6 Tips die je wifi verbinding beter maakt

6 Tips die je wifi verbinding beter maakt

6 Tips die je wifi verbinding beter maaktEen wifi verbinding kan heel lastig en wispelturig zijn. Het ene moment geniet van je van een fantastische verbinding en een moment later blijft je stream hangen. Herkenbare zaken die we allemaal wel eens hebben gehad. Gelukkig zijn er ook voldoende oplossingen waarmee je de meeste problemen kunt tackelen. Met deze 7 tips kom je een heel eind wanneer je je draadloze verbinding in en om je huis wilt verbeteren.

Waar je rekening mee moet houden

Voordat we beginnen aan de oplossingen is het belangrijk om te weten met welke factoren je te maken hebt. Dingen waar je rekening mee moet houden bij de optimalisatie van je verbinding. Een lijstje met factoren die je waarschijnlijk wel wist, maar goed om nog eens bij stil te staan.
Afstand van router tot device - De meeste mensen maken gebruik van de wifi router die ze hebben gekregen van de internet provider. Vaak zijn dit simpele apparaten met de meest simpele hardware. Dit betekent ook dat hier antennes gebruikt worden die niet high-tech zijn en geen grote afstanden kunnen overbruggen. Afstand is een factor waar veel mensen zich aan ergeren bij een wifi verbinding.
Wifi obstakels - Draadloze verbindingen kunnen gedeeltelijk of zelfs helemaal geblokkeerd worden door obstakels. Zo kun je objecten in huis hebben die een gedeelte van je verbinding absorberen, zoals bijvoorbeeld muren en plafonds. Maar ook andere objecten in je huis kunnen zelfs een complete verbinding blokkeren. Dit kan door bijvoorbeeld een aquarium of een bepaalde soort leiding zijn die in de muur verwerkt zit. Vooral 5Ghz netwerken hebben last van obstakels.
Frequenties - Net als andere draadloze apparatuur maakt wifi gebruik van radiofrequenties. Wanneer je meerdere frequenties in huis hebt kunnen deze elkaar storen. Zo kan een babyfoon zorgen voor een slechte wifi verbinding, maar ook magnetrons en walkie-talkies hebben slechte invloed op de radiogolven van je wifi verbinding.
Slechte hardware - De standaard router die je ontvangt van je internet provider is voor een gemiddelde Nederlander voldoende. Als je meer uit je wifi wilt halen kun je beter je eigen hardware aanschaffen. De meeste routers die tegenwoordig op de markt zijn, zijn vele malen beter dan de standaard router van de provider. Door je hardware te verbeteren en eventueel uit te breiden kun je snel resultaat boeken.
Provider - Wanneer je zeker bent dat je een perfect draadloos netwerk in huis hebt wordt het tijd om te checken of je internet provider zich wel aan de gemaakte afspraken houdt. Het kan namelijk zo zijn dat er een slechte verbinding van buitenaf in je huis komt. Hier kun je dan zelfs niks aan veranderen. Het enige wat je kunt doen is contact opnemen met de provider en je problemen bespreken. De verbinding zal dan door de provider getest worden en eventueel wordt er een monteur langs gestuurd om het op te lossen.
Genoeg over de factoren waar je rekening mee moet houden bij het optimaliseren van je wifi verbinding. In het kort weet je nu de meest voorkomende dingen die ervoor kunnen zorgen dat je wifi verbinding niet goed is. Tijd om het op te lossen!

Kies de juiste plek voor je router

Niet elke plek in huis is even goed geschikt voor het plaatsen van een router. Het is sowieso niet verstandig om de router op een plek neer te zetten met metalen voorwerpen in de buurt. Metaal is de grootste verstoorder van een wifi signaal. Zeker als ze ook nog eens radiogolven versturen die andere frequenties verstoren. Ook andere materialen kunnen het wifi signaal verstoren, maar in veel mindere mate. Het beste is het om een wifi router te plaatsen in een open ruimte centraal in je huis. De meterkast, de meest voorkomende plek waar een router staat, is niet de juiste plek om dit apparaat neer te zetten. Het zit vol met metalen, bevindt zicht achter een gesloten deur en ligt vaak niet centraal in je woning. Wanneer je niet weet welke plek het beste is kun je altijd je router verplaatsen en testen welke locatie zorgt voor de beste verbinding.

