Verschillende effectieve teambuilding activiteiten

Verschillende effectieve teambuilding activiteiten

Verschillende effectieve teambuilding activiteiten Of je nou een betere teamspirit op wil bouwen met je klasgenoten of met je collega’s. Of je nou bestaat uit een team van 5 of een team van 25. Een hecht team dat elkaar goed kent is van belang als je een succesvol team wilt neerzetten. Maar welke activiteiten zijn nou echt effectief? En welke zijn nou eigenlijk het beste? We zetten het hier allemaal voor jou op een rijtje.

Wat is teambuilding?

De naam teambuilding zegt het al: je bouwt een sterk team op met zijn allen. Teambuilding is de activiteit die groepen uitvoeren om een betere teamspirit te krijgen en een hechtere band te creëren. Teambuilding wordt uitgevoerd door zowel scholen en sportgroepen als bedrijven. Het doel op een betere teamgeest te ontwikkelen staat centraal. Afhankelijk van wat het team nodig heeft kunnen teambuilding activiteiten variëren van 1 middag tot 1 dag tot soms wel hele teambuilding weekenden of weken. 


Bedrijfsuitjes

Het kan erg leuk en effectief zijn om met het bedrijf een uitje te organiseren. Je kunt doordeweeks een middag inplannen of in het weekend er samen op uit gaan. Met The Activity Company kun je kun je kiezen uit allerlei verschillende soorten bedrijfsuitjes in Den Haag. Van sloep varen tot tuk tuk rijden tot een pubquiz. Kies een uitje wat het beste past bij jouw team en waar iedereen het mee eens is. De een houdt bijvoorbeeld van een wat actiever bedrijfsuitje terwijl de ander een rustiger uitje zoals bijvoorbeeld een cocktail workshop juist wat prettiger vindt. Probeer daar met zijn allen een middenweg in te vinden. Organiseer bijvoorbeeld een poll of een anonieme stemronde. Op die manier kan iedereen zijn/haar input geven en worden alle meningen meegenomen in het besluit.


Escaperoom

Een andere teambuilding activiteit die een opmars aan het maken is, is de Escaperoom. Escaperooms zijn leuk voor jong en oud en je bent onwijs op elkaar aangeschreven. Een Escaperoom voor je uit in groepen van 2 tot 5 of 6 mensen. Je wordt met je groep in een ruimte gestopt waar je vervolgens in de kamer op zoek moet gaan naar aanwijzingen waarmee je uit de kamer kan ontsnappen. Elke aanwijzing die je gevonden hebt leidt weer naar de volgende aanwijzing, en zo door. Vaak zijn er ook meerdere aanwijzingen aanwezig in de kamer, dus het is van belang dat je als team goed de taken weet te verdelen. Als je dit niet doet en de taken zijn niet duidelijk, dan kan het erg chaotisch worden en kan het zelfs leiden tot een gefaalde missie. Spreek van tevoren dus af wie wat gaat doen. Er zijn erg veel verschillende soorten Escaperooms. Vaak kun je kiezen tussen verschillende thema’s. Er is bijvoorbeeld een Escaperoom met een gevangenis thema. Deze Escaperoom bevindt zich ook daadwerkelijk in een oud gevangenisgebouw. Maar er zijn bijvoorbeeld ook thema’s als Harry Potter of horror thema’s voor de liefhebber.

  

Teambuilding activiteiten voor op school

De wat kleinere activiteiten zijn prima geschikt om op school uit te voeren met de klas. Je hebt hier weinig tot geen budget voor nodig en je kunt ze op elk gegeven moment uitvoeren. 

Whiteboard

Je kunt bijvoorbeeld met zijn allen in een kring gaan zitten en om beurten op het whiteboard schrijven waar je blij van wordt en wat jouw leven betekenis geeft. Als iedereen dit doet kun je het aan het einde met elkaar bespreken. Je leert elkaar dan op een ander niveau kennen en je kunt erachter komen hoe iemand echt in elkaar zit. 

Kijk in elkaars ogen

Een andere oefening is in elkaars ogen kijken. Je zet hierbij de klasgenoten in tweetallen tegenover elkaar waarna ze elkaar 2 minuten lang in de ogen moeten kijken zonder iets te zeggen. Na afloop vertelt iedereen wat ze ervan vonden en of ze het als moeilijk hebben ervaren. Dit soort kleine activiteiten zijn gemakkelijk op school te implementeren en blijken vaak erg effectief te zijn. 

Teambuilding tijdens de Corona Crisis

Het is erg lastig om tijdens de Corona Crisis een band met elkaar op te bouwen en te behouden. Veel collega’s en klasgenoten hebben elkaar weken of zelfs maanden niet (in het echt) gezien. Het is daarom van belang dat er nog steeds activiteiten georganiseerd worden. Online activiteiten zijn natuurlijk het makkelijkst en het meest veilig. 

Online pubquiz

Je kunt bijvoorbeeld een online pubquiz houden. Organiseer dit bijvoorbeeld op een vrijdag of zaterdagavond. Je kunt voor een online pubquiz een externe organisatie inschakelen, maar zelf een pubquiz organiseren is erg leuk en gemakkelijk. Om iedereen wat gevoel voor competitie te geven zou je er nog een prijs aan toe kunnen voegen voor degene die nummer 1 wordt.

Online Escaperoom

De naam zegt het al. Het idee is hetzelfde als een normale Escaperoom, maar dan online. Veilig vanuit huis te volgen dus! Je vormt een groep van 3 tot 8 personen en maakt een WhatsApp groep aan of een videocall. Vanuit daar kun je alles met elkaar bespreken. De begeleider van de Escaperoom wordt hieraan toegevoegd en stuurt de raadsels op waar je vervolgens mee aan de slag gaat. Je logt in op geheime websites en bespreekt je bevindingen met de groep, op die manier kun je de raadsels met elkaar oplossen. 

Wandeltocht

Afhankelijk van de actuele Corona situatie zou je ook een wandeltocht kunnen organiseren. Spreek af op een centraal punt, bijvoorbeeld aan de rand van een bos of in het centrum van een stad. Hierbij zorg je er natuurlijk voor dat je de anderhalve meter maatregel kunt waarborgen. Loop vervolgens twee-aan-twee achter elkaar aan. Op deze manier kun je elkaar toch nog even in het echt zien en tegelijkertijd genieten van de buitenlucht. Die computerschermen zien we inmiddels al vaak genoeg. 

Speurtocht

Een tweede en misschien zelfs veiligere optie zou een speurtocht kunnen zijn. Ook deze kun je in tweetallen uitvoeren en loop je dus niet met een groep over straat. Begin bijvoorbeeld aan de rand van de stad en eindig in het centrum. Het organiseren van deze speurtocht kan hiernaast ook nog een teambuilding activiteit zijn waarbij iedereen een deel van de speurtocht organiseert en op elkaar afstemt wat leuk is om aan de speurtocht toe te voegen.


Teambuilding activiteiten zijn er dus in alle soorten en maten. En welke je gaat doen met je team is erg afhankelijk van de groep. Zorg ook dat je iedereen laat meebeslissen en dat je samen tot een compromis kunt komen, dit is het begin van een sterk team.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marloes83
Aantal keer gelezen: 1309x
Toegevoegd: 25-02-2021 11:31
Gewijzigd: 26-02-2021 09:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!