Kies voor duurzaam desinfecteren.

Kies voor duurzaam desinfecteren

Kies voor duurzaam desinfecteren.Desinfectie van oppervlakken en producten is altijd belangrijk, maar zeker in tijden waar we te maken hebben met pandemieën komen termen zoals desinfecteren en ontsmetten erg vaak voor.

Wat houdt desinfectie juist in?

Er zijn een aantal termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar die een andere betekenis hebben. Er is met andere woorden een belangrijk onderscheid tussen reinigen, desinfecteren en steriliseren. Met reinigen wordt voornamelijk gedoeld op het verwijderen van vuil, stof of vet met een reinigingsmiddel. Belangrijk om hier te weten is dat er geen micro-organismen worden gedood tijdens het reinigen. Bij het desinfecteren wordt er een bepaald product gebruikt dat uit specifieke bestanddelen bestaat die ervoor zorgen dat bacteriën, virussen en andere micro-organismen worden gedood en verwijderd. Steriliseren gaat nog een stap verder dan desinfecteren en wordt voornamelijk gebruikt in operatiezalen. Bij de sterilisatie van materialen worden alle vormen van leven vernietigd met behulp van chemische middelen.

 

Voor de desinfectie van materialen en oppervlakken worden vaak producten gebruikt die chemische bestanddelen bezitten. Een bekende manier van desinfecteren is schuimdesinfectie omdat het schuim ervoor zorgt dat je kan zien wat er gedesinfecteerd is. Bovendien zou de langere inwerktijd ertoe leiden dat de resultaten langer zichtbaar zouden zijn.

 

Toch is er vandaag de dag een alternatief zonder chemicaliën, namelijk duurzame desinfectie. Het desinfectiemiddel bestaat enkel uit zout en uit water. Daarnaast heb je ook stroom nodig om het water en het zout te elektrolyseren. Hierdoor ontstaat er een desinfectiemiddel waarvan het belangrijkste bestanddeel onderchlorigzuur is en dat milieuvriendelijker is en ook met lage dosissen net zo effectief blijkt te zijn als klassieke desinfectiemiddelen. Bovendien is er geen gebruik meer nodig van chemicaliën en andere schadelijke stoffen.

Belang van duurzaam desinfecteren in verschillende sectoren

We leven in een maatschappij waar de aandacht voor het milieu steeds meer op de voorgrond komt. Bij alles wat je doet, wordt er aangeraden om na te denken over de impact die het zal hebben op het milieu. Op gebied van desinfectie is dat natuurlijk niet anders. Zo zijn er verschillende sectoren waarbij duurzame desinfectie van groot belang is. Denk maar aan de landbouwsector die er mee voor zorgt dat we vlees, eieren en melk in de winkel kunnen terugvinden. Hier wordt voornamelijk de focus gelegd op het desinfecteren van het drinkwater dat gebruikt wordt voor de dieren. Bij traditionele producten wordt er vaak gekozen om te werken met een reinigingsdosering, maar een foute en te hoge dosering van dit product kan schadelijk zijn voor dieren. Wanneer zij een te hoge dosering in hun lichaam krijgen, heeft dat ook een effect op de eieren, vlees en melk dat ze produceren en die wij in de winkel kopen. Gezonde dieren zorgen daarnaast ook voor een verhoogde productie.

Bovendien is gedesinfecteerd drinkwater niet enkel goed voor de dieren, maar het is ook goed voor je leidingen.

 

Vandaag de dag zien we ook dat desinfectie in de gezondheidszorg door het coronavirus nog belangrijker is geworden. Doordat er de laatste twee jaar een enorme vraag is geweest aan desinfecterende middelen zijn de prijzen hiervoor ook gestegen. Daarnaast zijn ziekenhuizen en dokters steeds afhankelijk van externe leveranciers. Watter staat al tien jaar achter het concept van duurzame desinfectie en verkoopt ook zelf systemen waarmee dat bedrijven en gezondheidszorg zelf desinfectiemiddel kunnen produceren. Het grote voordeel is dat ze volledig onafhankelijk kunnen werken van externe leveranciers en nooit zonder desinfectiemiddel zullen vallen. Het systeem is uitvoerig getest en de werking ervan is wetenschappelijk bewezen. Doordat er geen externe desinfectiemiddelen meer moeten aangekocht worden, daalt ook het gebruik van plastic verpakkingen.

 

Kort samengevat zijn er dus heel wat voordelen aan het gebruik van duurzame desinfectie. De aankoop van een Watter systeem kan beschouwd worden als een dure investering, maar op lange termijn haal je die investering er zeker uit én blijven je dieren ook gezond.

 

Tips voor particuliere desinfectie

Het desinfecteren van oppervlakken is natuurlijk niet enkel van toepassing op bedrijven in de professionele sfeer. Ook in je eigen huis kan het zeker geen kwaad om af en toe naast het reinigen ook de oppervlakten te desinfecteren. Een virus kan namelijk vierentwintig tot achtenveertig uur overleven op een hard oppervlak zoals een aanrecht, koelkast of kastdeuren. Mensen vergeten vaak de plaatsen waar de meeste bacteriën aanwezig zijn te desinfecteren. Dit zijn onder meer de kranen, lichtknoppen en deurklinken. Hier zitten vaak meer bacteriën dan op een toilet omdat deze plaatsen door veel meer mensen worden aangeraakt. Het is logischerwijs natuurlijk wel aan te raden om eerst te reinigen zodat het grootste vuil en stof al weg is alvorens je gaat desinfecteren.

 

Voordat je start met het desinfecteren, kan je best handschoenen aandoen om volledige desinfectie mogelijk te maken. Zoals hierboven al is gezegd, zitten in de meeste desinfectiemiddelen chemische bestanddelen. Bij de producten van Watter zijn geen handschoenen nodig, maar dit product is helaas niet beschikbaar voor de particuliere markt. Wanneer je gebruik maakt van traditionele desinfectiemiddelen kun je eventueel ook een mondmasker dragen om het inademen van deze bestanddelen te vermijden. Het is voldoende om de oppervlaktes die je wil desinfecteren vochtig te maken met behulp van een vochtige doek. Daarna laat je het desinfectiemiddel best gewoon drogen op de lucht. Zodra je er met een droge vod of doek overgaat wanneer het nog nat is, verliest het middel zijn desinfecterende werking.

 

Nadat je volledig je woning hebt gedesinfecteerd, kan je ook nog je eigen huid desinfecteren indien je echt grondig wil zijn. Hier wordt aangeraden om ethylalcohol en isopropanol te gebruiken met een concentratie van minstens zeventig procent. Een lagere concentratie is minder effectief. Na een vijftiental minuten zijn alle bacteriën op je huid gestorven. Volg bij het gebruik van deze producten heel aandachtig de bijsluiter. Hou er wel rekening mee dat je bij de desinfectie van je huid ook de goede bacteriën doodt. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je wekelijks je huid gaat desinfecteren. Goede bacteriën zorgen namelijk voor een hogere weerstand tegen ziektes.

 

Een laatste stap is natuurlijk je handen nog eens extra te ontsmetten, zeker wanneer je ervoor hebt gekozen om geen handschoenen aan te doen. Ook hier is het belangrijk om eerst je handen te reinigen met water en zeep. Nadat je ze hebt afgedroogd, kan je je handen ontsmetten door alcoholgel te gebruiken. Wanneer je daar mee klaar bent, heb je een volledig gedesinfecteerde woning en huid en hoef je geen schrik te hebben om bepaalde virussen of bacteriën op te lopen.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 826x
Toegevoegd: 05-07-2022 12:32
Gewijzigd: 08-07-2022 10:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!