Om met de deur in huis te vallen, dat zijn de juiste grondstoffen. Grond·stof (de; v(m); meervoud: grondstoffen) Onbewerkt, ruw materiaal. Grondstoffen zijn materialen die in het ‘proces’ gebruikt worden om iets te maken, fabriceren of bewerkstelligen. Ook in grondstoffen heb je nog een verschil tussen soorten. Zo zijn er natuurlijke grondstoffen die zo worden gevonden in de natuur, bijvoorbeeld stoffen zoals olie, mineralen, aarde, hout en verschillende soorten gewassen. In het ‘proces’ kunnen ook niet-natuurlijke grondstoffen gebruikt worden. Hier spreekt men over bewerkte grondstoffen zoals tin, lood, aluminium, zilver en zelfs goud. Dit soort grondstoffen noemen we halffabricaten. Tijdens klein- en grootschalige bouwprojecten kom je in contact met veel verschillende soorten grondstoffen. Hopelijk is dit geen verrassing, maar wat wel voor een verrassing kan zorgen is de grote hoeveelheid grondstoffen waarmee je in contact komt. Daarom is het handig om niet alleen in te gaan op het ‘letterlijke’ fundament waarop en waarmee gebouwd wordt, maar ook op het het proces ver voordat de eerste paal in de grond wordt geslagen.
Zoals elk succesverhaal die is behaald door de mensheid, begon deze ooit van prikkel tot impuls die zorgde voor een ingeving van persoon A en dit resulteerde in iets moois. Dit geldt voor de Eiffeltoren, de Piramides, de Taj Mahal, Machu Picchu, de Chinese muur, het Colosseum enzovoort. De makers van dit soort bouwwerken waren ooit zo geïnspireerd dat ze deze ingeving in werking gingen zetten. Ook al zijn dit soort wereldwonderen in een ver verleden gebouwd, toch zijn er nog steeds veel overeenkomsten met constructies die er tegenwoordig gebouwd worden. Buiten het feit dat men vaak geïnspireerd wordt door architectuur het verleden en er een moderne twist aan geven heeft de mensheid altijd wel dezelfde werkmethode gehanteerd voor de bouw. Natuurlijk is het door de loop van jaren heel erg geoptimaliseerd en gemoderniseerd maar in zijn kern is het nog steeds hetzelfde.
Om het proces van grondstoffen tot eindproduct te realiseren is een goed begin een duidelijke plan van aanpak. Je moet immers met het doel voor einde te werk gaan, en dit stapsgewijs en het liefst uitgebreid uit te stippelen kan er voor zorgen dat je niet of tegen minder verrassingen komt te staan. Als dat het geval is kom je op een efficiëntere manier bij je einddoel terecht. In onze huidige tijd en samenleving zitten we vooral vast aan veel regels. Zo moet je rekening houden met strengere milieueisen en wetgevingen. Deze moeten ook goed in de plannen opgenomen worden.
Zo zijn er in Nederland speciale regels voorschriften die betrekking hebben op het verbouwen en bouwen van woningen en andere gebouwen. In het Bouwbesluit 2012 staan de minimale bouwtechnische voorschriften waaraan gebouwen moeten voldoen. Deze voorschriften bestaan aan regels die rekening houden met veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en het milieu.
De grondstoffen verschijnen niet zomaar op het bouwterrein. Deze moeten naar het locatie vervoerd worden. Wat mensen niet weten is dat tijdens de transport veel grondstoffen kwijt raken. Dit kan komen door dingen waar je geen invloed op kan uitoefenen, zoals de wind en/of regen. Maar je kan je hier wel tegen wapenen. Daarom is het handig om een een topkwaliteit big bag te kopen die ervoor zorgt dat de materialen veilig vervoerd worden. Deze worden doorgaans standaard met pallets geleverd, dus het is ook mogelijk om alles compact op te stapelen en dit zorgt ervoor dat je na veilig transporteren dit ook efficiënt kunt doen. Een big bag is multifunctioneel en ideaal voor het transporteren van verschillende grondstoffen en goederen zoals:
Granulaten
Houtproducten
Agrarische producten
Koffiebonen
Cacaobonen
Zand, grind, aarde en potgrond
Openhaardhout
Meststoffen
Veevoeder producten
Asbest
Gerecyclede producten (kunststoffen)
Maar wat nou als je op locatie bent aangekomen. Naast alle apparatuur die aanwezig is op het bouwterrein, die ervoor zorgen dat al het zware werk gedaan kan worden, is er niet veel ruimte over om alles grondstoffen op te slaan. Deze grondstoffen moeten er waarschijnlijk voor een lange tijd staan, en daardoor moeten deze net zoals met het transporten compact en veilig ergen opgeslagen worden. Neem daarom wederom de een big bag. Dit geeft u de mogelijkheid om op een kleine vierkante ruimte veel grondstoffen op te slaan. Naast de big bag kan er bijvoorbeeld ook voor een container gekozen worden. Deze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar en deze geven maximale beveiliging tegen weersomstandigheden. Hierdoor blijven de goederen van kwaliteit, en zal zorgen voor een stabiele, mooie en veilige eindproduct of in dit geval gebouwen.
Tot slot wou ik afsluiten met een gezegde als tussenkop. Want elke grote constructie die door de er tegenwoordig staat, is geloof het of niet, niet in 1 dag gebouwd. Om een terugkoppeling te maken aan de constructies die een paar alinea’s terug werden genoemd. De Eiffeltoren bouwen duurde 2 jaar en dit is nog één de snelste die benoemd was. De bouw van de Piramides duurde naar alle waarschijnlijkheid meer dan 80 jaar, de Chinese muur is van ver voor chr. tot in de 17de eeuw gemaakt tot de muur die wij tegenwoordig in volle glorie kunnen aanschouwen. Waar het op neer komt is dat deze constructies veel tijd in beslag hebben genomen om het van grondstof tot wereldwonder te hebben geschopt. Dit heeft met met veel precisie en zorg weten te bewerkstelligen.
Tegenwoordig hebben wij, de mensheid, toegang tot de modernste apparaten om het zo snel mogelijk verschillende constructie uit de grond te stampen. Toch leert de geschiedenis dat het verleden ook veel lessen heeft voor het heden. Ze doen immers wel wat goed, als veel gebouwen van de oude tijden langer hebben ‘overleefd’ dan de bevolking die het gemaakt heeft. Nu we op het einde zijn is het goed om even terug te koppelen naar hoe we begonnen. De basis van een goed fundament, zijn de juiste grondstoffen. Hier moet je zo goed mogelijk voor zorgen want wie het kleine niet eert…