mag denkt na geheugen

Tips om je geheugen te verbeteren

mag denkt na geheugenHoewel ons geheugen vandaag de dag een handje geholpen wordt door bijvoorbeeld telefoons met apps en andere handige technologieën, zouden we nergens zijn zonder een goed geheugen. Mag je geheugen wel een opfrisbeurt gebruiken? Lees dan vooral alle tips door waarmee je het geheugen verbetert!

Je geheugen trainen

Je hersenen trainen helpt je wel degelijk om het geheugen te verbeteren. Als je hersenen gezond zijn dan verbeter je daarmee ook je geestelijke én lichamelijke conditie! Train daarom je hersenen en stimuleer ze. Dat kan bijvoorbeeld met diverse handige applicaties op je telefoon of tablet. Hieronder plaatsen we 2 handige apps waarmee je de hersenen traint.

  • Ruzzle

Als je de app Ruzzel nog niet kent is het een aanrader deze te installeren. Het is een bordspel waarmee je al je vrienden kunt uitdagen. Je kan ook tegen random (en onbekende) tegenstanders spelen. Vind zoveel mogelijk woorden in 2 minuten tijd. Deze app kan je gratis downloaden in zowel Google Play als de App Store.

  • Mindfreud

Mindfreud is een bekend en gratis bordspel. Je moet in dit spel allerlei tegen met verschillende kleuren/symbolen op de goede plek leggen. Verzamel zoveel mogelijk punten en versla je tegenstander! In dit spel moet je zo snel mogelijk reageren. Een echte hersentrainer dus. Ook dit spelletje kan je gratis downloaden in Google Play en de App Store.

Een beter geheugen dankzij gezonde voedingsproducten

Allereerst is het belangrijk dat je altijd elke ochtend een goed ontbijt neemt. Dit is een zeer belangrijke start van de dag en goed voor het geheugen. Je kunt dan beter onthouden en presteren. Naast een goed ontbijt nemen is het belangrijk om gezond te eten. Goede en gezonde voedingsproducten voor een beter geheugen zijn o.a. groene bladgroenten zoals spinazie en kruiden zoals bladselderij, peterselie en bieslook. En ook broccoli is enorm goed voor je hersenen en dus voor je geheugen.

Maar er zijn ook andere voedingsmiddelen die in het speciaal goed voor het geheugen zijn. Zo zit er in bijvoorbeeld erwten en linzen veel foliumzuur. Hieronder praten we je nog even bij over het eten van vis voor een goed werkend geheugen. Het is belangrijk om tenminste 1 keer per week vette vis te eten vanwege de supergezonde omega-3 vetzuren die hierin zitten. Belangrijk voor een goede hersenontwikkeling en dus indirect voor een goed functionerend geheugen!

Omega-3

Al jarenlang is bekend dat Omega-3 een erg belangrijke vetzuur is. Maar het is ook bekend dat het niet alleen erg gezond voor je is, ook hebben onderzoekers ontdekt dat Omega-3 het geheugen verbetert. Je kunt dit belangrijke stofje als voedingssupplement gebruiken maar nog beter (en goedkoper) is het om gewoon wekelijks vette vis te eten zodat je voldoende Omega-3 binnen krijgt. De positieve effecten van Omega-3 op het geheugen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift van PLOS One. In het onderzoek werd niet, zoals in eerder onderzoeken, het effect getest op ouderen of zieke mensen maar op jonge en gezonde mensen. Wat bleek? Hun geheugen ging nog beter presteren wanneer ze veel Omega-3 binnen kregen!

Géén alcohol en drugs

Natuurlijk mag je gerust een paar glazen alcohol per week drinken maar overdaad schaadt en al helemaal bij alcohol. Alcohol tast namelijk je geheugen aan. Bij 2 glazen of meer per dag worden nieuwe herinneringen minder makkelijk voor een langere tijd opgeslagen. Het effect wordt groter naarmate je meer alcohol drinkt... Naast je geheugen krijg je ook problemen met je probleemoplossend vermogen en je coördinatie. Datzelfde geldt voor vrijwel alle drugs. Ook bij het gebruik van softdrugs zoals marihuana. Daarnaast is bekend dat de hersenen van alcoholisten veranderen. Overigens veroorzaken koffie (met cafeïne), alcohol en suikers ook stress. En stress is een 'informatie killer'! Daarover later op deze pagina meer informatie.

