bloeddrukmeter

Bloeddrukmeter kopen

bloeddrukmeterEen bloeddrukmeter kopen? Niemand koopt natuurlijk zomaar een bloeddrukmeter. We gaan er dan ook vanuit dat er een reden is waarom je dit apparaat wilt aanschaffen. Wellicht omdat je een te hoge of juist lage bloeddruk hebt.

Wat verstaat men onder hoge bloeddruk?

Je bloeddruk vertelt iets over de kracht waarmee je hart het bloed het lichaam doorpompt. Mensen met een te hoge bloeddruk hebben meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Een hoge bloeddruk noemen we ook wel hypertensie. Bloedvaten zijn van zichzelf licht elastisch.

Echter wanneer het hart met te hoge druk het bloed de vaten inpompt, kunnen de wanden van de slagaderen beschadigen. In medische termen noemen we dit slagaderverkalking. Beschadigde slagaderen zijn minder elastisch en hierdoor neemt de bloeddruk in alle aderen toe.

Wanneer spreekt men van een te lage bloeddruk?

Een te lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. We moeten wel direct iets verduidelijken. Want een lage bloeddruk is juist gezond. Echter mag dit geen oorzaak hebben zoals het verlies van bloed. Sommige mensen hebben echter wel een te lage bloeddruk.

Klachten kunnen zijn: Flauwvallen, duizeligheid en vermoeidheid. De oorzaken van een ongezonde en veel te lage bloeddruk kunnen hartritmestoornissen zijn, een lekkend hartklep, diarree, medicatie, vochttekort, of te weinig aanmaak van bloed.

Bloeddrukmeter kopen

Heb jij regelmatig last van een te hoge of juist te lage bloeddruk? En wil je zelf je bloeddruk regelmatig meten? Er zijn allerlei bloeddrukmeters voor consumentengebruik te koop. Hieronder geven we je enkele tips, zodat je weet waar je op moet letten voordat je er eentje aanschaft. Maar voordat je verder laatst raden we je aan om eerst stil te staan bij onze tips die over een verstandige leefwijze gaan. Daarmee kan je mogelijk voorkomen dat je bloeddruk in de toekomst hoog blijft of juist gaat stijgen.

Wat je zelf kan doen tegen een hoge bloeddruk

  • Kijk uit met het gebruik van zout. Zout zit van nature al in voedingsproducten. Eet daarom zoutloos. 
  • We raden je aan om dagelijks te bewegen. Heb je een veel te hoge bloeddruk, dan is een uurtje beweging per dag sterk aan te raden! Beweeg desnoods in de ochtend en in de avond een half uur
  • Drink geen alcohol meer en stop met roken
  • Nuttig alleen gezonde verzadigde en onverzadigde vetten. Goede vetten zitten o.a. in vis, noten, roomboter, plantaardige oliën (olijflie) en eieren
  • Ben je te dik? Dan is het eerste wat je moet doen afvallen! Te dikke mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van suikerziekte, kanker en hoge bloeddruk

Waarom zelf thuis je bloeddruk opmeten?

Een groot voordeel van zelf opmeten in je eigen thuissituatie is dat je dan meer ontspannen bent en de uitslag van de metingen betrouwbaarder is
Je kan tevens meten op meerdere momenten van de dag

Bovenarm of pols meten

Grofweg genomen zijn er twee soorten bloeddrukmeters voor consumenten- c.q. thuisgebruik. Dit zijn bovenarmbloeddrukmeters en polsbloeddrukmeters. Wil je niet teveel geld uitgeven, dan kan je het beste een keuze maken uit de verschillende soorten polsbloeddrukmeters. Experts zijn het er wel over eens dat die voor de bovenarm nauwkeuriger zijn.

Het manchet kiezen

Het kiezen van een goed manchet is bijna even belangrijk als de keuze tussen de twee typen bloeddrukmeters, namelijk die voor de pols en bovenarm. Een manchet is de band die om de pols of bovenarm gaat. Als je van plan bent om de bloeddrukmeter zeer regelmatig te gebruiken, dan raden we je aan om te kiezen voor harde, voorgevormde manchet. Deze zitten comfortabeler en dat kan prettig zijn wanneer je hem oppompt.

Let ook op de maat. Het standaardmanchet past bij iedereen die een gemiddelde dikte van de armen heeft. Heb je dikke armen, dan moet je een maatje groter nemen. Andersom geldt dat ook indien je juist dunne armen hebt.

Is de bloeddrukmeter die je koopt klinisch gevalideerd?

Let er op dat je bloeddrukmeter altijd klinisch gevalideerd is. Dit zijn betrouwbare meters die goede resultaten weergeven. Er zijn ook veel meters in omloop die alleen klinisch zijn getest maar niet gevalideerd. Deze zijn veel onbetrouwbaarder en kan je daarom het allerbeste links laten liggen.

Extra mogelijkheden

Deze meters zijn bovendien allemaal te koop met extra mogelijkheden. Uiteraard zijn er ook gewoon 'ouderwetse bloeddrukmeters' te koop maar je kan ook kiezen voor digitale meters. Bloeddrukmeters waarmee je de data kan exporteren naar je computer. De Consumentenbond waarschuwt echter wel voor dit soort apparaten waarmee men de bloeddruk kan opmeten, aangezien deze in de praktijk nogal eens tegenvallen.

Alle bloeddrukmeters werken op batterijen. Sommigen beschikken ook standaard over een lichtnetaansluiting. Echter moet je meestal zelf een adapter erbij kopen.

Tips zelf opmeten:

  • Meet altijd zittend zelf de bloeddruk op
  • Meet in rust. Voordat je begint met de meting is het raadzaam om een minuut te ontspannen
  • Heb je een bovenarmbloeddrukmeter? Het manchet moet dan ter hoogte van het hart worden geplaatst
  • Meet altijd dezelfde arm
  • Leg je onderarm ontspannen op schoot of op een tafel
  • Tijdens het opmeten kan je het beste niet praten
  • Onthoud alle waarden, schrijf ze op





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 6361x
Toegevoegd: 25-12-2015 12:17
Gewijzigd: 25-12-2015 14:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!