Zo zorg je voor een gezonde bloedsomloop

Zo zorg je voor een gezonde bloedsomloop

Zo zorg je voor een gezonde bloedsomloopEen goede bloedsomloop is een belangrijk onderdeel van jouw fysieke gezondheid. Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar voor sommige mensen is het extra belangrijk om de bloedsomloop goed te houden. Denk daarbij aan mensen die veel zitten, ouderen en mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Wat is een gezonde bloedsomloop

Allereerst is het handig om kennis te hebben van wat een gezonde bloedsomloop eigenlijk inhoudt. Een gezonde bloedsomloop houdt eigenlijk in dat het bloed optimaal en efficiënt kan circuleren door het hele lichaam. Wanneer je een gezonde bloedsomloop hebt, stroomt het bloed zonder problemen door de bloedvaten en kan het alle organen van de benodigde zuurstof, voedingsstoffen en andere belangrijke stoffen voorzien. Daarnaast kan het bloed zo succesvol afvalstoffen afvoeren.

Het belang van een gezonde bloedsomloop

Maar waarom is een gezonde bloedsomloop dan zo belangrijk? Dit zullen we jou even uitleggen.

 • Allereerst, zoals het vorige stukje al heeft laten zien, is een gezonde bloedsomloop belangrijk om het hele lichaam van zuurstof te voorzien. Het bloed transporteert zuurstof uit de longen naar andere delen van het lichaam. Zuurstof is belangrijk voor de energieproductie in de cellen en je organen hebben dan ook voldoende zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren.

 • Verder zorgt een gezonde bloedsomloop ook voor een goede aflevering van voedingsstoffen door het hele lichaam. Denk daarbij aan voedingsstoffen zoals glucose, aminozuren, vetzuren, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen krijg je binnen tijdens de maaltijd en worden via het bloed door het hele lichaam afgegeven. Deze weefsels zijn weer nodig voor de groei, herstel en onderhoud van weefsels en organen.

 • Naast zuurstof en voedingsstoffen, vervoert het bloed ook afvalstoffen. Afvalstoffen die je bijvoorbeeld binnenkrijgt uit voedsel worden via het bloed getransporteerd naar de organen die deze weer afbreken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de nieren. Een goede bloedsomloop is dus ook essentieel om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

 • Een goede bloedsomloop is ook belangrijk bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Het bloed vervoert namelijk warmte door het lichaam en zorgt er zo voor dat de lichaamstemperatuur constant kan worden gehouden. In een koude omgeving vernauwen de bloedvaten zich om warmteverlies te minimaliseren, en bij warm weer verwijden de bloedvaten zich weer om warmte af te voeren.

 • Verder is een gezonde bloedsomloop belangrijk bij een goede afweer tegen ziekten. Het bloed vervoert namelijk allemaal witte bloedcellen en antilichamen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Deze stoffen zijn belangrijk bij het bestrijden van infecties, het bevorderen van genezing en het opruimen van bacteriën en virussen.

 • Een gezonde bloedsomloop draagt bij aan het handhaven van een gezonde bloeddruk, en we weten natuurlijk allemaal hoe belangrijk een gezonde bloeddruk is. Een gezonde bloeddruk verkleint namelijk de kans op hart- en vaatziekten.

 • Tot slot zorgt een gezonde bloedsomloop voor een kleinere kans op bloedstolsels. Een gezonde bloedsomloop zorgt voor gezonde bloedvaten waar het bloed vrij door kan stromen, waardoor de kans op bloedstolsels weer vermindert.

 

Zo zorg je voor een gezonde bloedsomloop

Het is dus duidelijk dat een gezonde bloedsomloop belangrijk is voor de gezondheid van je lichaam. Het bloed zorgt voor het vervoeren van belangrijke voedingsstoffen en zuurstof, en voert daarnaast afvalstoffen af. Daarnaast is een gezonde bloedsomloop belangrijk bij de temperatuurregulatie, de afweer tegen ziekten en een gezonde bloeddruk. Maar, hoe krijg je nou een gezonde bloedsomloop? Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw bloedsomloop kunt verbeteren.

