vrouw gaapt

Kom erachter hoe je aan voldoende slaap komt!

vrouw gaaptIedereen heeft slaap nodig. Hoeveel slaap je nodig hebt is voor iedereen weer verschillend. De ene heeft aan 6 uur slaap per nacht voldoende terwijl weer een ander aan 8 uur nog onvoldoende heeft. Ben je overdag vaak suf en sta je in de ochtend met een onuitgeslapen gevoel op? Dan heb je vermoedelijk meer slaap nodig. In dit artikel vertellen we je hoe je aan voldoende slaap komt!

Wat is slapen eigenlijk?

Slaap is te definiëren als een toestand van lichamelijke rust die dagelijks terugkeert. Tijdens de slaap is er nauwelijks meer sprake van bewustzijn en zijn de spieren ontspannen. Je krijgt vrijwel geen omgevingsprikkels meer binnen omdat de hersenen die blokkeren. Tijdens de slaap kan je volledig ontspannen. Iedereen doorloopt meerdere slaapcycli. Daar gaan we hieronder eerst even in vogelvlucht doorheen.

Het doorlopen van de slaapcycli is belangrijk

Het spreekt eigenlijk wel voor zich dat het doorlopen van alle slaapcycli (we doorlopen er per nacht ongeveer 5) belangrijk is. Elke cyclus bestaat op zijn beurt weer uit meerdere fasen namelijk 4. Bij iedere slaapfase wordt weer een andere hersenactiviteit gemeten. Slaapfase 1 is een lichte slaapfase; Je voelt je slaperig worden en zakt langzaam weg. In deze fase komen er nog wel omgevingsprikkels de hersenen binnen. Via slaapfase 2 gaan we door naar de diepe slaap. Dit is slaapfase 3 en een belangrijke fase voor een goede nachtrust.

Na de diepe slaap komen we terecht in de droomslaap, slaapfase 4. In deze fase zijn alle spieren 100% ontspannen. We kunnen zelfs spreken van een tijdelijke verlamming van de spieren. Opvallend is dat de bloeddruk tijdens deze fase stijgt en onze ademhaling en hartritme onregelmatig zijn. De droomfase noemen we ook wel de remslaap. Na het doorlopen van de 4 slaapfasen begint de slaapcyclus weer van voren af aan. De diepe slaap en droomslaap (dus de remslaap) zijn de belangrijke 2 slaapfasen.

Zorg voor een goede nachtrust, kom aan een goede slaap!

Hieronder vind je enkele tips waarmee je de slaap kan opwekken en bovenal zorgt voor voldoende slaapuren. We tips verzameld waarmee je gegarandeerd aan meer slaap komt.

Tip 1: Ontspan voordat je gaat slapen

Misschien niet voor iedereen een even gemakkelijke opgave maar wel heel belangrijk: Zorg dat je minimaal een uur voordat je gaat slapen geen inspannende activiteiten maar juist ontspannende activiteiten onderneemt. Maak je hersenen gereed voor de nacht. Dat betekent dat je zo min mogelijk omgevingsprikkels tot je neemt. Luister geen muziek, bekijk geen spannende tv-serie of film maar lees bijvoorbeeld een boek, neem een warme douche of maak een korte wandeling buiten.

Tip 2: Geen alcohol en cafeïne voordat je gaat slapen

Eet 4 uur voordat je gaat slapen niets meer. Zo hoeft je lichaam tijdens de slaap geen energie te steken in de vertering van eten. Ook drink je minimaal 4 uur voordat je gaat slapen het liefst geen cafeïnehoudende dranken. Hierdoor komen je hersenen namelijk niet optimaal tot rust en is het lastiger om in je eerste slaapfase te komen. Ook alcohol heeft hetzelfde effect. Drink minimaal een uur voordat je gaat slapen geen alcoholhoudende dranken meer.

Tip 3: Blauw licht van apparaten vermijden voor het slapengaan

Minimaal een uur voordat je gaat slapen gebruik je het beste geen smartphone, tv, laptop of tablet meer. Beeldschermen van deze apparaten zenden blauw licht uit. Dit licht wordt door cellen in ons netvlies opgevangen en doorgegeven aan onze hersenen waar ze vervolgens de biologische klok, die gevoelig is voor blauw licht, verstoren. Dit blauwe licht heeft zelfs een iets groter effect dan normaal daglicht.

