lepel olie

Oil pulling is compleet zinloos

lepel olieHet is een van die nieuwe trends die vanuit het oosten naar ons toe zijn komen waaien: oil pulling. Dit is een methode om schadelijke stoffen uit de mondholte te verwijderen en daardoor gezonder te worden en te blijven. Hoewel nieuwe methodes en tradities die uit het verre oosten vaak mogen rekenen op grotere groepen aanhangers is wel de vraag naar effectiviteit te stellen. Misschien is het allemaal niet zo zinvol.

Oil pulling, waar gaat het over?

Bij oil pulling gaat het erom dat je door middel van een hoeveelheid olie (bijvoorbeeld een eetlepel) je mond langdurig spoelt, waardoor schadelijke suikers, bacteriën en overige schadelijke stoffen niet alleen onschadelijk gemaakt worden, maar ook uit de mondholte worden verwijderd. Hierdoor zouden deze ziektekiemen en andere schadelijke stoffen geen kans krijgen om via de spijsvertering in je lichaam te komen zodat je gezonder wordt en blijft. Bovendien wordt door de spoeling ook je mondholte en dus je tanden en kiezen gereinigd. Althans, dat is allemaal de bedoeling. De term ‘oil pulling’ bestaat uit de delen ‘oil’ en ‘pulling’, en het geeft aan dat je met behulp van olie de stoffen als het ware uit de mondholte trekt. Een andere uitleg voor het ‘pulling’ is overigens dat je de olie tussen je tanden en kiezen ‘trekt’, waardoor de schadelijke stoffen worden meegenomen. De methode ‘oil pulling’ komt oorspronkelijk uit India, waar dit al eeuwen gebruikt zou worden om de mondholte te reinigen.

Waarom de mondholte?

Volgens aanhangers van ‘oil pulling’ is er een goede reden om juist de mondholte goed te reinigen door middel van de olie. De gedachte is, dat alle ziekten uiteindelijk via de mondholte in ons systeem terecht komen. Voor een deel kan dat waar zijn, via overmatige voeding van bepaalde stoffen kunnen inderdaad suikers zich in de mondholte ophopen, waardoor bacteriën meer kansen krijgen zich te ontwikkelen. En steeds als je een keer slikt, als je iets eet of drinkt, zullen er delen van deze suikers en bacteriën ook automatisch worden doorgeslikt en in je maag terecht komen. Maar laten we wel wezen, aangezien je eten en drinken zelf ook suikers bevat komen die altijd al via je voeding in je maag terecht. En wie denkt er dat er op levensmiddelen nooit bacteriën zullen zitten?  Je lichaam is er op ingericht om schadelijke stoffen zo goed mogelijk af te breken tot bruikbare elementen en veel bacteriën worden door het maagzuur afdoende aangepakt. Maar voor de rest zou het oil pulling dan toch moeten werken.

Hoe werkt oil pulling

Wie zelf eens wil ervaren hoe het oil pulling werkt zie je hier een kort stappenplan.

 • Neem een eetlepel
 • Neem olie. Dit moet uiteraard olie zijn die geschikt is voor consumptie, als is het niet de bedoeling dat je het inslikt. Denk aan sesamolie, zonnebloemolie, olijfolie of kokosolie.
 • Vul de lepel met de olie en breng de olie in je mond.
 • Slik de olie niet door en houdt je mond dicht om alles goed in de mondholte te houden.
 • Beweeg de olie door de mondholte heen en weer. Dit moet niet snel, maar juist zorgvuldig gebeuren. Zorg dat de olie goed langs en tussen je tanden en kiezen spoelt.
 • Probeer de olie een minuut of twintig in je mond te houden.
 • Spuug alles weer uit.

Wie net begint met oil pulling zal het lastig vinden de olie zo lang in de mond te houden. Dat is een kwestie van even doorzetten zonder jezelf te forceren. Wat je hebt uitgespuugd zal een wittige kleur hebben gekregen. Voor gebruikers van het oil pulling is die wittige kleur het bewijs dat het allemaal werkt. De kleur ontstaat doordat er een emulsie is ontstaan bestaande uit de olie en je speeksel samen. En natuurlijk moeten hierin ook de schadelijke stoffen en bacteriën zitten.

