huisarts geef uitleg

Huisarts kiezen

huisarts geef uitlegBen je op zoek naar een nieuwe huisarts? Misschien ben je niet tevreden over je huidige huisarts of ben je onlangs verhuisd en zoek je een arts in de regio. We geven je graag tips over hoe je het beste een andere huisarts kunt kiezen. Lees het artikel rustig door en bekijk dan welke opties er voor jou zijn om een andere huisarts te kiezen.

Huisarts veranderen

Je hebt de mogelijkheid om zelf een huisarts te kiezen en dus ook om zelf van huisarts te veranderen. Het is wel zo dat een huisarts jou kan weigeren in sommige situaties, wanneer je te ver weg woont bijvoorbeeld.

Van huisarts veranderen

Als je van huisarts wil veranderen dan doe je dat als volgt:

  • Informeer eerst bij de nieuwe huisarts of dat hij je als nieuwe patiënt aan kan nemen.
  • Kan dat? Dan kun je je oude huisarts inlichten (mondeling, telefonisch of schriftelijk) dat je van huisarts gaat veranderen.
  • Je vraagt je oude huisarts dan je dossier op te sturen naar de nieuwe huisarts. Het kan ook zijn dat de nieuwe huisarts contact opneemt met de oude huisarts en de gegevens opvraagt.

Als je gaat verhuizen, kan het soms lastig zijn om zomaar naar een nieuwe huisarts te gaan. Je weet wie je arts was en nu moet je naar een nieuwe overstappen. Vraag daarom een gesprek aan om te bekijken of dit een arts is waar je je bij thuis voelt, wat voor jou ook vertrouwd voelt.

Huisarts weigert

Het kan zijn dat een huisarts een patiënt weigert. Dit mag een huisarts doen wanneer iemand te ver weg woont, wanneer de praktijk vol is of wanneer hij niet in kan stemmen met bepaalde zorgwensen (te denken aan euthanasie).

Huisarts zoeken

Je gaat een nieuwe huisarts zoeken, maar wat doe je als het niet lukt om een nieuwe huisarts te vinden? Om te beginnen ga je dan contact opnemen met je zorgverzekeraar. Zij kan je dan helpen en begeleiden bij het zoeken naar een nieuwe huisarts. Je hebt geen verplichting om je in te schrijven bij een huisarts, maar het is wel aan te raden. Waarom?

  • Omdat je dan een huisarts hebt als je zorg nodig hebt.
  • Zodat je in de avonduren, nachten en weekenden van de huisartsenpost gebruik kunt maken.
  • Omdat de ontwikkeling van je gezondheid in een dossier bij wordt gehouden.

Huisarts in de buurt

Wat zijn de verwachtingen die je hebt over je nieuwe huisarts? Je kunt je huisarts zien als een vertrouwenspersoon die je niet alleen helpt als je ziek bent, maar hij kan je ook bijstaan als je wil praten over je eigen gezondheid of die van je naasten. Het kiezen van een huisarts kan als volgt:

  • Zorg dat je een lijstje maakt met je verwachtingen. De huisarts heeft een doel en dat is de juiste diagnose stellen en dan een goede behandeling kiezen. Maar hoe dat wordt gedaan, is wisselend per arts. Sommige artsen bieden een luisterend oor, anderen zullen meteen veel onderzoeken starten. Zorg daarom dat je van tevoren weet wat je wensen zijn als het over de huisarts gaat. Wil je een mannelijke of vrouwelijke arts of heb je geen voorkeur? Gaat de voorkeur uit naar een zelfstandig werkende huisarts of een huisartsenpraktijk? Je kunt hierbij ook nog denken aan een grootschalige of een kleinschalige praktijk. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een gezondheidscentrum, waarbij ook een fysiotherapeut en een tandarts aanwezig zijn bijvoorbeeld. Wat zijn de openingstijden van de huisartsenpraktijk? Kun je er ook buiten kantoortijden heen? Wat voor spreekuren zijn er? Inloopspreekuur of alleen op afspraak? Wanneer is de arts telefonisch bereikbaar? Wanneer kun je afspraken maken? Online of alleen telefonisch? Allemaal aspecten waar je alvast goed over na kunt denken. Maak een lijstje met vragen.
  • Zoek informatie over de huisarts op, hierdoor kom je er achter wat voor iemand het is. Hoe staat de huisarts bekend? Wat vinden andere mensen in de buurt van de arts? Je kunt nu ook de zorgverzekeraar raadplegen om te bekijken welke artsen er in de regio allemaal werkzaam zijn. Je kunt ook zelf op zoek gaan en online bekijken welke huisartsen er allemaal zijn. Ook op internet heb je zo een overzicht gevonden van welke huisartsen er in jouw regio  werkzaam zijn.
  • Je zou ook je oude huisarts kunnen vragen welke huisarts in de nieuwe omgeving goed bekend staat. Je arts kan je hierover vaak goed informeren en aan de hand daarvan kun je een gesprek aanvragen bij je nieuwe arts. Je weet hierdoor wie je nieuwe arts is als naar de praktijk gaat en je weet ook wie er aan de deur komt bij een huisbezoek.

Online huisarts zoeken

Een huisarts zoeken kan ook online. Steeds meer mensen delen hun ervaringen online met elkaar en daar kun je ook naar kijken als je een huisarts zoekt. Je kunt ervaringen van anderen lezen, waardoor je een beeld krijgt hoe hij in de praktijk te werk gaat. Maar ga in geval van een huisarts niet teveel af op de meningen van anderen, het gaat er om bij welke arts jij je goed voelt. Heb jij vertrouwen in de arts? Dan is het goed, want jij bent diegene die zich er goed bij moet voelen. Wanneer je online een arts gaat zoeken let dan goed op:

  • Wanneer de arts spreekuur heeft.
  • Hoelang de huisartsenpraktijk al bestaat, veel ervaring of pas net gestart?
  • Zijn er eerdere huisartsen actief?
  • Wil je een mannelijke of vrouwelijke arts?
  • Wanneer kun je een afspraak maken?
  • Wat kun je online zoal vinden over de huisartsenpraktijk?
  • Is er nog plaats voor nieuwe patiënten?

Zorg in ieder geval dat je goed bent voorbereid als je een nieuwe huisarts gaat zoeken. Wanneer je je wensen duidelijk hebt, kun je aan de hand daarvan gerichter zoeken. Anderen zouden je ook kunnen helpen bij de zoektocht, maar het gaat er om dat je een huisarts kiest waar jij je goed bij voelt. De arts gaat jou namelijk behandelen en met jou spreken als er wat is. Heb je een fijne huisarts? Dan zul je niet snel veranderen, alleen om dringende redenen een verre verhuizing bijvoorbeeld. Een goede huisarts in de buurt is erg praktisch, hij kent je (en je gezin) en ook de omstandigheden waarin jij verkeert waarschijnlijk ook. Soms echter zal er een totaal vreemde huisarts aan je bed kunnen komen. Artsen hebben namelijk ook vrije tijd! Hoe graag je ook altijd je eigen arts zult willen raadplegen, soms lukt dat niet. Gelukkig worden er dossiers bijgehouden en zijn jouw gegevens snel bekend bij een andere dienstdoende arts.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 6557x
Toegevoegd: 19-12-2015 08:59
Gewijzigd: 15-01-2016 21:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!