lichaams scan

Alles over de total body lichaams scan

lichaams scanHeeft u al langere tijd last van klachten maar kan de huisarts u niet helpen? Of wilt u uw gezondheid eens laten onderzoeken? Met een Total Body Scan wordt er een preventief onderzoek uitgevoerd op het hele lichaam. Op deze manier kunnen aandoeningen en ziekten in een vroeg stadium worden ontdekt.

Heeft u al langere tijd last van klachten maar kan de huisarts u niet helpen? Of wilt u uw gezondheid eens laten onderzoeken? Met een Total Body Scan wordt er een preventief onderzoek uitgevoerd op het hele lichaam. Op deze manier kunnen aandoeningen en ziekten in een vroeg stadium worden ontdekt.

 

Tegenwoordig wordt er veel waarde gehecht aan gezond leven en aan een gezond lichaam. Gezond leven heb je vrijwel in eigen hand. Maar een gezond lichaam is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Steeds vaker worden er problemen of ziekten gevonden die je zonder preventief onderzoek waarschijnlijk niet had ontdekt. Ben je benieuwd naar je eigen gezondheid? Een Total Body Scan kan antwoord geven op deze vragen.

Wat is een Total Body Scan?

Een Total Body Scan is een preventief medisch onderzoek die inzicht geeft in je gezondheid. Door middel van verschillende onderzoekstechnieken wordt je lichaam bekeken en geanalyseerd. In Nederland wordt er op dit moment al veel gedaan om ziekten te genezen. Het preventief onderzoeken blijft echter nog achter. Met een Total Body Scan kunnen ziekten en aandoeningen in een vroeg stadium worden ontdekt. Op deze manier kan er tijdig een behandeling worden gestart of kun je je levenswijze aanpassen.

 

Een Total Body Scan wordt met name met behulp van MRI-scans uitgevoerd. Hiermee wordt je van top tot teen gecheckt. Er zijn verschillende onderzoeksprogramma’s mogelijk. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bij een standaard body scan worden de volgende lichaamsdelen middels MRI scans onderzocht:

  • Schedel/hersenen

  • Halsslagaderen

  • Bovenbuik

  • Onderbuik

  • Bekken en heup

  • Longen

Het is mogelijk om het standaardpakket aan te vullen met extra onderzoeken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ook cardiologisch onderzoek uit te laten voeren. Hierbij wordt er preventief onderzoek verricht dat inzicht geeft in het functioneren van jew hart. Hierdoor kunnen afwijkingen zoals hartritmestoornissen en vernauwingen in een vroeg stadium worden ontdekt. Verder is het ook mogelijk om aanvullend een huid-, maag- of darmonderzoek te verrichten.

Soorten onderzoeksmethoden

Bij een Total Body Scan wordt er een onderzoeksprogramma op maat gemaakt. Deze wordt samengesteld op basis van je persoonlijke situatie en wensen. Ieder programma bevat zijn eigen onderzoeksmethoden. Hieronder lichten we de verschillende methoden kort toe.

 

MRI scan

Met een MRI scan worden de meest vitale organen en bloedvaten preventief gecontroleerd. Er worden onder andere MRI-scans gemaakt van het hoofd, halsslagaderen, bovenbuik en onderbuik. Tijdens de MRI-scan lig je op een aangename bank die door een soort tunnel wordt geschoven. De scan duurt ongeveer 45 minuten.



CT scan

Een CT-scan wordt ook wel een röntgenonderzoek genoemd. Met dit onderzoek worden organen zoals de longen, het hart en de darmen nauwkeuriger onderzocht. Doordat er een zeer lage dosering röntgenstraling wordt toegepast, wordt het niet als standaard als onderzoeksinstrument ingezet. Een CT-scan is wel wenselijk bij mensen met longklachten (bijvoorbeeld ex-rokers).

