Adobe Photoshop

Adobe Photoshop - 10 tips voor nieuwe gebruikers

Adobe PhotoshopHet standaard product voor fotobewerking is Adobe Photoshop. Ontwikkeld door twee broers waarvan de een het programma schreef en de ander het idee had het een alom beeldediting programma te maken. De hoeveelheid mogelijkheden is teveel om even snel uit te leggen, maar als je nou net je foto wat wil verfraaien of je foto wil versterken met wat tekst, lees dan deze 10 tips.

Tip 1: Bepaal je doel

Voor je begint met het bewerken van foto’s of andere visuele beelden bedenk dan eerst waar je het voor wil gaan gebruiken. Is het een foto voor jezelf? Wil je iets printen, een foto of iets anders? In welke kleurstelling? Wordt het een filmpje op YouTube? Elk gebruik heeft andere richtlijnen zodat je product er zo goed mogelijk uit zal zien en zo min mogelijk tijd nodig heeft om te laden op je computer of die van anderen die jouw foto zien.

Een paar richtlijnen:

Resoluties:

  • Voor een YouTube filmpje: 1280x720B = HD kwaliteit;
  • Voor een foto op het web: 72 pixels per inch (alles daarboven maakt het laden langzaam);
  • Voor een foto om te printen: 300 pixels per inch.

Kleur:

  • Voor beelden die je op een computer gebruikt: RGB kleur code;
  • Voor beelden die je gaat printen: CMYK (printers gebruiken deze codes).

Grootte:

  • Als je op gewoon papier formaat wil printen: 21x29.7 cm(= 8.5x11 inch);
  • Als je zelf wil kiezen: custom: laat je zelf hoogte en breedte instellen;
  • Bij gebruik van bestaand plaatje/foto: ‘clipboard’ optie, je werkraam stelt zich in op de dimensies van het plaatje dat je gebruikt.

Tip 2: Werk met lagen

Een van de handigste toepassingen in Adobe Photoshop is het werken met lagen. Je orginele foto is je eerste laag en alles wat je daarna toevoegt, verandert of verwijdert doe je (als je handig bent) op een andere laag. Als je iets hebt verandert wat je later toch niet mooi vindt, verwijder je simpelweg de laag, zonder dat al het andere werk dat je ook gedaan hebt –op een andere laag- daarmee ook verdwenen is.

Denk bij deze lagen aan doorzichtige plastic vellen waarop je je verandering vastlegt en die dan over het origneel gelegd worden. De volgorde heb je zelf in de hand, dus als je iets verandert let dan op op welke laag je dat doet en of die nog zichtbaar zal zijn door de laag die daaropvolgt.
Een ‘fotolaag’ zal bijvoorbeeld altijd te zien zijn, ook al heb je een leuke tekst gecreeerd; de tekstlaag moet daarom altijd bovenop de fotolaag komen. Onderin je scherm zie je een schermpje waarin je elke laag kunt zien en waar je ook de volgorde kunt veranderen door lagen boven of onder elkaar te slepen.

Tip 3: Beeld vervormen of spiegelen

Als je je foto wil vervormen, veranderen of om wil slaan naar de andere kant, bijvoorbeeld omdat de compositie daardoor evenwichtiger lijkt, je een persoon een ander kant op wil laten kijken of welke andere reden dan ook, klik dan op de ‘edit’ knop en daarna ‘transform’. Jouw foto of plaatje staat nu in een nieuw raamwerk waarin je veranderingen kunt aanbrengen. Een klik op je rechtermuisknop en je kunt kiezen uit de mogelijkheden.

Wanneer je een actie kiest, klik je daarna op ‘Enter’ en het programma zorgt voor de rest. Voor wat uitgebreidere veranderingen zoals bijvoorbeeld vervormen begin je in je ‘veranderraamwerk’ en dan klik je met je muis op de hoek van waaruit je wil vervormen, sleept die naar de plek die je wil en daarna klik je ‘ENTER’ om de opdracht te laten uitvoeren.

Tip 4: Gebruik de juiste ‘P’ meeteenheid in Adobe Photoshop

Lengte, breedte, hoogte, zijn allemaal af te meten in centimeters of milimeters. In dit programma kun je ook meten met pixels, punten of percentages; 3’P’s. De hoeveelheid data die je daarmee kunt vergaren en vervolgens mee werken is super. Projecten kunnen daardoor kleurrijker en specifieker gemaakt worden en je kunt het jouw ‘brand’ maken. Hoe meer je met photoshop werkt hoe logischer en nuttiger deze functies worden. Als handvat voor al deze meeteenheden...hoe meer pixels, punten of kleuren je gebruikt hoe ‘zwaarder’ je beeld wordt en hoe langer het duurt voor dat geladen kan worden.

