Stoppen met sporten of blijven trainen met spierpijn?

Stoppen met sporten of blijven trainen met spierpijn?

Stoppen met sporten of blijven trainen met spierpijn?Spierpijn of stijve spieren, iedereen wordt er wel eens mee geconfronteerd. Wat kunnen we in dit geval best doen: stoppen met sporten of doorgaan? Het zal wellicht velen verbazen, maar spierpijn is niet altijd slecht. Het heeft zowel voor- als nadelen. Wanneer je het goed aanpakt zorgen stijve spieren na hun herstel zelfs voor betere prestaties.


Geen behandeling

Massage, ijstherapie, het aanbrengen van compressies, meer voeding eten met veel eiwitten, aangepaste rekoefeningen uitvoeren of het nemen van natuurlijke voedingssupplementen.  Elke (recreatieve) sporter kent wel een lijst met behandelingen voor spierpijn of spierstijfheid. Er is momenteel echter geen wetenschappelijk effectieve behandeling voor spierpijn. Dit betekent niet dat je niet kunt profiteren van de voordelen van spierpijn en spierbeschadiging. Alles heeft voor- en nadelen, zelfs pijnlijke spieren en spierstijfheid.

Betere doorbloeding, sneller spierherstel

Als je je goed voelt, is de beste reactie op spierpijn om door te gaan met sporten en trainen. Maar wel op de juiste manier. Rust roest, en dat is zeker hier van toepassing. Pijnlijke spieren laat je rusten om te kunnen herstellen. Maar dat belet niet dat je kunt blijven trainen, door andere spieren en spiergroepen aan het werk te zetten. Door op deze manier te blijven sporten, zorg je voor een optimale bloedcirculatie en doorbloeding. Daardoor wordt je spierherstel extra gesimuleerd en zullen ze dus sneller herstellen. Door op de juiste manier te blijven bewegen met spierpijn, kun je ook vervelende spierstijfheid voorkomen.

Blijven sporten bij spierpijn

Pijnlijke en- of stijve spieren zijn het resultaat van lichte spierbeschadigingen. Gelukkig maakt blijven trainen met andere spiergroepen de situatie niet erger maken. Als je echter op dezelfde manier blijft trainen kunnen er meer ernstige klachten ontstaan. En je prestaties zullen er sowieso onder lijden.

Geen reden om helemaal niet te sporten met spierpijn

Spierpijn is dus zeker geen reden om helemaal niet te sporten. Dan blijf je na elke oefening last hebben van pijn in je spieren en van spierstijfheid. Bij lichte spierschade zal je lichaam, door andere spieren te laten werken, zorgen voor een sneller herstel van je beschadigde spieren. Zo kweek je zelfs sterkere spieren, waardoor ook je prestaties verbeteren. Daarom is het helemaal geen goed idee om niet te trainen vanwege lichte spierbeschadiging. Probeer de tijd tussen de oefeningen zoveel mogelijk te verkorten.

Spierpijn voorkomen

Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral door regelmatig sporten. Een keer per week trainen is niet genoeg. Dan loop je een groot risico op spierpijn en stijve spieren na elke training of inspanning. Hoe minder je traint, hoe langer je spierherstel duurt. Hoe regelmatiger je traint, hoe minder spierpijn. Spierpijn is nuttig en heeft zelfs voordelen. Het is nodig voor het ontwikkelen van sterkere spieren en om beter te presteren.

Wat is spierpijn eigenlijk?

Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is overbelasting van de spieren bij zware inspanningen. Spierpijn kan ook een symptoom zijn van allerlei infectieziekten of verwondingen zoals spierscheuren.

Soorten spierpijn

We onderscheiden twee soorten spierpijn na sportbeoefening, namelijk:

  • Vroege spierpijn: als een brandend gevoel tijdens of onmiddellijk na de training. De pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt
  • Verlate spierpijn: treedt pas tussen 24 en 48 uur na je training. Je spieren doen pijn en kunnen minder belast worden. De belangrijkste oorzaak van deze vertraagd optredende spierpijn zijn meestal microscheurtjes in spierbindweefsel en celmembranen. De manier waarop je je spieren belast tijdens het sporten speelt hierbij een belangrijke rol.

