Het is aan te raden om onder begeleiding te gaan hardlopen. Zeker als je wat ouder bent en dit voor jou een nieuwe manier van bewegen wordt. Er moeten veel factoren in de gaten worden gehouden om blessurevrij te blijven en dat geldt voor jong en oud bij hardlopen. Fanatiek aan iets beginnen is prima, maar vergeet de consequenties daarvan niet: blessures en moeilijk vol te houden! Rustig aan het hardlopen opbouwen is een vereiste om het vol te kunnen houden. Wanneer je onder begeleiding gaat hardlopen of je sluit je aan bij een loopgroep, die wordt begeleid dan volg je een schema, dat persoonlijk voor je wordt gemaakt als dat nodig blijkt te zijn, of je start als groep als je allemaal op hetzelfde niveau zit. Er zal zeker van je worden verwacht dat je met regelmaat traint, maar zeker ook dat je rustdagen inlast. Volg deze adviezen op om zonder blessures en gemotiveerd het hardlopen vol te kunnen houden.
Wanneer je (weer) in vorm wilt komen, na een lang ziekbed, een zwangerschap enz. is hardlopen een ideale manier om weer goed in vorm te komen. Hardlopen werkt effectief als je calorieën wilt verbranden. Het is een heel fijne manier om af te vallen, het is leuk om te doen. En je kunt er op elk moment mee beginnen. Het is een fijne sport om in de buitenlucht te bewegen, alleen, samen of met een groep. Wanneer je een zittend beroep hebt is het een verstandige keuze om in je vrije tijd te gaan hardlopen. Wat denk je ervan om te trainen voor 5 km hardlopen? Hiervoor krijg je van je personal trainer of groepsbegeleider een trainingsschema. Hij of zij geeft je talloze tips wat je beter wel en zeker niet moet doen. Deze adviezen zijn erg belangrijk en voorkomen blessures en uitval omdat je de trainingen niet vol kunt houden. Ook met een willekeurig ander beroep is trainen voor 5 km hardlopen een aanrader. Je krijgt er energie van! En na verloop van tijd wil jij wellicht de afstand van het hardlopen vergroten, maar neem daar de tijd voor.
Elke loopsessie begin je met 10 minuten warm lopen, je wandelt. Dan wissel je enkele minuten het wandelen af met hardlopen en je eindigt de sessie met 10 minuten wandelen, het uitlopen. In je hardloopschema zul je zien dat de tijd van het hardlopen rustig aan oploopt bijvoorbeeld 10 minuten, 20, 35, 45 en 60 minuten en dat zonder pauze. Je moet dus niet zomaar wat gaan doen, maar je vasthouden aan het schema. Zoals gezegd begin je met afwisselend wandelen en hardlopen. Vervolgens verleng je telkens het hardlopen iets en je verkort het wandelen. Maak van het wandelen steeds meer snelwandelen en ten slotte wandel je helemaal niet meer en ren je alleen nog maar. Je trainer kan ook nog een lichamelijke oefening aan het loopschema toevoegen. Loop in een fijne omgeving, want ook dat zal je vooruit helpen. Aangename plekken voor het hardlopen zijn voor de meeste mensen het park, het bos en een sportveld.
Hieronder volgen 5 tips, belangrijke adviezen voor goede hardloopschoenen:
Houd voor jezelf de regel aan dat warming-up verplicht is voor elke loopsessie. De warming-up is belangrijk om je spieren, pezen, gewrichten, longen en hart aan de toenemende belasting te laten wennen. 10 minuten warming-up maakt een belangrijk onderdeel uit van de training en dit mag je nooit overslaan. Wanneer het er koud is, is het zelfs aan te raden om een warming-up van 20 minuten te doen. De laatste 10 minuten zijn voor de cooling-down, het uitlopen. Een goed trainingsschema zal altijd een warming-up (opwarmen) en een cooling-down (afkoelen) bevatten.