, heb je een verhoogde kans op zwangerschap. In dat geval zou je voor de Mirena spiraal kunnen kiezen, omdat je deze slechts een keer in de vijf jaar hoeft te verwisselen. Verder kan de Mirena spiraal ook goed helpen tegen ernstige menstruatie bloedingen en de anticonceptiepil helpt hier minder goed tegen.

Vrouwen die veel bijwerkingen hebben van de hormonen in de anticonceptiepil kunnen ook profijt hebben van de Mirena spiraal. De spiraal bevat net als de anticonceptiepil hormonen, maar deze worden enkel in de baarmoeder toegediend en in mindere mate. Als je echter je menstruatie bloedingen wilt kunnen regelen, heb je waarschijnlijk meer baat bij de anticonceptiepil. Je weet dan precies wanneer je menstruatie plaatsvindt en je kunt zelf de stopweek instellen.

Wil je een Mirena spiraal laten inbrengen? Lees dan eerst de bijsluiter goed door en vraag je arts om informatie.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6757x
Toegevoegd: 09-10-2015 12:25
Gewijzigd: 13-10-2015 11:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!