Er zijn verschillende redenen, die het nare gevoel wat je ervaart kunnen verklaren. Denk bijvoorbeeld aan een sterfgeval binnen de familie, een naar gesprek met een werkgever, problemen op school, enzovoorts. Allereerst is het belangrijk om deze problemen te accepteren. Het heeft vaak geen zin om de problemen te bestrijden, aangezien je hier in veel gevallen weinig meer aan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan een vervelend gesprek met je leidinggevende. Wanneer iemand niet tevreden is over je presteren, heeft het geen zin om hier tegenin te gaan. Je kunt iemands mening vaak immers niet of nauwelijks laten bijdraaien. Accepteer de situatie en begin vol goede moed aan een nieuwe periode. Het is voor jou de kans om te laten zien dat je wel degelijk geschikt bent voor een baan.
Ook kun je op school of tijdens je studie te maken krijgen met een slechte periode. Denk bijvoorbeeld aan een toetsweek, waarbij je meer dan de helft van de toetsen niet gehaald hebt. Net als bij een vervelend gesprek met een leidinggevende, is het ook nu zaak om de situatie te leren accepteren. De toetsen zal je niet opnieuw kunnen doen! Wel heb je straks de mogelijkheid om je kennis te laten blijken tijdens een herkansing. Door de problemen te accepteren houd je energie over om de kansen in de toekomst met beide handen aan te grijpen. Of het nu een volgend gesprek met je leidinggevende is, of een nieuwe toets!
Wanneer je een periode niet lekker in je vel zit, kan het al snel verleidelijk zijn om op de bank te ploffen en hier niet meer af te komen. Dit is echter onverstandig! Door op de bank te ploffen zal je in de negatieve gedachten blijven hangen. Je hebt hier immers geen afleiding, waardoor het lastig is om over deze gedachten heen te stappen. Door te gaan sporten kun je aandacht geven aan andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan de natuur om je heen, de oefeningen die steeds makkelijker lijken te gaan, enzovoorts. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat je afgeleid wordt. Ook wordt er tijdens het sporten een gelukstofje aangemaakt. Wellicht herken je dit? Na een training wil je vaak zo snel mogelijk aan een volgende training beginnen.
Een derde reden om te gaan sporten, is de het feit dat je hoofd leeg is als je weer naar huis gaat. Dit leidt ertoe dat je makkelijker in slaap valt en daarbij over het algemeen dieper zal slapen. Zo heeft je lichaam de rust die het nodig heeft, waardoor je een volgende dag meer energie hebt. Als je niet zou sporten, val je vaak minder makkelijk in slaap. Dit betekent dat je minder rust hebt en daardoor ook een gevoel van lichamelijke zwakte kan ervaren op een volgende dag. Je gaat met minder plezier naar je werk, hebt moeite om op te staan, enzovoorts. Een vierde en laatste reden om te gaan sporten is het feit, dat je dit samen met anderen kunt doen. Zo heb je de mogelijkheid om je gevoelens te delen.
Tijdens een rondje hardlopen of wandelen kun je je hart luchten bij een goede vriend of vriendin. Ook kun je samen met een partner gaan sporten, om je problemen met je partner te bespreken. Een partner heeft tijdens het sporten geen afleiding van zijn of haar werk, van een mobiele telefoon of van de televisie. Zo gaat alle aandacht naar jou en het oplossen van de problemen die er zijn! Door je hart te luchten zal je een gevoel van opluchting ervaren in veel gevallen. Net als het sporten, draagt dit bij aan een verbeterde nachtrust. Je zit immers niet meer zo met je zorgen in je hoofd en bent bemoedigend toegesproken door je sportpartner.
Let op! Sporten met iemand anders die ook niet goed in zijn of haar vel zit, kan ook negatief werken. Door elkaars problemen krachtiger te maken, zal het lastiger zijn om uit de negatieve spiraal te komen. Wees dus alert op de reactie van iemand anders en kijk of je sportmaatje mogelijk zelf ook niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Mocht dit het geval zijn, dan kun je beter met iemand anders gaan sporten.
Het is niet altijd even gemakkelijk om problemen helemaal zelf op te lossen. Het sporten, het praten met iemand anders en het accepteren van je problemen kan een duwtje in de rug zijn. Toch is het niet altijd voldoende om volledig uit je dipje te komen! In zo’n geval kun je voor professionele hulp kiezen. Professionele hulp wordt bijvoorbeeld geboden door een coach of mentor. Mochten de problemen heel serieus en concreet zijn, dan zou je ook hulp van een psycholoog of psychiater kunnen overwegen. Houd er rekening mee, dat je voor een vergoeding van de verzekeraar een verwijsbrief van de dokter moet hebben.
Ook in andere vormen kun je om professionele hulp vragen. Denk bijvoorbeeld aan een onzekerheid over je lichaam. Mogelijk vind je jezelf te dik en heeft het sporten weinig effect. Of wat te denken van de rimpels in je gezicht? Wanneer je niet over deze onzekerheid heen kunt komen, kan een facelift of het wegzuigen van vet een overweging waard zijn. Houd er rekening mee dat dit bijzonder ingrijpende behandelingen zijn. Doe dit nooit zomaar, maar bespreek het altijd met een huisarts, met je partner en familie.
Tot slot is het belangrijk om van jezelf te gaan houden! Op momenten dat het iets beter gaat, kun je jezelf belonen. Er zijn verschillende vormen van belonen. Denk bijvoorbeeld aan een stukje chocolade of een lekker bakje met je favoriete ijs. Ook kun je een avondje vrij plannen om samen met je partner of een vriendin naar je favoriete serie te kijken, onder het genot van een hapje en een drankje. Door jezelf te verwennen zal je minder snel opgeven en blijft het de moeite waard om te knokken tegen je dipje. Zo zal je sneller het positieve gevoel ervaren, wat je altijd al hebt gehad!