 • Allereerst is het natuurlijk belangrijk om regelmatig te bewegen. Fysieke inspanning is dan ook een van de beste manieren om je bloedsomloop te stimuleren. Bij fysiek inspannende activiteiten verhoog je namelijk je hartslag, waardoor de bloedcirculatie door het hele lichaam wordt bevorderd. Goede cardiovasculaire oefeningen zijn bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of zwemmen. Voor ouderen kunnen dergelijke oefeningen wellicht te zwaar zijn. Het maken van een wandeling kan ook genoeg zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je op dagelijkse basis ten minste 30 minuten per dag matig intensieve lichaamsbeweging krijgt. Vooral wanneer je op een dag erg veel stilzit. Vooral dan is het belangrijk om regelmatig even op te staan en even te bewegen. Probeer ieder uur om even op te staan en even een klein rondje te lopen. Je kunt ook even stretchen om je spieren weer even te activeren en van bloed te voorzien.

 • Mochten dergelijke cardiovasculaire oefeningen toch te zwaar zijn? Dan kun je ook altijd aan stretching of yoga doen. Stretchen zorgt namelijk voor een betere doorbloeding van de spieren omdat deze tijdens het stretchen worden geactiveerd en uitgerekt. Verder zorgen de verschillende posities die je tijdens de yoga aanneemt voor het strekken en activeren van de spieren en voor het verbeteren van de bloedtoevoer.

 • Verder kunnen compressiekousen ook bijdragen aan een gezonde bloedsomloop. Deze draag je over je kuiten en oefenen hier druk op uit. Deze druk versmalt de bloedvaten, waardoor het bloed sneller gaat stromen en het bloed efficiënter naar het hart kan stromen. Compressiekousen kunnen een goede oplossing zijn voor mensen die veel staan of juist stilzitten.

 • Genoeg water drinken is ook een belangrijke manier waarop je je bloedsomloop kunt verbeteren. Water zorgt er namelijk voor dat je bloed dun blijft, waardoor het makkelijk door je bloedvaten kan stromen. Probeer altijd 35 ml water per kilo lichaamsgewicht te drinken om uitdroging te voorkomen.

 • Een massage is niet alleen hartstikke lekker en ontspannend, maar heeft ook nog eens een positieve invloed op de bloedsomloop. Een massage van de rug en nek, zal niet alleen spanning verminderen maar ook de bloedsomloop bevorderen. Je kunt natuurlijk ook zelf bijvoorbeeld je armen, benen en buik masseren.

 • Warmte- en koudetherapie is iets dat ook veel gebruikt wordt voor een gezonde bloedsomloop. Dit is iets dat je in veel sauna’s ziet: een zeer koud bad waarin men zich na een hete sauna sessie in kan afkoelen. Maar, voor dit effect hoef je uiteraard niet helemaal naar de sauna. Je kunt ook een tijdje onder de warme douche staan, en de temperatuur dan plotseling koud draaien. Dit kan even oncomfortabel aanvoelen, maar gelukkig is het iets waar je aan kunt wennen en is het hartstikke goed voor je gezondheid!

 • Voeding is ook een factor die bijdraagt aan een goede bloedsomloop. Zorg er voor dat je gezond eet en dat je veel antioxidanten binnenkrijgt. Deze vind je in groenten, fruit en bijvoorbeeld in groene thee.

Nu weet je meer over wat een gezonde bloedsomloop inhoudt, waarom dit zo belangrijk is en hoe je een gezonde bloedsomloop kunt stimuleren. Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk om een gezonde bloedsomloop te stimuleren en deze tips dus mee te nemen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 460x
Toegevoegd: 24-05-2023 17:17
Gewijzigd: 26-05-2023 16:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!