bubbelbad

Bubbelbaden, doen of niet doen?

bubbelbadJe hebt vast wel eens in een bubbelbad gezeten, een heerlijk, prettig en ontspannend gevoel. Allerlei water- en luchtstralen worden van alle kanten onder water op je afgestuurd, waardoor je heerlijk wordt gemasseerd. Dat het lekker aanvoelt, dat is duidelijk. Maar is het ook gezond? Ofwel, moet je het doen of toch maar niet doen?

Een bubbelbad, waar hebben we het over?

Misschien ben je onbekend met de term bubbelbad. Bubbelbad is een Nederlandse term, maar misschien herken je de Engelse term voor een dergelijk bad beter: wirlpool. We hebben het over een bad, gevuld met lekker warm water van 37 – 38 graden Celsius. In het bad zijn aan de onderzijde en aan de zijkanten allerlei openingen gemaakt, waardoor luchtbellen opstijgen. Daarnaast worden er, ook uit openingen aan onder- en zijkanten, ook waterstralen met wat meer kracht op je afgevuurd. De bubbels en de waterstralen vormen een prima combinatie om jou een relaxte lichaamsmassage te geven. Omdat je in water altijd wat lichter bent en wat drijft kunnen lucht- en waterstralen je aan alle kanten goed bereiken. In de badkamer heb je misschien een wirlpool-functie in je ligbad ingebouwd zitten, maar je komt ze ook tegen in grotere baden die voor meerdere personen tegelijk geschikt zijn. Ook vind je een bubbelbad ook vaak in zwembaden of wellness-centra.

Wat is de juiste term, bubbelbad, Jacuzzi of wirlpool

De Nederlandse term is bubbelbad, maar je hoort ook vaak mensen spreken over wirlpool of Jacuzzi. We hebben het hier steeds over hetzelfde: een bad met warm water en lucht- en waterstralen. Wirlpool is de Engelse benaming, de Nederlandse benaming is bubbelbad. Dan hoor je ook vaak mensen spreken over een Jacuzzi. We hebben het nog steeds over een bubbelbad, maar Jacuzzi is de naam van een Amerikaanse firma die dit soort baden fabriceert. Het merk Jacuzzi is erg bekend geworden met mooie baden die je bijvoorbeeld zelfs in tuinen kon aantreffen, en die bekendheid heeft ervoor gezorgd dat mensen vaak het woord Jacuzzi gebruiken voor bubbelbad, ook al is dat bubbelbad of die wirlpool van een heel ander merk.

Hoe schoon is een bubbelbad?

Zit je thuis in de badkamer in het bubbelbad, dan zal het water na de wasbeurt worden weggespoeld. Met normaal onderhoud zit je dan steeds in een schoon bubbelbad. Dat wordt anders als je bad buiten in de tuin staat.  Het gebruik van een bubbelbad in de open lucht geeft een heel nieuwe dimensie aan je bubbelbad-ervaring. Lekker in de open lucht, de zon en de wind op je huid maar toch in een warm bad met masserende lucht- en waterstralen. Maar een bad in de open lucht vraagt wel om extra aandacht. Je wil het graag hygiënisch houden en een bad met blaadjes, takjes, haren of andere rommel, daar zit je dan weer niet op te wachten. Gelukkig heb je hier filters voor, zoals actieve koolfilters. Hiermee vis je de rommel eruit. Ook de microscopische vervuiling kun je aanpakken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van chloortabletten. Je kunt ook iets meer investeren in een ozongenerator of met ultraviolet licht. Of je maatregelen afdoende zijn kun – en moet- je regelmatig controleren. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je ziek wordt van een te weinig of een te veel aan maatregelen. Voor de controle zijn er in de handel speciale testbuisjes, die vooral de hoeveelheid chloor en de zuurgraad controleren.

Stress verlagend met aromatherapie

Liggen in het bubbelbad is al een heerlijke en relaxte ervaring. De combinatie van water en bubbels zorgt voor een soort massage van je huid en spieren, wat voor een heerlijk en ontspannen gevoel zorgt. Als je last van stress hebt kan het bubbelbad je aan de noodzakelijke hoeveelheid ontspanning helpen. Dat effect kun je nog wat versterken door het gebruik van etherische oliën. Als je wat van zo’n olie, vaak gewonnen uit bloesem, bloemen of delen van planten, toevoegt aan het water dan geniet je niet alleen van de heerlijke geuren, maar de stoffen in de oliën hebben vaak ook een gezond effect op je lichaam. Welke oliën je voor je relaxte bad-ervaring gaat kiezen hangt af van hoe je je voelt en waaraan je op dat moment behoefte hebt. Uiteraard gebruik je alleen het bubbelbad thuis voor je persoonlijke aromatherapie. In wellnesscentra heb je soms bubbelbaden waar ook aromatische oliën aan zijn toegevoegd.

Is het allemaal zo positief?

Als je het voorgaande leest krijg je het gevoel dat een bubbelbad alleen positieve gevoelens en effecten oproept. En ja, er zitten duidelijke voordelen aan. Heerlijk ontspanning van lichaam en geest, dat kan toch alleen maar fijn en positief zijn? Dat is waar, maar er zijn wel dingen waar je even over moet nadenken.

Hoe zit het met schadelijke bacteriën?

Bubbelbaden bevatten water van 37-38 graden Celsius, precies de temperatuur waar veel bacteriën ook veel houden. Plaatsen waar lucht en water in het bad worden bespoten zijn ideale broedplaatsen van dit microscopische ongerief. Maar als je het bad normaal onderhoud en je aan de voorschriften houdt dan krijgen al die bacteriën geen kans. Wel is het verstand om het bad extra goed schoon te maken als je het een langere tijd niet gebruikt hebt. Gewoon om zeker te zijn.

Bubbelbaden en vruchtbaarheid

Er zijn wel vragen gesteld over de effecten van het bubbelbad op de vruchtbaarheid bij mannen. Uit onderzoek blijkt een verband aan te wijzen tussen de kwaliteit van het sperma en het veelvuldig gebruik van een bubbelbad. Dat heeft overigens niets te maken met de waterstralen of met de luchtstromen, maar vooral met de temperatuur van het water. De watertemperatuur komt overeen of is nét iets hoger dan je eigen lichaamstemperatuur en voor de kwaliteit van sperma is een temperatuur van net iets onder de 37 graden Celsius beter. Wil jij met je partner kinderen, dan kan de heer beter iets minder van dat bubbelbad gebruik maken.

Bubbelbad en zwangerschap, gaat dat samen?

Er zijn geen onderzoeken bekend die een schadelijk effect van een bubbelbad op een zwangere aantonen. Natuurlijk warm je met een bubbelbad wel een beetje op en is het aan te raden om niet langer dan een minuut of vijftien van het bubbelbad gebruik te maken als je zwanger bent. Ook moet je altijd alert zijn op mogelijke infecties. In een goed onderhouden bubbelbad loop je niet veel risico, maar in het bubbelbad van een ander moet je zelf even inschatten hoe schoon en onderhouden alles is. In zwembaden en wellness-centra mag je ervan uitgaan dat het allemaal in orde is, maar bij twijfel: even toch maar niet.

Kortom, doen of niet doen?

Het nemen van een bubbelbad werk heerlijk ontspannend op je lichaam en je geest. Als je bedacht bent op de hygiëne, zorgt voor goed onderhoud en niet al te lang in dat warme water blijft liggen dan is er geen probleem. Gewoon doen, dus!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 3906x
Toegevoegd: 01-11-2016 14:02
Gewijzigd: 01-11-2016 22:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!