Op vakantie met een camper? Belangrijke aandachtspunten

Op vakantie met een camper? Belangrijke aandachtspunten

Op vakantie met een camper? Belangrijke aandachtspuntenEen vakantie met de camper staat gelijk aan het ultieme vrijheidsgevoel. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Ideaal! Maar voor een zorgeloze vakantie is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. In dit blog lees je welke zaken dat zijn.

De beveiliging van je camper

Campers zijn zeer gewild onder criminelen, ze zijn immers een hoop geld waard. Helaas komt het dan ook vaak voor dat campers gestolen worden. Je vakantie valt dan in het water. Begin dus bij het begin en beveilig je camper.

Zo kun je jouw camper beveiligen

Je kunt diverse dingen doen om je camper te beveiligen en/of de kans op een inbraak zo klein mogelijk te maken:

Installeer een versnellingsbakslot

Met een versnellingsbakslot blokkeer je de overbrenging tussen de pook en de versnellingsbak. Daardoor is schakelen niet meer mogelijk. Het slot kan alleen ontgrendeld worden als de sleutel in het slot zit. Dus wanneer je de sleutel in je hand hebt weet je dat het versnellingsbakslot op slot zit.
Goed om te weten: een versnellingsbakslot is onderhoudsvrij. Het is dus een kwestie van installeren en klaar!

Een versnellingsbakslot kan ook op een automaat geïnstalleerd worden. In sommige gevallen is dat niet mogelijk, dan is een stuuras-slot een goed alternatief.

Sluit ramen en deuren

Veel mensen gaan in de zomerperiode met hun camper op vakantie. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen als het zonnetje op je camper schijnt. Het is dan ook verleidelijk om je ramen en deuren op een kiertje te zetten als je zonder camper op pad gaat.

Maar toch is het verstandiger om de ramen en deuren te sluiten en op slot te doen als je de camper achterlaat. Inbrekers zijn anders binnen no-time in je camper. Om ervoor te zorgen dat het niet te warm wordt in je camper kun je aan de buitenkant voor de ramen een doek hangen.

Installeer een GPS tracker

Met een GPS tracker kun je op afstand je camper traceren. Dus mocht je camper gestolen worden, dan is de kans groot dat de dieven snel in hun kraag worden gevat.

Installeer een alarmsysteem

Een alarmsysteem heeft een afschrikwekkend effect op dieven. Maak vanaf de buitenkant van je camper zichtbaar dat je camper met een alarmsysteem is uitgerust. Dat werkt het beste door op ieder raam een sticker te plakken waarmee duidelijk wordt dat je camper met een alarmsysteem is uitgerust. Op die manier verklein je de kans dat dieven überhaupt een inbraakpoging wagen.

Monteer extra sloten

De standaardsloten van campers laten vaak zeer te wensen over. Ze zijn doorgaans eenvoudig open te breken. Het is daarom aan te raden om de standaard sloten te vervangen voor sloten van betere kwaliteit. Laat je bij je camperdealer voorlichten over welke sloten voor jouw camper geschikt zijn.

Monteer een raamfix

Naast goede sloten is het aan te raden om een raamfix op de sluiting van ramen te monteren. Het wordt daardoor nog lastiger om het raam van buitenaf te openen. Je kunt een raamfix zo plaatsen, dus je hebt geen gereedschap nodig.Paklijst voor je camper

Naast goede beveiliging zijn de juiste spullen belangrijk als je met de camper op vakantie gaat. Vergeet in ieder geval niet om de volgende zaken mee te nemen:

 • Paspoort en/of ID kaart
 • Rijbewijs
 • Kentekenbewijs
 • Verzekeringspapieren
 • Groene kaart voor kamperen
 • Schadeformulier
 • Zorgpas
 • Bankpas, creditcard en eventueel een kaartlezer
 • Verlengsnoer en klushaspel
 • EHBO set
 • Reparatieset voor de banden en een reservewiel
Naast de bovenstaande zaken moet je natuurlijk ook minder noodzakelijke spullen meenemen. Denk aan kookgerei, eten en drinken, voedsel en water voor enkele dagen een zaklampen enzovoorts.

Overnacht op camperplaatsen

Hoewel je met een camper overal naartoe kunt rijden, is het niet in alle landen toegestaan om op iedere willekeurige plek te parkeren en de nacht door te brengen.

Onderzoek daarom wat de regels zijn in de landen waar je met de camper naartoe wilt gaan. Vergeet ook niet om onderzoek te doen naar de landen waar je op doorreis doorheen rijdt.

Het makkelijkste is als je per land de camperplaatsen in kaart brengt. Zoals de naam al aangeeft zijn dit plaatsen waar het is toegestaan om met je camper te kamperen.

Zorg dat je camper niet te zwaar beladen is

Als je in het bezit bent van rijbewijs B, dan mag je camper niet zwaarder zijn dan 3500 kg en maximaal geschikt zijn om 8 personen te vervoeren (jezelf meegerekend). Maar hoe kom je erachter wat het gewicht van je camper is? Bij veel garages kun je de camper laten wegen, opgelost!

Maak het onderscheid tussen de water- en dieseltank duidelijk

Met de camper maak je lange ritten. Je concentratie kan daardoor verslechteren. Tijdens het tanken is een fout dan ook snel gemaakt als je per ongeluk water in de brandstoftank toevoegt of andersom.

Het reinigen van de tanks is een kostbare klus, daar zit je tijdens je vakantie niet op te wachten. Je kunt het onderscheid tussen de tanks verduidelijken door er een sticker met de naam van de tank op te plakken.

Neem voldoende voedsel en water mee

Met de camper kom je op plekken waar je nog nooit bent geweest. Dat is natuurlijk avontuur, maar het kan ook minder leuk uitpakken. Bijvoorbeeld als blijkt dat er geen restaurant of supermarkt in de buurt is.

Of als die gesloten zijn, omdat je bijvoorbeeld op een zondag op je bestemming komt. Neem daarom altijd voldoende voedsel (langer houdbaar) en water mee, zodat je daar op terug kunt vallen indien dat nodig mocht zijn.

Koop landkaarten van je vakantieland(en)

Landkaarten? Jazeker! Hoe fijn navigatiesystemen ook zijn, de systemen kennen niet alle wegen en bovendien kunnen ze tijdens je vakantie defect gaan. Een landkaart gaat gelukkig nooit defect. Waarschijnlijk heb je hem niet nodig, maar als dat wel het geval is ben je blij dat je hem hebt meegenomen!

Pin contant geld

Tegenwoordig kun je op de meeste plaatsen met je pinpas betalen. Maar zeker in de kleinere dorpen is dat niet altijd mogelijk. Zorg dus altijd dat je een paar tientjes contant geld bij je hebt als je met de camper op vakantie gaat.

Tot slot: maak het niet te gek!

Een camper geeft je het ultieme vrijheidsgevoel. En daar ligt nu juist ook het gevaar. Want je kunt overal naartoe rijden. Dus voor je het weet wil je naar meerdere landen op vakantie gaan en breng je jouw vakantie grotendeels achter het stuur door… hoe leuk is dat?

Maak het dus niet te gek en beperk het aantal landen en plekken dat je wilt bezoeken. Als het goed is doet je camper het volgend jaar ook nog. Dus vakanties genoeg om alle landen waar je naartoe wilt rijden te bezoeken.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: SjoerdH
Aantal keer gelezen: 1650x
Toegevoegd: 10-09-2021 17:02
Gewijzigd: 13-09-2021 13:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!