7 linkbuilding tips voor starters

7 linkbuilding tips voor starters

7 linkbuilding tips voor startersBen je net je onderneming gestart en heb je een mooie website gemaakt? Of beheer je een aantal websites die je graag meer bekendheid wilt geven? Linkbuilding is een goede manier om aan meer bezoekers te komen. Uitbesteden kost vaak echter veel geld en daarom proberen veel startende ondernemingen of website beheerders dit zelf te doen. In deze tekst geven wij 7 handige linkbuilding tips voor starters.

Wat is linkbuilding nu eigenlijk?

Veel website beheerders hebben het tegenwoordig over linkbuilding, maar wat is dit nu eigenlijk precies? En nog belangrijker: waarom werkt het? Linkbuilding is het proces waarbij je backlinks verzamelt vanaf andere websites die verwijzen naar jouw site. Zoekmachines indexeren deze links en zien dat jouw website populair is bij anderen. Daardoor gaan ze je website hoger inschatten en zo kun je je ranking in de zoekmachines verhogen. Linkbuilding is al jaren oud en er zijn de laatste jaren echt wel wat punten veranderd, maar het werkt nog steeds als je het op de goede manier doet. Dat doe je door op zo'n wijze links te verzamelen dat zoekmachines denken dat de links natuurlijk zijn geplaatst. De volgende linkbuilding tips helpen je om op een natuurlijke manier backlinks te gaan verzamelen.

Tip 1: Teveel links = spammy

Je wilt natuurlijk dat je website zo hoog mogelijk rankt in de zoekmachines en daarom wil je nu eigenlijk direct zorgen voor honderden backlinks. Helaas gaat dat niet werken. Zoekmachines zien namelijk dat er in één keer een groot aantal links geplaatst worden en dit komt voor hen verdacht over. Het is natuurlijk ook nogal vreemd dat een website die pas sinds kort bestaat al zo populair is. Zeker als de website zelf nog weinig tot geen bezoekers heeft. Je kunt hiervoor strafpunten krijgen en helemaal uit de zoekresultaten verdwijnen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Ga daarom niet te enthousiast aan de slag en plaats (zeker op het begin) niet meer dan enkele links per week.

Tip 2: Variatie is prioriteit

Er zijn verschillende strategieën om linkjes te verzamelen. Enkele redelijk eenvoudige manieren zijn bijvoorbeeld: inschrijven bij bedrijvengidsen, aanmelden bij startpagina's en gastblogs plaatsen op artikelwebsites. Bedrijvengidsen en artikelwebsites zijn echter zeer algemeen en gaan niet specifiek over het onderwerp van je website. Deze links zijn vaak niet zoveel waard en teveel links vanaf dit soort websites kan strafpunten met zich meebrengen. Startpagina's gaan wel over specifieke onderwerpen en je kunt dan ook echt een relevante startpagina uitkiezen. Vaak zijn deze backlinks daarom meer waard dan links vanaf bedrijvengidsen en artikelwebsites. Goede startpagina's met een lage spamscore zijn uwpagina.nl en links.nl

Zit je dan goed als je website bij 20 startpagina's aanmeldt? Nee, zeker niet! Dit is namelijk eveneens verdacht voor zoekmachines en ook dit kan strafpunten met zich meebrengen. Het beste is om je website bij een aantal startpagina's aan te melden, bij een enkele bedrijvengids en een enkele artikelwebsite. Daarnaast is het van belang om links te verzamelen vanaf kwalitatieve websites die over hetzelfde onderwerp gaan als jouw website. Denk hierbij aan je leveranciers, je partners of informatieve blogs. Ook kun je op zoek gaan naar website beheerders met een relevante website van hoge kwaliteit die graag een link willen ruilen. Kies dus voornamelijk voor kwalitatieve, relevante sites en plaats ook zo nu en dan een linkje op een bedrijvengids, startpagina of artikelwebsite.

Tip 3: AB linkruilen is not done

Heb je een website beheerder gevonden die graag een backlink met je wilt ruilen? Kies dan niet voor AB linkruilen! Dit betekent dat jij op jouw website (A) een linkje plaatst naar de site van de website beheerder (B) en hij plaatst vervolgens vanaf zijn site (B) een backlink naar jouw website (A). Het is niet verkeerd om dit eenmalig of een paar keer te doen, maar zoekmachines hechten dan minder waarde aan de link. Het is namelijk zo dat deze linkbuilding tactiek vaak werd gebruikt in het verleden en het algoritme van de zoekmachines is nu aangepast om dit te voorkomen. Een ABC linkruil is echter wel mogelijk. Hiervoor moet je zelf nog een website in beheer hebben of de website beheerder moet nog een andere site hebben waarop hij een link kan plaatsen. Als dit laatste het geval is, plaats jij vanaf jouw site (A) een link naar zijn site (B). Vervolgens plaatst de beheerder een backlink vanaf zijn andere website (C) naar jouw site (A). Zoekmachines kunnen dan geen duidelijk verband leggen en de links hebben daarom een hogere waarde.