Beter onthouden door te slapen

Heb je slaapproblemen? Dan heb je waarschijnlijk overdag ook moeite met concentreren en dingen onthouden. Goed slapen is enorm belangrijk voor een goed geheugen. Het is algemeen bekend dat studenten die voldoende slapen tot betere prestaties komen op school. Datzelfde geldt natuurlijk voor iedereen. Het is met name de kwaliteit van je slaap dat een effect op je hersenfuncties heeft. Je kunt beter 6 uur goed slapen dan 8 uur slecht.

Tijdens je slaap worden ervaringen die je die dag hebt opgedaan verwerkt, geordend en opgeslagen. Onderzoeken van slaapexperts tonen tevens aan dat zelfs de meest vage herinneringen tijdens de slaap worden hersteld! Dat betekent dat een goede nachtrust erg belangrijk is voor een goed werkend geheugen. Gemiddeld heeft een mens minimaal 8 uur slaap nodig per nacht. Sommigen zelfs iets meer en sommigen weer iets minder.

Stress is een 'informatie killer'

Stress heeft een belangrijke functie. Het maakt je alert en je kunt er tijdelijk beter door presteren. Maar als je te vaak last ervaart van stress dan kan dit een chronisch probleem worden. Teveel stress is een informatie killer! Want wat gebeurt er wanneer je stress ervaart? Dan stapt je lichaam over op de zogenoemde 'overlevingsstand'. Je lijf stuurt alle energie naar je spieren (zodat je in actie kan komen) maar ook naar je lagere hersendelen. Dus niet naar je hogere hersendelen. En laat nou net in je hogere hersendelen je geheugen zitten... Je raadt het al!

Mensen die hevige stress ervaren tijdens gebeurtenissen vergeten soms hele stukken en doen alles op de automatische piloot. Een bekend voorbeeld is misbruik bij vrouwen. Sommige vrouwen weten wel dat ze in hun kindertijd zijn misbruikt maar zijn alle details vergeten. Voor een goed geheugen zorg je er dus voor dat je stressvrij leeft. Zorg dat je weerbaar bent en ontwijk elke bron van stress.

Meer bewegen voor een goed geheugen!

Voldoende beweging is belangrijk om je hersenen, psyche en lichaam in een goede conditie te houden. Het is zelfs getest op muizen en het resultaat mag er zijn. Zo bleken muizen die in een kooi leefden met loopmolen een veel beter geheugen te hebben dan hun soortgenoten die zonder loopmolen in een kooitje leefden. Muizen die aan beweging niets tekort kwamen konden beter onthouden én nieuwe dingen aanleren. En natuurlijk raad je het al: Ook mensen die veel bewegen komen tot veel betere leerprestaties dan mensen die weinig bewegen. Sport en spel stimuleren je hersenen en dit verbetert het geheugen. Kom dus na het lezen van dit artikel direct uit je luie stoel en trek je hardloopschoenen aan!

Hoe komt het dat je geheugen met beweging vooruitgaat?

Maar nu wil je natuurlijk ook graag weten hoe het komt dat je geheugen er op vooruitgaat wanneer je veel sport of voldoende beweegt. Het blijkt namelijk dat lichamelijke inspanningen ervoor zorgen dat bepaalde gedeelten van je hersenen groeien. Sport minimaal 2 tot 3 keer per week en je zal merken dat je veel beter slaapt. Je slaapt vooral dieper, de kwaliteit van je slaap gaat er dus op vooruit. Je hersenen krijgen zo voldoende kans om ervaringen te verwerken en op te slaan. Door wekelijks een aantal malen intensief te sporten kan je daarnaast lekker alle stress van je afgooien. En stress is, zoals je nu hebt geleerd, een informatie killer en tast je geheugen aan! En last but not least.... Je hersenen raken beter doorbloed als je voldoende beweegt. Met name bij intensieve sporten is dit het geval.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 2110x
Toegevoegd: 17-11-2016 00:08
Gewijzigd: 04-12-2016 23:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!