Meestal wordt er gebruik gemaakt van FDM, wat staat voor Fused Deposition Modeling. Het plastic zit in draadjes op een rol of in een cartridge. Dit plastic wordt in de machine verhit en daardoor dus gesmolten en vervolgens gaat het via een spuitknop naar buiten. De beweging van de spuitknop zorgt ervoor dat het plastic op een bepaalde manier op elkaar komt en zo wordt het model laag voor laag opgebouwd. Uiteraard zal het plastic weer verharden en uiteindelijk ontstaat zo het model.
Toch zijn er nog andere manieren van werken. Zo zijn er printers die met een laserstraal werken en in dit geval wordt er dan met poeder gewerkt. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van uv-licht. Uiteraard hangen hier ook prijskaartjes aan!
Verreweg de meeste printers werken met de methode zoals de plastic filamenten. Alleen is er op dit gebied ook nog van alles te kiezen. Ga je voor de meest gangbare PLA (PolyLactic Acid) of kies je voor een andere kwaliteit? Uiteraard zal je moeten kijken naar het uiteindelijke model wat je nodig hebt. En naar wat jouw printer kan. Eigenlijk moet je dat natuurlijk omdraaien. Bedenk wat je met je 3D printer wil of moet doen en stem hier jouw 3D printer op af. Want zeker niet iedere printer kan dezelfde grondstoffen verwerken! Hieronder kan je enkele soorten nader bekijken, waarbij de eerlijkheid gebied te zeggen dat het lijstje lang niet compleet is!
Zoals gezegd is dit het meest gebruikte model. PLA is eenvoudig in gebruik en biedt gewoon fijne voordelen. Misschien zijn hierbij de belangrijkste wel dat het biologisch afbreekbaar is (en dat is toch een geruststellende gedachte in deze plastic wereld), geen schadelijke stoffen uitstoot tijdens de verwerking en ook nog eens milieuvriendelijk wordt geproduceerd. PLA bestaat uit plantaardige grondstoffen zoals maïszetmeel, rietsuiker en sojabonen. Ook aardig om te weten: PLA wordt ook gebruikt in de medische wetenschap! Het lichaam kan deze stof ook afbreken en wordt daarom bijvoorbeeld gebruikt bij hechtingen. Deze hoeven dan niet meer te worden verwijderd! Ook de voedingsindustrie gebruikt PLA voor verpakkingen. Wat het printen betreft heeft PLA ook het voordeel dat het praktisch geen onaangename geuren/dampen oplevert bij verwerking en er met minder hoge temperaturen wordt gewerkt.
Acrylonitrile Butadiene Styrene is dus niet biologisch afbreekbaar en ook het printen verloopt met dampen die je niet wilt inademen. Je begrijpt dat je dus niet zomaar kan gaan printen, maar dat je eerst voor goede ventilatie zal moeten zorgen. Het materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor LEGO-steentjes. Het is een plastic welke met aardolie gemaakt wordt. Dit materiaal is dan weer wel recyclebaar, maar de ervaring leert dat hier weinig gebruik van wordt gemaakt door de hoge kosten die hieraan verbonden zijn. Voordeel van ABS is de kracht en slijtvastheid. Autofabrikanten willen dit dan ook wel gebruiken voor de bumpers van hun auto’s. CPE is te vergelijken met ABS, maar geeft minder onaangename dampen. In vergelijking met PLA heeft ABS een langere levensduur en is het flexibeler. Ben je op zoek naar iets soortgelijks voor modellen die zwaar belast worden, dan zou je kunnen kiezen voor HIPS.
High Impact Polystyreen is vergelijkbaar met ABS, maar geeft je modellen meer ‘body’, in de zin dat het beter bestand is tegen zwaardere belastingen. De modellen zijn te beschilderen, te schuren en zelfs te verlijmen.
PVA staat voor PolyVinyl Alcohol. Dit is een filamentsoort wat wateroplosbaar is. Deze filamenten worden dan ook gebruikt als ondersteuning bij het bouwen van grotere objecten. Omdat deze ondersteuning vervolgens simpel te verwijderen is met een waterhoudend oplosmiddel, is het een ideale oplossing. Om te smelten is er een temperatuur nodig van 190 tot 220 graden.
Op zoek naar een duurzaam product en een grote mate van flexibiliteit? Dan zou nylon een optie kunnen zijn. Nylon is helaas wel zeer gevoelig voor printfouten en moet voor verwerking goed droog zijn. Van nylon kan je bijvoorbeeld behuizingen en slangen maken.
Een bijzondere grondstof is Laybrick. Het is een grondstof welke eruitziet als steen. Wil je bijvoorbeeld een landschap maken voor je treinwereld? Dan is dit ideaal en ook nog eens te beschilderen! Maar ook fijn om te gebruiken bij maquettes en andere architectuurmodellen. Natuurlijk zijn ook beeldjes erg mooi om te maken met een ‘steenlook’. Het filament bestaat uiteraard niet uit echt steen, maar het is een zandsteenachtige substantie. Het is een mengsel van co-polyesters met gemalen krijt! Helaas is deze bijzondere grondstof wel sneller breekbaar, maar dat is een echt stenen beeldje ook… Voordeel is dan weer wel dat het niet kromtrekt tijdens het printen en door het regelen van de temperatuur kan je kiezen voor een ruw of glad oppervlak, wat uiteraard heel fijn is bij het maken van bepaalde landschappen!
Jawel, je kan ook gaan voor een houtlook. Wood Filled is een filament op PLA-basis waar echt bamboe aan is toegevoegd! Daardoor kan het zelfs een beetje naar hout ruiken en ziet het er behoorlijk goed als hout uit. Je kan het zelfs schuren en erin boren, dus het biedt mooie mogelijkheden! Let wel op want dit goedje is wel brandbaar bij te lange verhitting (dus tijdens het printproces). Laat het dan ook direct afkoelen na het printen.
PETG (Polyethyleentereftalaat Glycol) is recyclebaar en geschikt om dranken en andere vloeistoffen in te bewaren. Het is een waterafstotende grondstof en krimpt bijna niet. Het is sterker en gladder dan PLA en werkt net zo eenvoudig. Nadelen ten opzichte van PLA is dat het materiaal wel zwaarder is dan PLA en een hogere temperatuur voor verwerking vereist. PETG is goed bestand tegen open vuur.
Zoals gezegd zijn er nog meer mogelijkheden en is het uiteraard afhankelijk van jouw wensen welk filament voor jouw model het beste is! Hierbij zal je moeten kijken naar de mogelijkheden met je printer, naar het gebruik van het model dat je gaat maken en ook het milieu kan je hierin meenemen! Een punt om zeker op te letten is hoe sterk en buigzaam je model moet zijn. Door voor het juiste materiaal te kiezen, kan je al heel wat hoofdbrekens besparen!