netflix

Wat is Netflix?

netflixNetflix is sinds september 2013 beschikbaar in Nederland. De videostreamingdienst geeft toegang tot een diversiteit aan films en series. Netflix is al lange tijd populair in de VS en nu is het na Scandinaviƫ en het Verenigd Koninkrijk ook in Nederland beschikbaar.

Een maandelijkse betaling van €9,- maakt het mogelijk om onbeperkt van het totaalaanbod van Netflix te genieten.

Het aanbod van Netflix is in Nederland kleiner dan in de VS. Series als de Office (US) zijn bijvoorbeeld wel beschikbaar in de VS en niet in Nederland. Nederland voorziet echter ook in Nederlandse films en komt op deze manier tegemoet aan verschillende gebruikers. Je kunt via Netflix ook cabaret bekijken van bekende cabaretiers als Hans Teeuwen.
Nieuwe films en series zijn niet altijd direct beschikbaar en vaak duurt het één of twee jaar voor een film of serie op Netflix wordt aangeboden. Netflix gaat de concurrentie aan met verschillende partijen als HBO en Pathé. Netflix is afhankelijk van verschillende deals met grote partijen als Sony.

Netflix krijgt steeds meer macht bij productiemaatschappijen en dat maakt het mogelijk om series en films eerder via het platform beschikbaar te maken.

Aanmelden via Netflix

Aanmelden bij Netflix is uiterst eenvoudig en kan op verschillende manieren. De basis variant van Netflix kost €9,- en een account om met vier apparaten tegelijk te kijken kost slechts €12,- per maand. Netflix ondersteunt onder andere de volgende betaalmogelijkheden:

  • Creditcard
  • iDeal
  • PayPal

De betaling verloopt automatisch via één van de betaalmogelijkheden. Opzeggen is op elk moment mogelijk en het afsluiten van een Netflix abonnement verplicht je in principe tot niets.

Waar kan je Netflix op kijken?

Men is niet altijd tevreden met het aanbod van Netflix, maar als het aankomt op de beschikbaarheid van Netflix wordt er vaak op een positievere manier naar het platform gekeken. Netflix is beschikbaar op tal van apparaten! Netflix is in eerste instantie te gebruiken via de pc en Mac met de browser. Je hebt hier een speciale plugin voor nodig, maar deze is al binnen enkele minuten gedownload en geïnstalleerd.

Je kunt Netflix uiteraard kijken door een pc aan een TV te koppelen, maar het is ook mogelijk om Netflix via Chromecast te kijken met een draadloze verbinding. Kijk je liever Netflix op een tablet of smartphone? Ook dat behoort tot de mogelijkheden! Download de Netflix app via Android, iOS of Windows Phone en kijk in de hoogste beeldkwaliteit naar al het beschikbare materiaal.

Je kunt ook Netflix kijken via Apple TV, XBOX, Playstation, Wii en Wii U. De meeste smart tv’s ondersteunen ook Netflix  en op sommige tv’s is zelfs een speciale Netflix-app te vinden. Netflix maakt de dienst op alle populaire platformen beschikbaar en dat geeft je de gelegenheid om te streamen waar en wanneer je dat wilt. Uiteraard is er een snelle verbinding nodig of kun je overschakelen op een lagere beeldkwaliteit als de internetsnelheid geen 1080p of Ultra HD toestaat.

Gebruiksvriendelijke onderdelen van Netflix

Netflix blinkt uit met een aantal handige features:

  • Series schakelen automatisch over op een nieuwe aflevering

Series zijn al snel verslavend en houden je letterlijk aan de buis gekluisterd. Netflix maakt het mogelijk om een serie in één keer door te kijken en speelt automatisch een volgende aflevering wanneer de andere afgelopen is. Elk seizoen kun je onafgebroken bekijken en je volgt de verhaallijn perfect.

  • Netflix geeft ondertiteling voor alle series en films

Netflix vindt het belangrijk dat iedereen series uit het binnen- en buitenland kan volgen. Elke serie of film kun je ondertitelen met Nederlandse ondertiteling. Netflix onthoudt de voorkeur voor het gebruik van ondertiteling en bij het bekijken van een nieuwe serie of film wordt de ondertiteling direct in beeld gebracht.

  • Netflix geeft een sociale omgeving waarmee je series en films met vrienden kunt delen

Heb je een leuke film of serie gezien? Dan kun je iemand anders tippen met één druk op de knop. Via Facebook worden al jouw contacten gekoppeld aan Netflix en kun je ook zien wie welke serie of film heeft bekeken. Netflix kan op basis van het kijkgedrag van jouw vrienden ook eigen suggesties doen.

  • Alle apparatuur waarop je Netflix kijkt synchroniseert met elkaar

Heb je een film voor de helft gezien via je smartphone? En besluit je de film later verder te kijken op je laptop of een ander apparaat? Dan onthoudt Netflix precies waar je gebleven bent en kun je direct weer verder kijken.

Concurrentie voor Netflix

Netflix is zoals er nog meer videostreamingdiensten zijn, maar keer op keer blijkt Netflix uit blinken als het gaat om het gevarieerde aanbod en de gebruiksvriendelijkheid. Netflix staat bovenaan, maar in vergelijking met illegale diensten is Netflix er nog lang niet.

Popcorn Time is een gratis dienst waarmee je een illegaal aanbod van series en films kunt bekijken. Films die nog niet eens in de bioscoop zijn of series die je nog lang niet op Netflix kunt kijken zijn soms gratis in 1080p beschikbaar via Popcorn Time. Uiteraard is het voor Netflix moeilijk om hier tegen te concurreren, maar qua gebruiksvriendelijkheid staat Netflix nog steeds voor op Popcorn Time. Popcorn Time maakt gebruik van een peer to peer systeem met torrents en dat blijkt lang niet altijd feilloos te werken.

De toekomst van Netflix

De toekomst van Netflix lijkt vooral afhankelijk van het aanbod. Is Netflix instaat om een groter aanbod aan series en films te leveren? Dan ligt er nog een uitstekende toekomst voor de videostreamingdienst weggelegd. Lukt het een dienst als Popcorn Timevideo echter om de gebruiksvriendelijkheid verder te verbeteren en maakt het de consument niet uit is of iets illegaal is of niet? Dan kan Netflix nog grote moeilijkheden tegemoet gaan.

Netflix brengt steeds meer eigen series uit en probeert nieuwe films en series zo snel mogelijk beschikbaar te maken. De koers van Netflix lijkt op het eerste gezicht de juiste, maar de vraag is of Netflix op tijd is. De technologie rondom de videostreaming gaat steeds sneller en tal van concurrenten blijken een systeem zoals Netflix te kunnen maken. Wie heeft er gelijk? De komende jaren gaan we het zien!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 8812x
Toegevoegd: 10-02-2015 15:33
Gewijzigd: 25-01-2016 22:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!