7 tips voor als je voor het eerst gaat kamperen

7 tips voor als je voor het eerst gaat kamperen

7 tips voor als je voor het eerst gaat kamperenKamperen: heerlijk genieten van de vrijheid en de buitenlucht. Je hebt de tijd aan jezelf en niets moet! Klinkt goed, toch? Ben je van plan om binnenkort ook te genieten van de buitenlucht tijdens een eerste kampeertrip?
Dan zijn er een aantal dingen die je vooral niet moet vergeten, zodat je straks met een goed gevoel terugkijkt op je kampeervakantie. In dit artikel geven we je 7 tips!
  1. Koop (of leen) een goede tent

Als je voor het eerst gaat kamperen, dan is het slim om niet direct een tent te kopen. Een goede tent is namelijk een investering en het is natuurlijk zonde als je de tent maar 1 keer gaat gebruiken. Vraag daarom in je omgeving of er iemand een goede tent heeft, die je een aantal dagen of weken mag lenen.

Check van te voren of er een goede handleiding bij zit, zodat je straks precies weet hoe je de tent moet opzetten. Het meest ideale is een opblaasbare tent. In plaats van stokken die je moeilijk moet vasthouden en in elkaar moet zetten, kun je een opblaasbare tent snel en eenvoudig opzetten. Dit is ook ideaal als je alleen of met z’n tweeën een grotere tent moet opzetten. Heeft niemand in je omgeving een opblaasbare tent? Vraag dan vooral of andere gasten op de camping je willen helpen. Zo heb je ook direct contact met je buren! En als laatste een tip, ben je wat onzeker over hoe je het beste de tent kunt opzetten? Of zie je er tegenop? Zoek een grasveld bij jou in de buurt en ga alvast oefenen met jouw vakantiegenoten. Oefening baart kunst, zeggen ze altijd. Dit geldt ook voor het opzetten van een tent, hoe vaker je dit doet en oefent, hoe sneller en efficiënter het gaat.

  1. Ga voor een goed luchtbed

We kunnen wel zeggen dat een goed luchtbed essentieel is voor je nachtrust. Wellicht moet je eerst even wennen aan alle omgevingsgeluiden, maar zonder een goed luchtbed slaap je helemaal niet. En dat is zonde van je welverdiende vakantie! Gelukkig zijn er luchtbedden luchtbedden van diverse soorten materialen en in diverse formaten. Check van te voren goed welk formaat in je tent past. Vanuit daar kun je de beslissing maken om voor een eenpersoons of tweepersoons luchtbed te gaan.

Ook de lengte is belangrijk. Ben je langer dan gemiddeld? Dan krijg je op een standaard luchtbed al snel koude voeten. Gelukkig zijn er steeds vaker luchtbedden te vinden die extra lang zijn. Ga bijvoorbeeld voor een luchtbed 220 cm lang. Ook hierbij is het belangrijk om te weten of deze lengte past in je tent. In een iglotent zal dit bijvoorbeeld lastiger zijn, dan bij een grotere tent.

  1. Vergeet je slaapzak of dekbed niet

Een slaapzak ligt het meest voor de hand om mee te nemen. Het neemt namelijk de minste ruimte in en zorgt voor voldoende warmte. Ook hierbij heb je keuze uit diverse soorten materialen en vormen. Hierbij is het belangrijk om te weten in welk seizoen je gaat kamperen. In de winter heb je namelijk een andere slaapzak nodig dan wanneer je gaat kamperen met zomerse temperaturen.

Wat iets minder voor de hand ligt, is het meenemen van je eigen dekbed. Dit neemt namelijk meer ruimte in beslag. Toch ligt dit een stuk lekkerder. Als je de ruimte in de auto hebt, dan raden we je ook aan om hiervoor te kiezen. Neem wel een extra dekbed of deken mee die je over je eigen dekbed kan leggen. Soms wordt ‘s nachts toch wat koel en zo zorg je ervoor dat je het niet koud krijgt.

  1. Neem een afsluitbare bak mee voor kleren/schoenen

Het nadeel van kamperen in een tent, is dat er ongedierte, bijvoorbeeld stekende insecten, eenvoudig naar binnen kan komen. Om te voorkomen dat er bijvoorbeeld muizen tussen je kleren gaan zitten, raden we je aan om kleren in een afsluitbare bak te leggen. Ook zorg je ervoor dat je kleren op deze manier droog blijven. Dat is natuurlijk wel zo fijn! Ook voor je schoenen is dit de ideale oplossing. Niets is zo vervelend als schoenen aantrekken, maar ze helemaal doorweekt of vochtig zijn. Een ander voordeel van een afsluitbare bak voor schoenen, is dat er minder spullen gaan rondslingeren in de tent.
 

  1. Hoe ga je koken?

Kamperen betekent een andere manier van koken. Sommige kooktoestellen hebben een 1-pit, 2-pit, 3-pit of zelfs een 4-pit. Bedenk dus goed wat voor jou de meest handige optie is. Hoe meer, hoe groter je kooktoestel dan ook vaak is. Denk ook aan het meenemen van een aantal pannen. Gelukkig zijn er voldoende eenpansgerechten te vinden. Dit scheelt weer ruimte. Een ander mooi voordeel: het is ideaal voor de hoeveelheid afwas, want dat gaat op de camping met de hand. Naast een kooktoestel, kun je ook kiezen voor het meenemen van een skottelbraai of een barbeque. Al is dit natuurlijk niet voor ieder gerecht handig.

  1. Koeling in de tent

Als je gaat kamperen in een tent, dan merk je het snel genoeg: het wordt snel warm. Daarom is het slim om een koelbox of een klein koelkastje mee te nemen. Dit is niet alleen ideaal om je eten koel te houden, maar ook voor andere spullen. Als je bijvoorbeeld lenzenvloeistof gebruikt, dan kun je dit op deze manier ook koel genoeg houden. Als je een laptop meeneemt, dan kun je die natuurlijk niet in de koelbox leggen. In dat geval raden we je aan om dit tussen je kleren te leggen. Op die manier blijft deze nog redelijk koel. Doe deze direct in een tas met een slotje, zodat het veilig is opgeborgen.

  1. Vergeet de spelletjes niet

De kans is groot dat het minimaal 1 keer regent als je aan het kamperen bent. Zorg daarom voor voldoende vermaak. Neem daarom diverse spelletjes mee om een regenachtige dag door te komen. Het voordeel is dat er veel spelletjes beschikbaar zijn als reisvariant. Dit scheelt weer veel ruimte en het doet niets af aan het plezier.

Wanneer ga je?
En, weet je al wanneer je gaat? We hopen dat je met bovenstaande tips een mooie kampeervakantie tegemoet gaat. Vraag ook gerust in je omgeving of zij nog tips hebben. Bijvoorbeeld voor een goede camping of periode om te reizen. De leukste, fijnste en gezelligste campings krijg je vaak getipt vanuit je omgeving. De campings die juist níét in alle toeristische boekjes staan, daar wil je naartoe!

Als het kan dan raden we je aan om buiten het hoogseizoen te gaan. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar het scheelt ook qua drukte bij de douches en de ruimtes waar je de afwas kunt doen. We wensen je alvast veel plezier!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Lotte
Aantal keer gelezen: 1190x
Toegevoegd: 15-04-2022 09:23
Gewijzigd: 21-04-2022 09:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!