Of te wel: Blauw licht van beeldschermen laat onze biologische klok denken dat het nog dag is en daardoor blijven we wakker. Zet de televisie daarom minimaal 2 uur voordat je gaat slapen uit. Datzelfde geldt voor je smartphone, tablet en laptop.

Je kunt Zolpidem Kopen voor een betere nachtrust. Deze medicatie zorgt voor een betere slaap maar let op dat je het niet misbruikt.



Tip 4: Donkere slaapomgeving

Zelfs al een beetje kunstlicht blijkt volgens onderzoeken ons slaap- en waakritme al te verstoren. Zorg er daarom voor dat je in een compleet donkere kamer (wel met voldoende ventilatie) slaapt. Het kan niet te donker zijn maar wel te licht. Slaap eventueel met een slaapmasker op zodat geen licht je netvlies kan bereiken.

Tip 5: Geen geluiden

Net zoals een donkere slaapkamer een goede nachtrust bevordert is het ook belangrijk om geluiden zoveel mogelijk uit je slaapkamer te weren. Zet het geluid van je telefoon uit en slaap, indien mogelijk, aan de rustigste kant van je woning. Slaap eventueel met oordoppen in om omgevingsgeluiden te filteren.

Tip 6: Zorg altijd voor voldoende daglicht

Kom je overdag niet of nauwelijks buiten? Dan kom je 's avonds minder makkelijk in slaap. Want daglicht verbetert namelijk je nachtrust. Het beste stel jij jezelf vooral in de ochtend bloot aan daglicht. Je lichaam weet dan dat het moment weer is aangebroken om wakker te worden. Overdag doe je er goed aan om zo nu en dan even naar buiten te gaan.

Tip 7: Kom uit die vicieuze cirkel en sta vroeg op!

Vind je het moeilijk om op tijd te gaan slapen en sta je in de ochtend laat op? Doorbreek dat patroon! Waarschijnlijk maakt je lichaam gewoon overdag te weinig melatonine aan en lukt het je daarom niet om op tijd te gaan slapen. Door vroeg op te staan profiteer je van het ochtendlicht waarin meer blauw licht zit dan overdag. Op dat moment wordt er door het lichaam geen melatonine meer aangemaakt waardoor je sneller wakker wordt. Probeer daarom elke ochtend voor dag en dauw op te staan en al snel kom je terecht in een natuurlijk dag- en nachtritme en verbreek je die negatieve vicieuze cirkel van laat naar bed gaan en uitslapen.

Tip 8: Zorg voor voldoende zuurstof

Tijdens de slaap wordt ons lichaam gereinigd en herstelt. Door onze slaapkamer voldoende te ventileren en dus te voorzien van zuurstof, help je het lichaam hiermee. Laat daarom altijd een raam of deur op een kiertje staan. De lucht blijft zodoende schoon en je wordt veel fitter wakker.

Tip 9: Geef veel geld uit aan een goed matras

Als er één ding is waar we vooral niet op moeten bezuinigen is het wel op de aanschaf van een goed matras en bed. We brengen hierop nog meer tijd door dan op de bank. Tenzij je natuurlijk werkloos bent en niet van de bank bent af te slaan... Laat je informeren door een specialist over de verschillende matrassoorten en welke het beste bij jou past. Geef hier gerust veel geld aan uit.

Je levenskwaliteit gaat er immers behoorlijk op vooruit! Vergeet ook niet een goed hoofdkussen aan te schaffen. Eentje die je nek en schouderpartij ondersteunt. Een slecht hoofdkussen kan nek- en schouderklachten veroorzaken of ervoor zorgen dat elke ochtend met hoofdpijn wakker wordt. Maar sommige mensen slapen zonder hoofdkussen. Echt waar. In dat geval is het verstandig om het hoofduiteinde van het bed iets hoger te zetten ten opzichte van het voeteneind. Zo hoopt vocht zich niet op in de hersenen en slaap je comfortabeler.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 2779x
Toegevoegd: 29-06-2016 22:51
Gewijzigd: 15-07-2016 22:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!