kamperen in tenten

Kamperen, tips eerste keer

kamperen in tentenGa je voor de eerste keer kamperen? Lees dan deze tips door waar je aan moet denken als je gaat kamperen. Kamperen is erg leuk maar voor de eerste keer is het wel fijn als je weet waar je aan moet denken!

Kamperen, algemeen

Mensen die elk jaar gaan kamperen of zelfs meerdere keren per jaar hoef je niet te vertellen wat ze allemaal mee moeten nemen. Zij zijn ervaren en weten precies wat ze nodig hebben, al zal dat telkens weer afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Ben je de hele dag buiten of moet je veel tijd binnen doorbrengen en activiteiten binnenshuis bedenken of uitstapjes gaan maken? Je kunt kamperen op een vakantiepark, een camping, maar je kunt ook rondtrekken en je tent elke dag op een andere plek opzetten. Je gaat samen met vrienden kamperen of je hebt een jong gezin, ook dat zal de keuze beïnvloeden en de mogelijkheden bepalen en met heel jonge kinderen wellicht beperken. Ook verstaat de ene persoon onder kamperen iets anders dan de andere.

Kamperen met een luxe caravan of goed ingerichte tent is totaal anders dan kamperen in een tentje waar je niet rechtop kunt staan, waar je de luxe van thuis voor enkele weken niet kunt gebruiken. Kamperen is recreëren in de openlucht, buiten verblijven met een camper, een tent of een caravan als slaapplaats. Kamperen in een boomhut kun je ook daartoe rekenen. Dit in momenteel erg in opkomst en ontzettend leuk en avontuurlijk voor de kinderen, maar ook als je met je partner in een boomhut, een stuk boven de grond, overnacht. Tijdens een survival kampeer je ook, maar dan met veel minder middelen dan in een caravan of luxe tent. Ga je op survival dan zul je zo weinig mogelijk bagage meenemen en geen gebruik kunnen maken van elektriciteit, gas en stromend water. Al deze manieren om te kamperen hebben tot doel om je te ontspannen, tot rust te komen in de natuur. Kamperen of een survival kan echter ook avontuurlijk en spannend zijn.

Kamperen op de camping

Op een camping kun je een plek reserveren voor je camper, je tent of caravan. Tegenwoordig is het overnachten in een boomhut in opkomst en een heel leuke manier om zonder comfort maar heel sfeervol in de natuur te zijn. Boomhutten zijn ook te huur in het buitenland, raadpleeg internet, waar je zelfs een top tien zult vinden. Leuk en zeer origineel als cadeautip, een weekend in een boomhut! Reserveer wel op tijd, want deze manier van een paar dagen vakantie vieren is erg populair.
Een camping is een plek waar jij je tent op mag zetten op een groot open grasveld of tussen de bomen. Je krijgt door de beheerder een bepaalde plek toegewezen waar jij je caravan kunt plaatsen en/of tent mag plaatsen en waar nog meer gasten hun verblijf hebben.

Op een camping heb je snel contact met anderen, omdat je zoveel mogelijk in de openlucht verblijft. Er worden dan ook vaak gezamenlijk activiteiten gedaan, voetballen, tennis enz. Kinderen maken er snel vriendjes. Er komen geen auto's, behalve bij aankomst en vertrek, waardoor de kinderen veilig buiten op het veld kunnen spelen. De tenten staan vaak in een grote kring, waarbinnen een groot veld ligt voor allerlei activiteiten. Ouders kunnen er ook eenvoudig vanuit hun tuinstoel toezicht houden. Op een camping is vaak een apart gedeelte gereserveerd voor de zogenaamde trekkers, vakantiegangers die verder trekken en soms één of enkele dagen op dezelfde plek blijven om vervolgens weer verder te gaan. Je begrijpt dat wanneer je op deze manier op vakantie gaat, je niet teveel bagage mee moet nemen.

Wat neem je mee als je gaat kamperen?

Wanneer je gaat kamperen is het belangrijk dat je voor een goede camping kiest. Is het voor jou de eerste keer dan kun je bij die keuze wellicht wat hulp gebruiken. Online vind jij prima campings. Naar welke provincie gaat je voorkeur? Dan kun je op provincie een mooie locatie zoeken. Wellicht hoor je van vrienden wat een goede camping is. Als je weet in welke provincie je gaat kamperen, dan kun jij je vervolgens nog meer dingen afvragen en aan de hand daarvan een locatie reserveren. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen in het buitenland op vakantie te gaan en een camping te kiezen. Ook daarover vind je veel informatie online. Waar moet een goede camping in jouw situatie aan voldoen en wat is nog meer belangrijk?

