9 tips om je reis naar IJsland voor te bereiden

9 tips om je reis naar IJsland voor te bereiden

9 tips om je reis naar IJsland voor te bereidenIJsland is een populaire bestemming om naar toe te reizen, maar het verreist wel enige planning in verband met het weer, uitzoeken welke bezienswaardigheden je wilt zien en hoe je je kunt verplaatsen. Zelf ben ik een aantal keer in IJsland geweest en in dit artikel geef ik je de beste tips waarmee je aan je reis door IJsland kunt beginnen.

1. Plan op tijd!

Echt! Het is in IJsland niet raar dat tijdens het hoogseizoen alles al maanden van tevoren is volgeboekt. Daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met plannen en alle bezienswaardigheden, tours en hotels op tijd boekt. Op de bonnefooi naar IJsland gaan, is meestal niet zo'n goed idee! Het zou zomaar kunnen dat je nergens een plek vind om te overnachten of dat alle tours al volgeboekt zitten. Dit is natuurlijk wel iets wat de pret aardig drukt als je al in IJsland zit.

2. Plan je budget

Het vinden van goedkope vliegtickets naar IJsland is natuurlijk hartstikke fijn! Maar, vliegtickets zijn niet alles want IJsland is duur, heel duur. Je uitgaven kunnen snel oplopen want hotelovernachtingen, eten, en uitjes kunnen flink duurder zijn dan in Nederland. Een bespaartip is om in IJsland te gaan kamperen. Ook zelf koken is een goed idee als je op zoek bent naar bespaartips. Doe dan vooral je boodschappen in de grotere plaatsen bij de grotere supermarkt. Want lokale supermarkten zijn ook duur. Als je zoveel mogelijk van te voren regelt, weet je in ieder geval voor een groot gedeelte waar je aan toe bent ten aanzien van je budget!

3. Je gaat veel rijden

De bezienswaardigheden in IJsland liggen ver uit elkaar. Daarom kun je het best een auto huren om IJsland te verkennen. Ook omdat er in IJsland nauwelijks openbaar vervoer te vinden is. Als je een week of korter gaat, is het verstandig om je te beperken tot 1 bepaald gebied. Zelfs dan zal je een hoop rijden. Op de kaart lijken de afstanden niet groot, maar de wegen zijn bochtig en smal. Hierdoor ben je al gauw langer onderweg dan dat je van te voren hebt bedacht. Bovendien mag je nergens harder dan 80 km/u rijden. Als je de hele ring road in IJsland wilt rijden, trek hier dan minimaal 10 dagen voor uit. Daarnaast geeft een auto natuurlijk de vrijheid om te stoppen waar je wilt. Ook kun je zoveel tijd als je zelf nodig vindt doorbrengen op dezelfde plek. Kortom, een auto geeft veel vrijheid om je vakantie in te vullen zoals je zelf wilt!

4. Kies de activiteiten en bezienswaardigheden zorgvuldig uit

Er is zoveel te doen in IJsland dat het belangrijk is om van te voren goed uit te zoeken wat je wilt gaan doen. Ook omdat veel tours een groot beslag op je budget leggen, is het verstandig om hier van te voren rekening mee te houden. Als je bijvoorbeeld een gletsjer wilt zien, is dit iets wat je zelfstandig kunt doen, maar als je op de gletsjer wilt wandelen, kan dit niet anders dan door een tour te boeken. Dit geldt ook voor het meer met de ijsschotsen. Je kunt daar natuurlijk gewoon naar toe rijden en de schotsen vanaf de kant bekijken, maar stiekem is het toch wel leuker om met een boot tussen de schotsen te varen! Jammer als je er op het laatste moment achter komt, dat de boot vol zit.


5. Boek activiteiten van te voren

Eigenlijk is het hierboven al gezegd, IJsland is heel druk in de zomer en alles is lang van te voren al volgeboekt. Daarom is het belangrijk om ook de activiteiten en tours die je van plan bent te doen, van te voren te boeken. Vooral als Blue Lagoon ook op je lijstje staat, boek dit zeker ruim van te voren!
Een goede plek om van te voren je activiteiten te boeken en uit te zoeken is GetYourGuide. Zelf maak ik hier veel gebruik van tijdens al mijn reizen! Je vind hier dagtochten, meerdaagse tochten, toegangskaartjes en tickets voor allerlei activiteiten zoals gletsjerwandelingen, Blue Lagoon, vaartochten en het bezoeken van ijsgrotten

6. Contant geld heb je niet nodig

Er is geen enkele reden om ergens contant geld op te nemen. Waar je ook bent, al is het het kleinste gehucht, je kunt overal pinnen of met een creditcard betalen. Dit scheelt weer dat je aan het eind van je vakantie geen cash geld over hebt. Persoonlijk vind ik dit erg fijn, maar misschien wordt jij wel blijer van cash!

7. Hou je aan de wet

IJsland is zo'n beetje het veiligste land in de wereld. Toch zie je maar weinig politie, maar, er staan wel veel flitsers langs de weg. Hou je daarom aan de snelheid. Ga ook niet zomaar off-road rijden of wildkamperen. Hier staan hele hoge boetes op. En denk niet dat je niet gevonden wordt, want dat word je wel. IJslanders letten goed op elkaar en de natuur. Als je iets doet wat niet kan, dan zal je hier zeker op aangesproken worden!

8. Wees voorbereid

In afgelegen gebieden kom je soms urenlang geen benzinestations of restaurants tegen. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende benzine in je tank hebt zitten. Neem ook altijd wat te drinken en snacks mee voor onderweg.
Ook is het weer in IJsland erg onvoorspelbaar met veel regen en wind. Neem daarom voor de zekerheid ook altijd regenkleding mee die je aan kan trekken zodra het nodig is. Daarnaast is het slim om altijd laagjes mee te nemen. Zo kan je snel en makkelijk iets aan of uittrekken als de temperatuur daarom vraagt. Want ook in de zomer is er geen garantie op mooi weer!

9. Hou rekening met daglicht

In de zomer is het 24 uur per dag licht en in de winter is er nauwelijks daglicht. Hou hier rekening mee. Sommige mensen nemen voor in de zomer slaapmaskers mee om beter te kunnen slapen. Ook zie je in de zomer het noorderlicht niet (maar het is er wel). Het voordeel is wel dat je veel tijd hebt om dingen te bezoeken en activiteiten te ondernemen. In de winter geldt weer dat er nauwelijks daglicht is. Dit in combinatie met sneeuw en slecht weer maakt het niet de ideale periode om veel bezienswaardigheden te bezoeken. Het voordeel is natuurlijk wel weer dat je in de winter het noorderlicht kunt bewonderen! Kijk hier voor een aantal tips om het noorderlicht vanuit Reykjavik te zien.

Heel veel plezier met de voorbereidingen van jouw reis naar IJsland!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Reisgekkie-nl
Aantal keer gelezen: 534x
Toegevoegd: 22-03-2021 09:16
Gewijzigd: 23-03-2021 09:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3013 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!