Tip 4: Gastbloggen werkt!

Je hebt in een van de vorige linkbuilding tips al iets gelezen over gastbloggen. Als je ervoor kiest om te gastbloggen, hoef je vaak geen linkje terug te plaatsen naar de website van de ander. Je levert enkel een gastblog aan met één of enkele links en de website beheerder zal deze voor je plaatsen. Jij krijgt een link of een paar links van hem en hij krijgt hier een gratis tekst voor terug. Het voordeel is dat je direct een in-tekst link hebt en je kunt met de tekst in het gastblog de website waarop het artikel is geplaatst relateren aan jouw website. Zo wordt de link nog relevanter!

Tip 5: Duidelijkheid is belangrijk

Een goede manier om te linkbuilden is dus om zelf beheerders van andere relevante websites te benaderen. Op welke manier je dit ook doet, wees altijd duidelijk! Sommige linkbuilders zijn ervan overtuigd dat het het beste is om een mailtje te sturen met allerlei complimenten waarin je vervolgens verteld dat je een site tegenkwam die bij het onderwerp van zijn website past. De meeste website beheerders zijn al op de hoogte van deze tactiek en weten dan precies waar het om gaat. Aangezien je niet geheel transparant bent, zijn ze minder snel geneigd om de backlink voor je te plaatsen. Je kunt het beste direct duidelijk zijn en uitleggen waarom je contact met ze opneemt. Het is helemaal gemakkelijk als je direct aangeeft welke link je precies wilt en waar je terug kunt plaatsen of je levert direct een gastblog met links aan. Dit scheelt weer heel wat mailtjes heen en weer en bespaart jou en de website beheerder tijd.

Tip 6: Keyword & merk anchors

De anchor tekst van een backlink is de tekst die je ziet staan in plaats van de link. Dat kan bijvoorbeeld zijn 'Klik hier'. Deze tekst laat de zoekmachines weten waar de link over gaat en waarnaar hij verwijst. Zo wordt dus ook geïndexeerd over welk onderwerp je website (of de desbetreffende pagina) gaat. Is het dan een goed idee om elke link de belangrijkste zoekterm als anchor mee te geven? Nee, dat is het absoluut niet. Ook hieraan zien de zoekmachines dat de backlinks niet op natuurlijke wijze zijn geplaatst en hier kunnen ze je website op afrekenen. Een normaal linkprofiel bestaat uit links waarin keyword anchors en merk anchors elkaar afwisselen. Met merk anchors worden hierbij de bedrijfsnaam en de url van de website bedoeld. Verder kun je nog een aantal keer een totaal andere anchor tekst gebruiken, zoals 'Klik hier'.

Tip 7: Houd de links bij die je ruilt

Wanneer je meerdere links gaat ruilen is het belangrijk dat je een overzicht hebt voor:

  • Voorkomen dat je te veel dezelfde anchor teksten gebruikt.
  • De websites nog eens na kunt lopen of jouw links er nog wel opstaan. Check ook of je links niet NO-follow zijn gemaakt. Dit gebeurd helaas steeds vaker.
  • Continuiteit in het tempo van het linkbuilden. Noteer dus ook de datum van de ruil.

Software voor backlinks

Heb je geen zin om alles in een bestandje bij te houden of ga je heel veel links ruilen dan is het verstandig om hier software voor te gebruiken.

Een echte aanrader is monitorbacklinks.nl. Wanneer je bent aangemeld word er al meteen gekeken welke links er allemaal naar jouw websites staan.

Het is ook mogelijk om links toe te voegen die je net geruild hebt. Noteer meteen het email adres van je linkpartner zodat je deze later makkelijk kunt contacteren wanneer er wat is.

Deze software is wel betaald maar met veel links is het echt de moeite waard. Een groot voordeel is dat al je links elke 5 dagen worden gecontorleerd of deze nog wel aanwezig zijn bij je linkpartners. Ook wanneer je linkpartner jou een NO-follow tag zou geven, zul je hiervan op de hoogte worden gebracht.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 43305x
Toegevoegd: 07-08-2015 15:18
Gewijzigd: 22-08-2015 13:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!