Wat is slow travel?

Wat is slow travel?

Wat is slow travel?Slow travel is misschien wel hét buzzword van 2020 onder reizigers. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Na het lezen van dit artikel ben jij weer helemaal bij.

Herken je het volgende? Je loopt door het centrum van Amsterdam, over de Keukenhof of bezoekt een toeristische attractie in Parijs of Londen. Overal zie je drommen toeristen die in grote getale selfies en foto's nemen van alle highlights en vervolgens in een bus stappen om zich snel naar een andere bezienswaardigheid te begeven. Is dat hoe jij wilt reizen? Vind jij het een aantrekkelijk idee om pas bij thuiskomst je foto's te bekijken om te zien waar je allemaal bent geweest? Vakantie houden kan veel beter en bovendien veel mooier. Je wilt de tijd nemen om de sfeer, de cultuur en de mensen om je heen de kans te geven om op je in te werken. Zo haal je meer uit je vakantie en kun je ook achteraf langer genieten. Ben je het hiermee eens? Dan ben jij een geschikte kandidaat voor slow travel.

 

Vakantie vieren in het nu

De naam zegt het eigenlijk al. Jij reist niet van hot naar her, maar doet het rustig aan. Je gunt jezelf de tijd om indrukken op te doen en alles op je te laten inwerken. Hoe vaak hoor je niet van mensen die na een vakantie vermoeid terugkomen? Vakantie is gek genoeg vaak een bron van stress. En eerlijk is eerlijk, hoe prettig is het nou werkelijk om op een onchristelijk tijdstip op te staan om die goedkope vlucht te pakken en vervolgens bij aankomst in een massaal resort in een klein kamertje neer te strijken en vervolgens een week lang proberen tussen de duizenden andere mensen een plekje op het strand te bemachtigen. Als je kiest voor een rustige manier van reizen, ben je je veel bewuster van alle indrukken en ervaringen. Dan wordt je vakantie niet alleen een periode waarin je alle stress van het normale leven van je afgooit, maar ook veel levenservaring opdoet. Je concentreert je op het hier en nu en hoeft niet meer van begin tot eind alles te plannen. Ben je in een streek waar het je bevalt? Blijf daar dan gerust nog een aantal dagen.

 

Voordelen van langzaam en bewust reizen

Natuurlijk bezoek je ook toeristische attracties en sla je de echte bezienswaardigheden niet over. Je neemt er echter veel meer tijd voor. Laat het vliegtuig voor wat het is en neem juist wat vaker de bus of de trein. Ga in contact met je medereizigers en stel je open voor hun cultuur en verhalen. Je zult merken dat je door je reisindrukken en door écht menselijk contact veel meer uit je vakantie haalt. Bezoek die gebieden die nog niet verpest zijn door het massatoerisme en ga voor authentieke ervaringen. Zo wordt je langzame en bewuste vakantie een verrijking voor je.

 

Zijn er ook nadelen?

Zoals een bekende Nederlandse voetballer ooit zei: “elk voordeel heb z’n nadeel”. En dat geldt uiteraard ook voor slow travel. Een georganiseerde groepsvakantie met een voorgeschreven programma is natuurlijk wel zo makkelijk. Alles wordt voor je geregeld en je hoeft je nergens druk om te maken. Als je langzaam en bewust reist, moet je veel zaken zelf regelen, zeker als je op het laatste moment wilt beslissen of je ergens blijft of niet. Je zult je dus meer moeten verdiepen in de taal, wetten en cultuur van het gebied waar je verblijft. Kom je in de problemen, dan is er geen reisleider op wie je terug kunt vallen. Maar de nadelen wegen in de meeste gevallen verre van op tegen de voordelen.

 

Milieuvriendelijker

Naast dat langzaam reizen waarschijnlijk beter is voor je eigen gemoedsrust is het ook beter voor het milieu. Voor een weekje strand naar de andere kant van de wereld vliegen is nou niet bepaald zuinig omgaan met de middelen die we hebben: Het vliegtuig behoort tot de meest vervuilende vervoersmiddelen waaruit je kunt kiezen! Op de lange afstand ontkom je er meestal niet aan, maar blijf je binnen Europa dan zijn er prima alternatieven die binnen het slowtravel principe passen. Volgens Milieu Centraal zijn dit de schoonste opties om te reizen:

1.       De (hogesnelheids)trein of een touringcar

2.       De auto, vooropgesteld dat je niet alleen reist

3.       Het vliegtuig of de auto met maar 1 persoon erin






De trein is het slow travel vervoersmiddel bij uitstek

De trein is dus keuze één als je duurzaam en slow wilt reizen. De touringcar is qua CO2 een goed alternatief, maar hij haalt het niet bij de reisbelevenis van de trein. De trein is niet alleen schoon, hij is comfortabel en je rijdt vaak dwars door de natuur. Je ziet het landschap aan je voorbij trekken en langzaam veranderen naarmate je dichterbij je bestemming komt. Onderweg stop je vaak in het centrum van de steden op je route en kan je soms letterlijk bij de lokale bevolking naar binnen kijken. Je kunt tijdens de reis even opstaan om je benen te strekken of een hapje eten in de restauratiewagon. Bovendien kun je gewoon 10 minuten van tevoren op het station aankomen en hoef je niet door ellenlange security checks zoals op het vliegveld. Dat kan toch net een paar uurtjes slaap schelen als je ’s ochtends vertrekt.

 

Hoeveel tijd heb je nodig voor een slowtravel vakantie?

Misschien denk je nu dat slowtravel alleen is weggelegd voor mensen die zeeën van tijd hebben. Gelukkig is dat niet zo, maar ja, je moet wel misschien het standaard plaatje dat je van vakantie hebt een beetje loslaten. Zelfs van een lang weekend kan je een prima slow reisje maken. Neem bijvoorbeeld je fiets mee in de trein naar de Ardennen of de Eiffel. Beide gebieden zijn net over de grens met Nederland. Je bent er binnen 3 uur. Ter plekke reis je een paar dagen rond op je fiets. Het zal je verbazen hoeveel moois er te zien is. Én hoe uitgerust en voldaan je terugkomt van je vakantie.

 

Wordt jou volgende reis slow?

Trekt deze avontuurlijke vorm van reizen je wel? Bereid je dan goed voor en neem zeker niet te veel mee. Doe het rustig, doe het bewust en geniet van alle nieuwe ervaringen. De reis is het doel.

 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: hargelder
Aantal keer gelezen: 2305x
Toegevoegd: 20-05-2020 13:58
Gewijzigd: 22-05-2020 09:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!