Verzuurde spieren

Spierpijn ontstaat als gevolg van melkzuur in spiervezels en daarna ook in je bloed, door zuurstoftekort of bij de overbelasting of bij gescheurde spiervezels in de spier. Dit zorgt voor irritatie, maar herstelt gelukkig snel. Tijdens dit herstel worden je spiervezels dikker. We spreken in dit geval van spierhypertrofie. Na hun herstelperiode kunnen deze spiervezels weer volledig gebruikt worden.

De belangrijkste oorzaken van spierpijn

Spierpijn is meestal het gevolg van ongewone inspanning, onverwachte beweging of een van kwetsuren. Maar spierpijn kan ook worden veroorzaakt door een virale infectie. Heb je vaak last van spierpijn? Dan kan rust, extra warmte of koude verlichting brengen. De belangrijkste oorzaken van spierpijn zijn vooral:

  • Overbelasting als gevolg van zware inspanningen
  • Verzuring
  • Overgewicht
  • Een verkeerde lichaamshouding
  • Allerlei Virusinfecties
  • Kwetsuren 
  • Ongewone inspanningen of bewegingen
  • Pijnlijke spieren zijn soms ook erfelijk bepaald

Spierpijn verdwijnt meestal na verloop van tijd, bijvoorbeeld na de nodige ontspanning of een goede nachtrust. Heb je er vaak last van? Overleg dan met je huisarts of sportarts wat het beste is om chronische spierpijn te voorkomen.

Gezond en natuurlijk eten

Gezond en natuurlijk eten helpt ook bij spierpijn en stijve spieren. Je eet dan vooral:

  • Veel verse groenten
  • Fruit
  • Zuivel- en zuivelproducten: vooral onbewerkte yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toegevoegde stoffen, ook geen vruchtenmousse. Deze producten zijn rijk aan eiwitten. Die zorgen voor spieropbouw en een snel herstel
  • Rode paprika: zijn een belangrijke bron van vitamine C, een sterk antioxidant dat ons beschermt tegen de schadelijke vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamscellen en zijn een belangrijke oorzaak van pijnlijke spieren en spierstijfheid.
  • Noten, vooral amandelen: bevatten veel eiwitten, magnesium en gezonde vetzuren, vooral omega-3. Noten hebben een sterk ontstekingsremmende werking en kunnen spierpijn voorkomen. Eet dagelijks een handjevol of 25 gram noten en varieer daarbij zoveel mogelijk
  • Gember: in dit kruid vinden we vooral mineralen zoals kalium, natrium, calcium, magnesium, fosfor en ijzer. Deze onmisbare en gezonde voedingsstoffen zorgen voor gezonde en sterke spieren en helpen bij spierpijn
  • Cafeïne: is een belangrijke bron van energie en werkt ontspannend. Cafeïne heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen, op voorwaarde dat je er niet meer van drinkt dan vier kopjes per dag
  • Gekruide gerechten: ontspannen en verwarmen en dat is precies wat pijnlijke en stijve spieren nodig hebben op snel te herstellen. Kruiden zorgen tegelijk voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora

Spierkrampen voorkomen door voldoende te drinken

Onvoldoende water drinken is ook een belangrijke oorzaak van spierpijn en stijve spieren. Diëtisten raden ons niet voor niets aan om dagelijks Drink daarom dagelijks minstens 2,5 liter water en dit zowel voor, tijdens en na het sporten. Water is niet alleen de meest gezonde dorstlessers, het vult ook je voorraad mineralen aan. Om het heilzame effect daarvan te stimuleren voeg je zelf verse plakjes fruit zoals citroen, aardbei, of verfrissende komkommerschijfjes aan het water toe. Vermijdt zeker koolzuurhoudende en suikerrijke dranken. Gezonde alternatieven zijn kokoswater, lichtgezoete groene of zwarte thee of kruideninfusen.

Conclusie

Met spierpijn kun je blijven sporten, op voorwaarde dat je andere spieren en spiergroepen traint dan gewoonlijk doet en door minder zwaar te trainen. Een goede balans tussen inspanningen en rust is de beste manier voor een snel spierherstel.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Textweb
Aantal keer gelezen: 2205x
Toegevoegd: 23-08-2021 15:09
Gewijzigd: 24-08-2021 09:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!