Daar waar veel mensen waarschijnlijk wel eens van fysiotherapie hebben gehoord, is ergotherapie wat minder bekend. Toch zijn beide nauw met elkaar verbonden. Het is niet vreemd dat fysio- en ergotherapeuten samenwerken om bepaalde patiënten een zo goed mogelijke behandeling te kunnen bieden. Omdat elke patiënt wat dat betreft uniek is, is elke behandeling dat ook.
Kort gezegd is het doel bij ergotherapie om klachten te verminderen tijdens het dagelijkse bewegen. Dit gebeurd uiteraard nadat er gekeken wordt waar de klachten vandaan komen en wat de oorzaak hiervan is. Bij fysiotherapie gaat het erom dat mensen zo zelfstandig mogelijk weer kunnen functioneren. Vaak wordt dit ingezet nadat er eerder iets gebeurd is waardoor dit niet altijd vanzelfsprekend meer is, zoals na een operatie of ongeluk.
Wanneer de normaal gesproken meest doorsnee handelingen vervelend worden om te doen, kan dit een aardige weerslag hebben op het dagelijks leven. Er zijn allerlei simpele dingen, zoals opstaan in de ochtend, door je knieën zakken om te gaan zitten, je arm gebruiken om te typen en iets uit een keukenkastje te pakken, die we als het ware voor lief nemen. Maar als een van deze dingen niet meer vanzelf gaat, dan moet je op zoek naar een oplossing om het makkelijker te maken. In dit geval kan een ergotherapeut daarbij helpen.
In specifieke gevallen komen ergotherapeuten daarom ook bij mensen thuis langs om op locatie te helpen. Afhankelijk van de klachten kan dit soms enorm handig zijn. Bovendien is het vaak makkelijker om daar gelijk in de praktijk uit te leggen wat mensen kunnen doen om ervoor te zorgen dat ze moeilijke handelingen beter uit kunnen voeren. Maar voordat dit gebeurd zal een ergotherapeut eerst een aantal zaken in overweging nemen.
Om te beginnen worden er met een nieuwe patiënt eerst een aantal gesprekken gevoerd. Dit om een goed idee te krijgen van wat er allemaal niet goed lukt. Vragen als wanneer de klachten begonnen passeren dan de revue. Aan de hand van de uitkomsten van deze gesprekken, gaat de ergotherapeut kijken naar hulpmiddelen. Daarmee kan ervoor worden gezorgd dat de handelingen die steeds moeilijker gaan weer als vanouds kunnen worden gedaan zonder klachten.
Tijdens de gesprekken gaat een ergotherapeut precies kijken welke klachten je hebt en tijdens welke bezigheden die je belemmeren. Dan kunnen we bijvoorbeeld denken aan vele activiteiten zoals in het huishouden, boodschappen doen en persoonlijke verzorging. Er wordt gelijk geanalyseerd op welke manier dit allemaal gedaan wordt. Daarna wordt er gekeken naar alle factoren die voor de klachten zorgen. Nadat een ergotherapeut heeft vastgesteld wat het probleem is en waar de klachten vandaan komen, gaat deze kijken naar verbeterpunten. Door nieuwe manieren aan te leren om dingen te doen kunnen de klachten vervolgens worden aangepakt.
Er kunnen talloze gevallen zijn waarbij het gebruik van ergotherapie toegepast kan worden. Dit kan bij jonge mensen die een ontwikkelingsstoornis hebben, maar bijvoorbeeld ook bij ouderen die last hebben van bepaalde spierziekten. Zelfs wanneer iemand last heeft van een burn-out kan een ergotherapeut hulp bieden. De oorzaak hiervan ligt er vaak in dat iemand niet alleen op het werk, maar ook privé veel aan het hoofd heeft en enorm veel moet doen. Door mensen te helpen deze taken beter in te delen en op andere manieren te doen, biedt de ergotherapeut vaak uitkomst.
Nadat iemand een zwaar ongeluk heeft gehad, of langdurig heeft gerevalideerd, kan deze vaak de nodige hulp en adviezen goed gebruiken. Als iemand nog maar beperkt kan functioneren moeten er bijvoorbeeld aanpassingen in huis worden gedaan. Een ergotherapeut kan op dit gebied adviseren. Indien mogelijk wordt er eerder al gestart met de therapie, zoals in het ziekenhuis. Het gebeurd vaak dat patiënten in het ziekenhuis of door de huisarts al worden doorverwezen.
Het grootste verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie zit in het uiteindelijke doel van de behandelingen. Bij fysiotherapie gaat het meer om het verbeteren van het bewegen waardoor iemand er fysiek op vooruit gaat. Bijvoorbeeld wanneer spieren weer moeten aansterken na een blessure, of zelfs wanneer iemand weer helemaal opnieuw moet leren lopen. Ergotherapie focust zich wat dat betreft wat meer op verschillende handelingen en welke hulpmiddelen iemand daarbij kunnen helpen.
Een ergotherapeut gaat dus eerst kijken wat er aan de hand is en bepaald dan of er verbetering mogelijk is. Deze oplossingen kunnen natuurlijk in van alles gezocht worden. Zoals gezegd, ieder pijntje, iedere blessure en elke irritatie kan uniek zijn. Het gaat er natuurlijk ook om waar het precies vandaan komt en of het enigszins aangepakt kan worden bij de oorzaak. Maar na deze gesprekken, terwijl de ergotherapeut op zoek gaat naar verbeterpunten of oplossingen, kan deze ook nog wat anders doen.
Vaak wordt er namelijk samengewerkt met een fysiotherapeut om te zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Zo kan de fysiotherapeut een bewegingsprogramma maken. Aan de hand van deze training kan een patiënt, wanneer het aanslaat, zich na verloop van tijd weer volledig vrij bewegen. In overleg met de ergotherapeut kan de fysiotherapeut ook oefenen op het uitvoeren van bepaalde handelingen. Zo kunnen beiden dus samen hulp op maat bieden zodat iemand zo snel mogelijk van klachten af kan komen.
Hoeveel behandelingen er precies worden vergoed hangt er vanaf hoe iemand precies verzekerd is. Wanneer er een aanvullende verzekering is, kan het zijn dat er meer behandelingen worden vergoed. Het is wel altijd goed om te weten, dat dit elk jaar weer kan veranderen. Of het verstandig is om een aanvullende verzekering te nemen, zodat er extra behandelingen worden vergoed, hangt er een beetje vanaf.
Normaal gesproken heeft iemand die jong en gezond is dit niet nodig. Ook wanneer er niet aan sporten wordt gedaan waarbij blessures veel voorkomen of er geen klachten zijn, is extra verzekeren meestal overbodig. Wanneer iemand wel last heeft van klachten of bepaalde aandoeningen, is het vaak wel verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten.
In de basisverzekering worden er 10 uur ergotherapie vergoed, wel met een eigen risico voor iedereen vanaf 18 jaar. Bij fysiotherapie ligt dit iets anders. Hier wordt vanuit de basisverzekering maar weinig vergoed. Alleen voor mensen met bepaalde chronische klachten worden er zeer beperkt behandelingen vergoed. Om dit wel vergoed te krijgen moet er ook een aanvullende verzekering worden afgesloten. Wanneer je niet veel behandelingen nodig hebt is het soms echter goedkoper om het zelf te betalen.