300, de film

300, de film

300, de film300, een bekende film die nog steeds gekeken wordt door veel mensen. Een unieke film dat over de Grieken en de Perzen gaat. Misschien wil jij wel de film bekijken maar wilt er alvast een beetje over weten, is het de film bekijken het wel waard? In deze tekst ga ik u alles over de film vertellen en waar het op gebaseerd is.

1. Waar de film over gaat

De film 300 is een film dat gebaseerd is op een strip van Frank Miller. Deze strip laat zijn versie zien van de bekende aanval op Thermopylae tussen de Spartanen en de Perzen in de Griek-Perzische oorlog. De strip laat zien dat de hoofdrolspeler, Koning Leonidas, een klein leger van 300 elite soldaten heeft. Met dit leger wilt Leonidas het Perzische leger van 300.000 verslaan die onderweg zijn naar Sparta. Terwijl zij onderweg zijn en zij hun positie wilde verdedigen hadden zij veel te maken met monsters die uit alle hoeken van het Keizerrijk komen zoals olifanten, neushoorns en zelfs monsters. De film speelt af na de slag van Thermopylae, maar dat het verhaal verteld wordt door een van de soldaten. Deze soldaat moest uit het leger om terug te keren naar Sparta om het verhaal te vertellen aan de rest van het leger die al begon met het voorbereiden tegen het Perzische invasieleger. Met dit idee wou Frank Miller een film maken die wij vandaag kennen als 300. Natuurlijk is de film niet helemaal accuraat zoals hoe de Perzen eruit zien, dat sommige Perzen op monsters lijken en dat de Spartanen half naakt op pad gingen. De Spartanen hadden namelijk hele zware harnassen en hadden de Perzen geen van de monsters die zij in de film lieten zien.

2. De inspiratie en hoe de film is gemaakt

Frank Miller is niet de enige die een film over de Spartanen wou maken. De directeur Michael Mann had ook plannen om een Spartaanse film te maken dat gebaseerd is op het boek ''Gates of Fire'', totdat Frank Miller met zijn versie kwam en dus Michael Mann een goede indruk heeft gegeven en hierdoor alle rechten aan Frank Miller heeft gegeven. Hierdoor kan Frank Miller volledig werken aan de film zonder problemen. Hiermee hadden ze nog een directeur ingehuurd om de film de produceren; daarvoor was de producer Zack Snyder ingehuurd om een poging te wagen om de strip van Frank Miller tot een film te maken. Frank Miller bleef uiteindelijk als een consultant verbonden met de film. Zack Snyder heeft de strips van Frank pagina tot pagina gekopieerd en ermee gewerkt om scripts te schrijven en filmshots te maken. Voordat de film echt geproduceerd kon worden moesten er natuurlijk kostuums en voorwerpen komen zoals zwaarden en schilden. Dit duurde voor de film makers twee maanden voor dat alles klaar stond. Daarnaast moesten de acteurs ook getraind worden om een beetje gespierd te worden. Spartanen waren bekent dat zij fit en gespierd waren, dit moest ook door de cultuur die zij vroeger hadden. In totaal zijn er 600 kostuums te maken, heel veel poppen en natuurlijk de make-up voor sommige acteurs. Sommige acteurs moesten er dan eng of bloederig uit zien om het extra realistisch te maken.






3. De start van productie op de film

Nu kan eindelijk de productie van de film beginnen. De productie is begonnen op 17 oktober 2005. De film werd geproduceerd in Montreal, en duurde in totaal 60 dagen om de film helemaal te acteren. Het budget van de film was 60 miljoen dollar. Voor de effecten die je ziet in de film werd ingevoegd met behulp van een bluescreen. Dit was wel apart voor de directeurs en de editors maar toch heeft het wonderen gewerkt. Het is zo dat met bluescreens je in het algemeen veel meer kan dan met de originele greenscreens, dit was toen nog een nieuwe technologie waarbij de directeurs en de editors moesten wennen. Hiermee konden ze in de film 1500 effect shots maken. Het hoofd van de artiesten, Ghislain St-Pierre vond het zelfs wonderbaarlijk dat alles zo realistisch lijkt en dat het heel erg mooi gemaakt is. De programma's die de editors gebruikt hebben voor de effecten zijn bijvoorbeeld Maya, Renderman en RenderFlow voor de bloedeffecten. Hier hebben nog 10 andere special effect bedrijven aan mee geholpen.

4. De verkoop van de film

Na dat de film geproduceerd is kon de film eindelijk verkocht worden. Er waren wel veel vertragingen maar op 31 juli 2007 was het zo ver. De film was meteen al een hit; op de eerste dag werd er al 28 miljoen euro aan kopieën verkocht en aan het einde van de week werd dit 78 miljoen. Dit is de eerste film in tijden die zo veel en zo snel verkocht. Hierdoor hebben zij een nieuw record gemaakt met de meest verkochte kopieën in een korter tijdsbestek. Zij zijn films zoals Ice Age en Alice in Wonderland voorbij gegaan. In totaal heeft de film in totaal 450 miljoen dollar opgeleverd. Tijdens de première van de film was het ook heel goed beoordeeld, het publiek gaf de film zelfs een staande ovatie tijdens de Berlin International Film Festival.

5. Kritiek op de film

Toch was er ook veel kritiek aan de film. Veel sites waar films beoordeeld wordt zoals Rotten Tomatoes gaven ze de film een 6 van de 10. Veel van de Amerikaanse media vinden dat de film te bloederig en gefocust is op geweld; sommigen noemde de film zelfs racistisch doordat de Spartanen de oppermensen zijn en dat zij helden zijn, terwijl de Perzen worden gezien als normale en minderwaardige immigranten en slaven met te veel piercings. De grootste klager is het land Iran. Zij vinden dat de Iraanse bevolking beledigt is met deze film omdat zij ook gezien worden als monsters en dat de Perzen overgeseksualiseerd zijn. Hiervoor heeft Iran een protest en een klacht ingediend aan UNESCO (UNESCO dit is een organisatie net als de Verenigde Naties maar op het gebied van cultuur) dat de film niet uitgezonden mag worden omdat het een aanval is op de Iraanse cultuur. Toch heeft dit niet veel opgeleverd en is de film alsnog blijven draaien in heel veel landen.

6. Tot slot

300 is een historische film dat spannend en leuk is om te kijken als u van een beetje actie houdt. Echt een aanrader om het een keer te bekijken, de film heeft zelfs een sequeel dat ook heel erg aan te raden is. Op een paar historische "foutjes" en de kritiek na, vind ik dat u de film een kans moet geven en ik raad het ook aan.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 1014x
Toegevoegd: 16-11-2022 14:32
Gewijzigd: 18-11-2022 11:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!