Tip 5: Gebruik de juiste functie voor het maken van selecties

Voor het uitknippen van foto’s of onderdelen daarvan gebruik je de volgende functies:

  • Marquee: waarmee je een bepaalde vorm kunt selecteren die je nog wel kunt aanpassen in grootte of uittrekken in vorm.
  • Lasso: hiermee kun je zelf je selectie omlijnen maar het is nogal onnauwkeurig. Om je selectie netter te doen kun je door het zetten van punten en de polygon lasso te gebruiken de punten met elkaar verbinden en het dan uitknippen. Maar de nauwkeurigste optie is de Magnetische Lasso waarmee je echt een omtrek kunt volgen en zo bijvoorbeeld de lucht of achtergrond losknippen van de voorgrond of een plaatje daarbinnen.
  • Het toverstokje (Magic Wand):is voor het selecteren van specifieke kleuren van je plaatje; handig als je de staalblauwe lucht in de achtergrond in een keer wil uitknippen of de toef gekleurde slagroom op een taartpunt weghalen.
  • Quick Selection. Deze functie combineert de kleurenselectie en de omtrekselectie van de laatste twee en is het eenvoudigst te gebruiken. Klik en sleep om je gebied te selecteren.

Tip 6: Verfraai de afbeelding

In een tijd waarin je geen model kunt zien dat er niet geweldig uitziet terwijl je zelf de rimpels per dag ziet toenemen of die moedervlek op je neus ziet groeien of de wallen onder je ogen elke dag meer ruimte van je wangen claimen, kun je daar gelukkig iets aan doen.

  • Vervagen: om kleine oneffenheden te verbloemen en rimpels te vervagen;
  • Lichter maken (dodge): waarmee je jezelf wat meer licht in je gezicht kunt geven en die wallen wat oppoetsen;
  • Of plekjes helen (letterlijk ‘spot healing’): deze functie neemt het gemiddelde van de pixelkleuren om de plek die je selecteert en vult de ‘puistplek’ daarmee op.

Tip 7: Voeg tekst toe

Tekst toevoegen doe je door op de T knop aan de linkerzijde van je scherm te drukken. In het venster dat opent typ je je tekst. Je kunt de grootte bepalen, het lettertype en de kleur. Als je ze wil gebruiken over een foto denk er dan aan dat je de achtergrond doorzichtig maakt via opacity. En als je meer dan een regel hebt, is het handig elke regel op een nieuwe laag te schrijven zodat je ze beter onderling kunt plaatsen en controle hebt over de regelafstand die je wil.

Tip 8: Gebruik speciale vormen (custom shape tool)

In plaats van slechts een tekst wil je een aantal sterren laten zien als teken van je service gerichtheid, of je wil tekst op een ‘banner’, kies dan een van de vormen in de ‘custom shape tool’ plaats die op een andere laag en maak die zo groot of klein als je nodig hebt. De tekst in de tekst laag kun je eroverheen leggen zoals je goeddunkt.

Tip 9: Maak gebruik van Adobe Photoshop short cuts

In plaats van voor elke actie de verschillende uitvouwmenu’s te gebruiken kun je je ook de volgende short cuts aanleren. Op het internet kun je hele lijsten vinden maar hier 10 veel snelle handelingen. Als je op een PC werkt, gebruik je de Ctrl toets; op een Apple de Command toets met een aantal short cuts anders gebruik je slechts de letter/toets zoals aangegeven.

Basis:

Begin/New      N
Cut                  F2
Copy                F3
Paste               F4
Terugdraaien: F12

Selecteren:

Lasso/magnetische lasso:      L
Magic Wand                          W
Bijsnijden (crop)                     C

Verfraaien:

Speciale vormen (custom shape)      U
Pixels lichter maken                          O
Oneffenheden wegwerken                J
Alle combinaties zijn ook te vinden op de website van Adobe.

Tip 10: Oefening baart kunst, dus blijf oefenen

Ja, het is misschien een dooddoener maar zeker bij een programma als Adobe Photoshop ook wel heel eerlijk. Het is niet voor niets een programma dat door grafisch ontwerpers gebruikt wordt. Zij die de truukjes kennen van het vak, die geleerd hebben te werken met het juiste aantal pixels en weten welke percentages het beste werken voor het soort beeld dat ze beogen. YouTubers kunnen hun filmpjes maken met dit programma….het heeft ongekende mogelijkheden en als je net begint dan kan dit programma behoorlijk verwarrend zijn. Dus kijk naar wat filmpjes on You Tube, koop of haal een boek uit de bibliotheek of neem wat lessen, het zal je ervaring een stuk aangenamer maken en je sneller betere resultaten opleveren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3593x
Toegevoegd: 12-01-2016 15:14
Gewijzigd: 15-02-2016 00:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!