Veilig internetgebruik met behulp van deze tips

Veilig internetgebruik met behulp van deze tips

Veilig internetgebruik met behulp van deze tipsDoordat er steeds meer online gebeurd, is het bijna noodzakelijk geworden om op een veilige manier internet te gebruiken. Je wil niet dat mensen achter belangrijke gegevens van je komen of dat ze zomaar bij jouw rekeningen kunnen. Ook zijn er steeds meer overheden die meekijken met wat jij allemaal aan het doen bent online. In dit artikel zullen tips worden gegeven voor veilig internetgebruik.

Virusscanner downloaden

Wat niet mag worden vergeten is om een virusscanner te downloaden. Een virus is namelijk iets wat je niet wil op jouw computer.  Een virus zorgt er namelijk voor dat je computer vertraagt en het zorgt ervoor dat hackers toegang krijgen bij belangrijke documenten en gegevens van jou. Naast dat het vervelend is dat je computer traag is, is het ook nog eens heel gevaarlijk. Er zijn erg veel virusscanners verkrijgbaar. Van dure  tot gratis virusscanners. Zo’n virusscanner update eens in de zoveel tijd jouw hele computer en verwijdert deze virussen.

WIFI beveiligen

Iedereen heeft wel zijn eigen WIFI netwerk. Dit is erg mooi, want hierdoor kan je namelijk draadloos internetten. Het brengt echter ook risico’s met zich mee. Want hackers kunnen via een wifi verbinding gemakkelijk bij veel van jouw gegevens komen. Het is hierom noodzakelijk dat jij je WIFI netwerk beveiligt. Met een open Wifi netwerk maak je het de hackers wel erg gemakkelijk om bij jouw gegevens te komen. Zorg er ook voor dat jouw wifi wachtwoord niet makkelijk te raden is, maar kies  voor een moeilijk wachtwoord met een goede combinatie van letters, cijfers en hoofdletters.

VPN verbinding

VPN is een afkorting van Virtual Private Network. Het is een privénetwerk in een groot netwerk. Hierdoor kan je veilig internetten zonder dat iemand anders weet wat jouw IP-adres is en waar jij op het moment dat je aan het internetten ben bent. Daarnaast kunnen andere personen ook niet zien wat jij aan het doen bent op het internet. Dit heeft een aantal voordelen. Doordat niemand kan zien waar jij je bevindt, kan jij op websites komen die normaal gesproken zijn afschermt voor jou, omdat je in een bepaald gebied woont. Denk bijvoorbeeld aan Netflix. Netflix heeft voor ieder land of gebied een aparte lijst met mogelijkheden om te kijken. Zo kan je in Amerika films of video’s kijken die je niet kan kijken in Nederland. Met behulp van een VPN kan je bij al het aanbod dat Netflix aanbiedt. Ideaal dus.  In landen als Turkije kunnen mensen op twitter met een VPN verbinding. Dit is normaal verboden in het land. Met behulp van een VPN verbinding kunnen deze mensen wel op dit social media platform

 

Een ander voordeel is dat je alles veilig kan downloaden wat je wil. Niemand kan namelijk zien wat je download en hierdoor kan je ook geen boete of straf krijgen.

 

Veel bedrijven en websites bewaren ook data over een internetgebruiker. Ze weten bijvoorbeeld welke websites jij allemaal bezoekt en passen hier op maat gemaakte reclame aan. Met behulp van VPN hoef je je nergens zorgen om te maken. Niemand weet namelijk welke websites jij bezoekt.

Een ander voordeel van VPN is dat je geld kan besparen. Een vlucht van Amsterdam naar Bangkok kan in Nederland duurder zijn in Thailand. Zo kan je gemakkelijk honderden euro’s besparen.Deel niet teveel op social media

Steeds meer mensen maken gebruik van social media. Het is verstandig om op te passen met Instagram, Facebook, Twitter of een ander social media platform. Er zijn namelijk veel mensen die jouw gedrag in de gaten houden op social media. Zo is er al vaak bij mensen ingebroken die op social media aangaven dat ze op vakantie waren.  Het is verstandig om je profiel af te schermen op alle social media kanalen. Hierdoor kunnen alleen je vrienden jouw berichten zien. Het is ook zeker aan te raden om een sterk wachtwoord in te stellen op social media. Het is al vaak voorgekomen dat het profiel van mensen gehackt is en dat hackers spam plaatsen onder een profiel van iemand anders. Dit is niet alleen voor jou vervelend, maar ook voor andere mensen.

Kies voor websites met een HTTPS verbinding

HTTPS is een versleutelde versie van de HTTP. Je kan op de plek waar jij een website invult zien of een website HTTPS of HTTP is. Met HTTPS ben je ervan verzekerd dat jouw gegevens in veilige handen zijn.  Bij deze websites kan je dus vertrouwt geld overmaken of persoonlijke gegevens achterlaten. Het advies is om bij websites met een HTTP verbinding dus op te passen met het verstrekken van je gegevens. Het is alles behalve wenselijk dat jouw gegevens in handen komen van hackers of andere bedrijven.

Back-ups maken

Het is zeker aan te raden om eens per maand of aantal maanden een backup te maken van je gegevens. Doordat je een backup maakt van deze gegevens hoef je in ieder geval geen zorgen te maken dat belangrijke gegevens weg zijn en je hier nooit meer bij kan. De gegevens die je kopieert kan je op een USB stick of DVD zetten en veilig in je kast opslaan.

Klik hier zomaar op een link of bericht

Hackers hebben slimme manieren bedacht om achter jouw gegevens te komen. Dit doen ze door middel van nep mailtjes. Zo’n nep mailtje ziet er vaak echt uit. Zo laten ze je denken dat je een bedrag moet overmaken en lijkt het net of het bericht van jouw bank komt. Trap hier dus niet in. Als je het niet helemaal vertrouwt is het verstandig om eerst je bank raad te plegen of het bericht klopt. Als het niet klopt kan je dit aangeven bij de politie. Het is immers een vorm van criminaliteit.

Maak gebruik van een firewall

Een firewall is erg nuttig om te installeren op je computer. Een firewall is een bepaald systeem dat jouw computer kan beschermen tegen mensen van buitenaf. Een firewall is in feite een intern netwerk. Een firewall is vaak gratis te downloaden. Waarom zou je  het niet nemen?

Er zijn veel dingen waarop je moet letten als je veilig wil internetten. Het is aan te raden om bovenstaande tips te gebruiken. Je wil niet dat jouw persoonlijke gegevens in handen komen van mensen die hier kwade dingen mee willen doen. De meeste oplossingen zijn bovendien gratis.  Wacht dus niet te lang met het implementeren van deze tips, voor je het weet ben je te laat.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1832x
Toegevoegd: 22-11-2018 11:06
Gewijzigd: 23-11-2018 10:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!