 

Echografie van het hart

Echografie wordt toegepast bij het cardiologisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt het functioneren van de hartkleppen, de bloeddoorstroming, de kamers en de pompfunctie van je hart beoordeeld.

 

Laboratoriumonderzoek

Met een uitgebreid laboratoriumonderzoek komen we onder andere meer te weten over:

  • Het functioneren van uw organen

  • Het bloedbeeld

  • Risicofactoren op hart- en vaatziekten

  • Kans op bepaalde vormen van kanker

Endoscopie

Met endoscopie wordt het lichaam van binnen bekeken. Dit gebeurt door middel van een flexibele slang die via de mond of de anus wordt ingebracht. Dit onderzoek wordt vaak uitgevoerd bij problemen met de luchtwegen en/of de darmen. Met name voor de darmen kan dit een belangrijk onderzoek zijn. Dikke darmkanker is bijvoorbeeld een van de dodelijkste vormen van kanker. Met endoscopie kan dit in een vroegtijdig stadium ontdekt worden.

 

Röntgenfoto’s

Met een röntgenfoto wordt er een digitale opname van het inwendige lichaam gemaakt. Op een röntgenfoto zijn afwijkingen als longontstekingen, hartfalen en tumoren goed waarneembaar.

Uitslag en vervolgonderzoek

Een voordeel van de Total Body Scan is dat je direct de uitslag krijgt. De onderzoeken worden via een afsluitend consult behandeld door de betreffende arts of specialist. Het kan zijn dat er géén afwijkingen worden gevonden, maar er is ook een kans dat er wel afwijkingen worden gevonden. De artsen weten hierbij goed onderscheid te maken tussen ernstige afwijkingen en onschuldige aandoeningen.

 

Een Total Body Scan is en blijft een momentopname. Het lichaam is constant in ontwikkeling en ziekten kunnen zich ieder moment ontwikkelingen. Deze wilt u het liefst snel ontdekken zodat er indien nodig tijdig een behandeling kan worden gestart. Hierdoor wordt er aangeraden om eens per twee of drie jaar een onderzoek te ondergaan. Dit is afhankelijk van de leeftijd, de risicofactoren en eerdere bevindingen uit de onderzoeken. Uiteraard is het ook altijd mogelijk om een los onderzoek uit te laten voeren.

Wat kost een Total Body Scan?

De prijs voor een Total Body Scan is afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen. Het standaard onderzoeksprogramma begint bij doorgaans vanaf 800 tot 900 euro. Dit is een hele investering. Echter, wanneer u overweegt om één keer in de drie jaar een Total Body Scan te laten uitvoeren, komt dit neer op een investering van 30 euro per maand.

 

Dit programma wordt samengesteld samen met een team van specialisten. Het standaard onderzoeksprogramma kan uitgebreid worden met aanvullende onderzoeken.

Wordt een Total Body Scan vergoed?

Een Total Body Scan wordt op dit moment alleen door ONVZ vergoed. Wanneer u zeker wilt weten of bepaalde behandelingen vergoed worden kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Wat zijn de voordelen van een Total Body Scan?

  • Er is geen verwijzing van de huisarts nodig;

  • U krijgt direct uitslag;

  • U kunt zelf aangeven wat u wel en niet wilt laten onderzoeken;

  • De test is anoniem;

  • Door de Total Body Scan wordt u zich bewust van uw eigen gezondheid en de risico’s.

Wat zijn de nadelen van een Total Body Scan?

  • Een Total Body Scan kan u confronteren met een negatieve uitslag;

  • Een Total Body Scan is een momentopname en geeft dus geen garantie voor uw gezondheid;

  • Er worden andere aandoeningen gevonden dan in eerste instantie gedacht;

  • De uitslag kan onnodige ongerustheid of onjuiste geruststelling opleveren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marijntb
Aantal keer gelezen: 3090x
Toegevoegd: 02-11-2017 10:22
Gewijzigd: 07-11-2017 21:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!