Updaten van je hardware

Net als bij je smartphone moeten ook andere apparaten regelmatig ge-update worden met de laatste software. Dit geldt ook voor je router. De software die een router gebruikt kan namelijk verouderd zijn en niet meer goed functioneren. Dit zorgt dan voor een slechtere wifi verbinding. Door altijd de laatste software te installeren weet je zeker dat dit niet voor problemen zorgt. Ook is het installeren van updates belangrijk om je wifi veilig te houden. Software updates bestaan voornamelijk ook veiligheidsupdates en zorgen ervoor dat er niemand ongewenst op je netwerk kan komen.



Stel je antennes goed af of koop krachtige antennes

De meeste wifi routers worden geleverd met kleine, zwakke antennes. Het is niet zo dat fabrikanten elke cent wil besparen, maar krachtige wifi antennes zijn meestal afschuwelijk groot. Dit neemt niet weg dat het wel belangrijk is om de antennes op de juiste wijze te richten. Het beste resultaat haal je door ze te spreiden en omhoog te richten. Wanneer je router omlaag aan de wand hangt met de antennes naar beneden zal je slecht wifi signaal ervaren. Vergeleken met de antenne die bij je router geleverd is, die waarschijnlijk slechts enkele centimeters lang is en ongeveer 4 dB versterking heeft, kan een antenne van 10 dB overal tussen de 10 en 15 centimeter lang zijn. Als je het formaat niet erg vindt, is een nieuwe, krachtige wifi antenne een geweldige manier om wifi thuis te versterken zonder een nieuwe router te moeten kopen.

Switchen tussen wifi kanalen

Wifi maakt gebruik van verschillende kanalen. Je kunt dit vergelijken met rijstroken op een snelweg. Wanneer iedereen op dezelfde rijstrook gaat rijden zal je opstopping krijgen en zal er geen verkeer meer rijden, maar alleen stil staan. Dit is met data precies hetzelfde. Als iedereen in je omgeving wifi signaal uitzendt over hetzelfde kanaal zul je een slechte verbinding ervaren. Door in de router het kanaal van je wifi te veranderen en te testen welke het beste werkt zal je snel resultaat zien. Alle wifi routers die door een internet provider geleverd worden zijn ingesteld op hetzelfde standaard kanaal. Als niemand in je buurt dit kanaal wijzigt gaat al het verkeer dus over dezelfde rijstrook en krijg je file (data opstopping).

Extra hardware plaatsen

Wanneer je alles geprobeerd hebt en niks meer werkt kun je beter extra hardware aanschaffen om je wifi te verbeteren. Als eerste kun je de router van de provider vervangen voor een eigen krachtiger type. De meeste routers die je in de winkel kunt kopen zijn vele malen beter dan het standaard ding van de provider. Hierdoor wordt je draadloze verbinding vele malen beter, stabieler en groter. Als je een groot huis hebt en echt overal wifi wilt kan het plaatsen van wifi versterkers je zeker helpen. Er zijn verschillende soorten boosters beschikbaar die zorgen voor een groter draadloos netwerk. Voor een stabiel netwerk kun je het beste kiezen voor acces points. Wanneer je geen internet kabels tot je beschikking hebt kies je voor repeaters.

Professionele hulp

Draadloos internet kan lastig zijn om goed te installeren en optimaliseren. Voor sommige mensen is het verstandig om het klusje over te laten aan een expert. Voor een IT specialist is het eenvoudig om een solide draadloos netwerk op te zetten. Binnen enkele uren zal je overal in huis genieten van snel internet. Zeker het goed afstellen en instellen van apparatuur kan lastig zijn wanneer je niet weet wat alles betekent. Het inschakelen van een expert is soms de snelste oplossing.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Pascal
Aantal keer gelezen: 10963x
Toegevoegd: 29-03-2022 09:04
Gewijzigd: 29-03-2022 09:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!