 • Moet de camping kindvriendelijk zijn?
 • Gaat er een hond mee? (niet overal zijn huisdieren welkom)
 • Is er Wifi? (voor sommigen heel belangrijk, of je wilt juist dat het niet aanwezig is)
 • Is er een zwembad?
 • Wil je een camping aan zee, of in de bossen?
 • Geef je de voorkeur aan een familiecamping? (belangrijk als er kinderen meegaan, niet nodig als je met vrienden gaat)
 • Een camping met manege?
 • Wil je privé sanitair? (erg handig voor 's nachts).
 • Wat is de prijs?
 • Is er een winkel op de camping?
 • Is er in de vakantie een animatieteam?

Ga je voor de eerste keer in je vakantie voor langere tijd kamperen, dan kun je overwegen om vooraf een weekend of enkele dagen proef te draaien. Je noteert wat je mist, wat je tekort komt en je ervaart wat je niet nodig hebt en dus de volgende keer niet mee hoeft te nemen. Dat laatste scheelt je in de bagage. Op die manier kun jij je goed voorbereiden op het kamperen.

Seizoensplaats op de camping

Is de vorige kampeervakantie erg goed bevallen en kun jij je geen mooiere plek voor de tent indenken, dan is het aan te raden deze plek voor een volgende keer meteen weer te reserveren. Overweeg of een seizoensplaats iets voor je is. Wanneer je vroeg in het jaar boekt kun je wellicht van een vroegboekkorting profiteren. Een seizoenplaats heeft als voordeel voor de kinderen dat zij de plek kennen en er vriendjes maken, die vaak ook elk jaar terugkomen.  

Kamperen voor weinig geld

Kamperen is niet duur. Voor weinig geld kan iedereen kamperen. Je hebt een tent, een slaapmat en slaapzak nodig en uiteraard wat kleding en geld om te eten. Waar kun je legaal kamperen?

 • Bij de boer kun je nog steeds gratis je tent opzetten. Er zijn nog steeds boeren die het toestaan dat er in hun wei wat tenten worden opgezet. Het kost je niets, een gezellig praatje en een dank je wel voor de gastvrijheid. En laat niet als dank rommel achter!
 • Op de camping kun je goedkoop en veilig kamperen. Je kunt gebruik maken van een toilet en douche en vaak zelfs van een winkel, waar jij je eten en drinken kunt kopen.
 • In de bossen is het niet toegestaan om zomaar je tent op te slaan. Er zijn bepaalde plekken waar het wel mag. Het zogenaamde paalkamperen wordt door Staatsbosbeheer toegestaan. Dit zijn speciaal daarvoor bestemde plekken rondom een paal, waar jij mag kamperen. Uiteraard maak je geen open vuur en laat je geen rommel achter.

Er zijn mensen die elk jaar opnieuw uitkijken naar de vakantie om te gaan kamperen. Zij laten de luxe thuis en genieten van het buitenleven. Met een beetje geluk draagt het weer een positief steentje bij. De doorgewinterde kampeerders zul je echter daarover nooit horen klagen.

Kamperen voor beginners

Beginnende kampeerders moeten alle kampeerartikelen nog aanschaffen. Lenen van een goede kennis kan ook een optie zijn. Je kunt ook een compleet ingerichte tent op een camping, vakantiepark huren. De prijs is dan uiteraard hoger, maar je hoeft zelf niet alles aan te schaffen. Wanneer je wilt proberen of kamperen je goed bevalt, zou je daar (in een geheel ingerichte tent) kunnen proef draaien, voordat je alle artikelen zelf aan gaat schaffen. Bevalt het kamperen je prima, dan kun je de fysieke kampeerwinkel bezoeken of de kampeerwinkel online bekijken. Wat je daar allemaal aan artikelen ziet! De meest handige, praktische spullen speciaal voor de camping, uiteraard zo compact mogelijk om plaats te besparen. Bekijk het aanbod en maak een lijstje wat jij allemaal wilt aanschaffen voor het kamperen. Vergeet niet om gebruik te maken van de leuke aanbiedingen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 8687x
Toegevoegd: 25-05-2016 17:35
Gewijzigd: 16-06-2016 00:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!