Paspoorten

Hoelang is een paspoort geldig?

PaspoortenHeb je een ID of een paspoort? En weet je hoelang je paspoort geldig is? In dit artikel kom je meer over het paspoort te weten en wat je moet doen als je hem kwijt bent geraakt.

Wat is een paspoort?

Een paspoort is een belangrijk officieel document. Het is de identificatie van een burger van een bepaald land. In het paspoort staan de meest belangrijk gegevens over deze burger. Om in  andere landen binnen te mogen moet je een paspoort laten zien. Voor sommige landen is een id (identiteitsbewijs) voldoende. Het woord paspoort wordt soms foutief gebruikt namelijk voor een medisch paspoort, een identiteitskaart en voor een digitaal paspoort, waarmee iemand toegang heeft tot webpagina's op het internet. Dit zijn wel identiteitsbewijzen, maar geen documenten zoals een paspoort.

Wat staat er in een paspoort?

In de paspoort staan meestal de volgende gegevens: naam van de paspoorthouder, voornaam of voornamen van de houder, een pasfoto (mag niet te oud zijn en moet volgens bepaalde eisen zijn gemaakt), het geslacht, de lengte, de geboortedatum en de geboorteplaats, handtekening van de paspoorthouder, in Nederland staat er tevens het burgerservicenummer (BSN) in, de datum en plaats van uitgifte van het paspoort en de naam van de instantie, die het paspoort heeft uitgegeven. Om vervalsing tegen te gaan en/of moeilijker te maken heeft een paspoort echtheidskenmerken: vingerafdrukken, een watermerk, meerkleurige stempels en er wordt voor een paspoort speciaal papier gebruikt.

Wanneer is een paspoort nodig?

Als je gaat reizen en om je te kunnen identificeren heeft iedereen een paspoort en/of een id. (identiteitsbewijs) nodig. Met een identiteitsbewijs (id.) mag je binnen de Europese Unie reizen, daarvoor heb je geen paspoort nodig. Daarbuiten is een id. niet geldig en heb je een paspoort nodig. In het buitenland moeten kinderen van alle leeftijden een eigen paspoort of id. hebben. Voorheen werden kinderen in het paspoort van de ouders bijgeschreven, dat geldt nu niet meer. Het paspoort of id van een minderjarige tot 18 jaar is 5 jaar geldig. Een paspoort kun je alleen zelf aanvragen, dat kan een ander niet voor je doen, het moet persoonlijk gebeuren bij de gemeente waar je bent ingeschreven.

Een kind tot de leeftijd van 12 jaar heeft toestemming van beide ouders nodig om een paspoort of een id aan te vragen. Voor de aanvraag van een paspoort moet een kind tot de leeftijd van 18 jaar toestemming hebben van beide ouders. Sommige gemeenten nemen genoegen met schriftelijke toestemming van ouders. Andere gemeenten hebben de regel (eis) dat de ouders zelf meekomen. Informeer bij je eigen gemeente wat haar regels rondom het aanvragen van een paspoort zijn. De rol van de ouders kan in bepaalde gevallen ook worden overgenomen door de gezagvoerder van het kind.

Hoe lang is een paspoort geldig?

Een paspoort is vijf jaar geldig voor een minderjarige tot 18 jaar, dat geldt ook voor een identiteitsbewijs (het id.) Vanaf achttien jaar is een paspoort tien jaar geldig! Wanneer je naar het buitenland gaat, dan kun je geweigerd worden als je paspoort bijna is verlopen. Bepaalde landen eisen een geldigheid van ten minste 6 maanden bij aankomst. Het is dus belangrijk dat je een paspoort hebt, maar ook dat het nog een lange tijd geldig is. Neem maatregelen, door een paspoort op tijd aan te vragen als het bijvoorbeeld precies in je vakantie verloopt. Soms heb je een visum nodig bijvoorbeeld voor Turkije. Een visum kun je aanvragen bij de ambassade of het consulaat in Nederland van het land waar je heen wilt. Je kunt een visum ook online regelen. Regel een paspoort en een visum op tijd, houd bij de aanvraag van een visum rekening met enkele weken wachttijd voordat het visum je wordt toegestuurd.

Voorkom identiteitsfraude

Zorg dat je officiële documenten in orde zijn als je op vakantie of op zakenreis gaat. Je wilt niet weten hoeveel gedoe je ermee kunt krijgen als jouw papieren niet meer geldig zijn, of als je de juiste documenten niet bij je hebt. Verzeker je ervan dat alles klopt. Informeer of je de juiste documenten hebt, een paspoort, een id. en/of een visum. Wees voorzichtig met deze documenten en ga er zorgvuldig mee om, laat bijvoorbeeld geen kopieën maken van je paspoort, visum of id. Geef je paspoort ook nooit bij een balie van je hotel af. Men heeft slechts enkele gegevens nodig en hoeven dus ook geen kopie van je paspoort te maken. Voorkom identiteitsfraude door erg voorzichtig met je paspoort om te gaan. Een werkgever bijvoorbeeld heeft wel een kopie van het paspoort of id. nodig. Hij bewaart dit in zijn loonadministratie. Bepaalde gegevens heeft ook hij niet nodig en kun je ter voorkoming van fraude onleesbaar maken: het BSN (je persoonsnummer, pasfoto, handtekening).



Ja, ook de baby heeft een paspoort of id. nodig

"Wat een onzin", zullen velen zeggen, bij het feit dat de baby zelf een paspoort of id. nodig heeft. Toch is dat geen onzin, het is bescherming van de baby. Het is op deze manier moeilijker om een baby naar het buitenland te ontvoeren. De aanvraag van een paspoort voor de baby duurt ongeveer 5 dagen en kost 50,35 euro maximaal. Sommige gemeenten vragen minder. Er worden eisen gesteld bij de aanvraag van een paspoort:

  • Er moet een pasfoto van de baby gemaakt worden, die aan de gestelde eisen voldoet
  • Beide ouders moeten schriftelijk toestemming geven
  • Het id. van de ouders moet geldig zijn
  • De baby moet bij de aanvraag aanwezig zijn.

In welke landen heb je een paspoort nodig?

Online kun je precies lezen welk document je in welk land je nodig hebt. Wacht niet met opzoeken tot de vertrekdatum, het aanvragen van een document kost namelijk tijd. En ga in geen enkel geval zonder de juiste papieren naar het buitenland.

Paspoort kwijt, wat nu?

Je bent je paspoort kwijt, verloren, gestolen? In eigen land geef je de vermissing van je paspoort aan bij je gemeente (voorheen moest je dit melden bij de politie). In enkele Nederlandse gemeenten dien je nog wel de vermissing bij de politie te melden. Jouw gemeente zal je vertellen of dat in jouw geval ook zo is. De melding is nodig om identiteitsfraude tegen te gaan, om misbruik van jouw reisdocument tegen te gaan of te voorkomen. De melding is ook nodig om een nieuw paspoort aan te kunnen vragen.

Vind je jouw paspoort later zelf terug, dan moet je dit "oude" paspoort, dat inmiddels ongeldig is, inleveren. In het buitenland moet je diefstal van je paspoort bij de plaatselijke politie melden en zo snel mogelijk een nieuw paspoort aanvragen bij de Nederlandse ambassade, zodat je terug kunt reizen. Terug in Nederland doe je alsnog aangifte bij gemeente en/of politie. Het laten registreren van een gestolen of verloren paspoort helpt mee om identiteitsfraude te voorkomen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3321x
Toegevoegd: 30-08-2016 06:41
Gewijzigd: 23-09-2016 23:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!