Verbeterde gezondheid

Het is de bedoeling dat de oil pulling ervoor zorgt dat er geen schadelijke bacteriën of gifstoffen in de mondholte zijn achter gebleven, althans dat deze voor het grootste gedeelte onschadelijk zijn gemaakt.  Hierdoor zal de mondholte gezonder zijn, vermindert de kans op ontstekingen aan tandvlees, tanden en kiezen, waardoor de kans op cariës af moet nemen. Je gebit zou er ook witter van moeten worden. Een schonere mondholte moet ook een positief gevolg hebben voor je adem, die frisser moet worden. Behalve voor je gebit is er ook een gevolg voor de rest van je lijf. Omdat de hoeveelheden gifstoffen en schadelijke bacteriën dat wordt ingeslikt afneemt moet de kans op het krijgen van ziekten ook afnemen. Kortom, je wordt een stuk gezonder, fitter en vitaler. In de ochtend kom je fris en monter je bed uit en je loopt met een gezondere huid rond.

Maar is het allemaal waar?

Het zou prachtig zijn als oil pulling zo’n groot positief effect zou hebben op je gezondheid, het zou een reden zijn om er allemaal aan te geloven. Je kunt je afvragen of het gebruik van modern mondwater niet precies hetzelfde effect behaalt. Om hier achter te komen zijn er onderzoeken uitgevoerd die de vergelijking tussen oil pulling en het gebruik van mondwater met elkaar vergeleken. De vraag was of de claim dat oil pulling inderdaad effectief was in het verwijderen van bacteriën en tot een schonere en gezondere mondholte leidt. Twee van die onderzoeken stammen uit 2008, één uit 2011. De Amerikaanse neuroloog Steven Novela bekeek deze drie onderzoeken en trok daaruit enkele belangrijke conclusies.

Conclusies

De onderzoeken werden uitgevoerd met de vraag of oil pulling in vergelijking tot het gebruik van mondwater inderdaad effectiever was. De conclusies uit deze onderzoeken:

 • De stoffen die in de gebruikte oliën zitten hadden geen antibacterieel effect op een drietal in de mondholte voorkomende streptococcen.
 • Bij gebruik van een modern mondspoelmiddel werden grotere effecten op de bacterie streptococcus mutans waargenomen.
 • Er was geen duidelijk verschil in effect op slechte adem, of je nu oil pulling gebruikte, of je mond spoelde met een modern mondspoelmiddel
 • Door oil pulling vindt er een emulsievorming plaats op basis van de olie en het speeksel. Hierdoor worden er wel wat bacteriën gebonden en verwijderd.

Werkt het nou of niet?

Uit de onderzoeken blijkt duidelijk dat het gebruik van oil pulling geen voordelen heeft boven het gebruik van een modern mondspoelmiddel. Normale tandverzorging, met tandpasta, flossen en mondspoelmiddel zijn effectiever. Mocht je niet kunnen beschikken over middelen om je tanden en mondholte met de moderne middelen te verzorgen, dan is oil pulling altijd beter dan helemaal niets doen. Op het gebied van ziektebestrijding is de oil pulling helaas ook niet het wondermiddel waar sommigen op zitten te wachten. Kortom, het toepassen van oil pulling is op basis van de uitgevoerde onderzoeken niet als zinvol te bestempelen.

Maar ik vind het fijn…

Wie oil pulling gebruikt en daar voor zichzelf prettige effecten van ervaart kan daar rustig mee doorgaan, schadelijk is het namelijk niet. Tenminste, als je naast het oil pulling aandacht besteed aan:

 • Gezonde en gevarieerde voeding
 • Moderne mond- en tandverzorging

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 2764x
Toegevoegd: 19-10-2016 16:29
Gewijzigd: 20-10-2016 22:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!