vitamine D

Tekort aan vitamine D

vitamine DEet je gezond en gevarieerd, beweeg je voldoende en heb je een goede nachtrust, maar voel je jezelf toch niet fit? Dan kan het zijn dat je last hebt van een vitamine D tekort. In dit artikel lees je waar je een vitamine D tekort aan herkent, wat de gevolgen zijn en hoe je het kunt voorkomen en behandelen. Lees snel verder.

Een tekort aan vitamine D

Vitamine D krijgt helaas vrij weinig aandacht. We letten erop dat we veel verschillende vitaminen, mineralen en eiwitten binnenkrijgen, maar aan vitamine D wordt vrij weinig aandacht geschonken. Dat is enorm jammer want een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft een tekort aan vitamine D. Zo’n tekort kan vervelende en zelfs ernstige gevolgen hebben.

Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten, een gezonde spierfunctie en een goede hersenwerking. Een tekort aan deze vitamine vergroot de kans op een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook zijn er meerdere onderzoeken die verbanden tussen vitamine D en het ontwikkelen van borst-, darm-, en prostaatkanker aantonen. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt. Ook helpt vitamine D om ons lichaam te beschermen tegen obesitas en reumatische artritis.

Wie lopen er meer risico op een vitamine D tekort?

Natuurlijk kan iedereen last krijgen van een tekort aan vitamine D, maar er zijn groepen te onderscheiden die een hoger risico hebben. Dit zijn:

  • Veganisten en vegetariërs
  • Mensen die weinig in de zon komen
  • Ouderen, doordat zij vaak binnen blijven
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen die vaak of altijd bedekte kleding dragen (hoeden, lange mouwen, hoofddoeken)
  • Mensen met een donkere huid
  • Mensen met een ongezond en ongevarieerd voedingspatroon
  • Mensen die een vetvrij dieet aanhouden
  • Mensen die veel alcohol drinken

Verschillende gradaties in vitamine D tekort

Een vitamine D tekort is lang niet altijd even ernstig. Er zijn namelijk verschillende gradaties te onderscheiden.

Vitamine D insufficiëntie
Bij vitamine D insufficiëntie is er sprake van een licht en kortdurend vitamine D tekort. Deze vorm van vitamine D tekort staat ook bekend als 'hypovitaminose D'. De symptomen hiervan zijn lusteloosheid, vermoeidheid, spierkrampen en spierpijn.

Vitamine D deficiëntie
Vitamine D deficiëntie betekent dat er te weinig vitamine D in je bloed aanwezig is. Als dit lange tijd zo blijft, kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals spierklachten, gewrichtsklachten en botklachten.

Vitamine D uitputting
Bij vitamine D uitputting heeft het lichaam helemaal geen vitamine D meer. Hierdoor ontstaan spierziekten, afwijkingen aan de bijschildklier, zenuwafwijkingen en botafwijkingen zoals ontkalking, vergroeiing en verweking. Op de lange termijn kan vitamine D uitputting zelfs levensbedreigend zijn.

Hoe merk je dat je een vitamine D tekort hebt?

Er zijn verschillende symptomen die wijzen op een vitamine D tekort. Je krijgt bijvoorbeeld last van:
• Plotselinge spierslapte
• Vermoeidheid
• Neerslachtigheid
• Depressiviteit
• Chronische pijn
• Overmatig zweten
• Botbreuken

Heb je zonder andere duidelijke oorzaak last van een of meerdere van deze symptomen? Dan kan het zijn dat je last hebt van een vitamine D tekort. Het is verstandig om dit te laten testen bij je huisarts of om zelf een test hiervoor te bestellen.

Een vitamine D tekort voorkomen

Wil jij voorkomen dat je een vitamine D tekort krijgt? Zorg er dan voor dat je voldoende in de zon komt. Het is hierbij belangrijk dat de zon direct op je huid komt. Zonnebescherming is natuurlijk belangrijk, maar als je telkens als je naar buiten gaat factor 50 opsmeert, is de kans groot dat je lichaam niet voldoende vitamine D aan kan maken. Probeer dus niet altijd met een hoge factor te smeren, tenzij je langdurig in de zon blijft.

Ook kan je een vitamine D tekort voorkomen door voeding te eten die deze vitamine D bevat. Krijg je alsnog niet voldoende vitamine D binnen, bijvoorbeeld doordat je niet genoeg in de zon komt of doordat je bedekkende kleding draagt? Dan kan een vitamine D supplement een oplossing zijn.

Het behandelen van een vitamine D tekort

Om vast te stellen of je daadwerkelijk een vitamine D tekort hebt en om erachter te komen hoe ernstig het eventuele tekort is, is het verstandig om dit te laten testen. Als je dit bij de huisarts laat testen, kan deze je meteen adviseren over het vitamine D supplement dat je nodig hebt. Als je een tekort aan vitamine D hebt, is het namelijk altijd verstandig om een supplement te nemen.

Kies je voor een thuistest? Vraag dan bij de apotheek naar vitamine D supplementen.

Welke voeding is rijk aan vitamine D?

Zoals je hierboven kon lezen, kun je een vitamine D tekort voorkomen door voeding te eten waarin deze vitamine te vinden is. Welke voeding dat is, hebben we hieronder voor je op en rijtje gezet.

Vette vis
Vis zoals forel, makreel en zalm is rijk een vitamine D en zit daarnaast ook bomvol gezonde meervoudig onverzadigde vetten.

Eieren
Ook eieren zijn een goede bron van vitamine D. In een gekookt ei zit een vijfde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze belangrijke vitamine.

Zuivelproducten
Veel zuivelproducten zoals melk, boter, kaas en yoghurt bevatten ook vitamine D. Daarnaast krijgen je met deze producten ook meteen veel calcium binnen, wat samen met vitamine D zorgt voor sterke botten.

Levertraan
Levertraan staat niet bekend om een lekkere smaak, maar gezond is het wel. Ook in levertraan is namelijk flink wat vitamine D te vinden.

Sojaproducten
Ook sojaproducten, zoals vleesvervangers op basis van soja en sojamelk, helpen je om voldoende vitamine D binnen te krijgen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 3416x
Toegevoegd: 21-09-2015 12:53
Gewijzigd: 24-09-2015 19:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3008 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!