Cloud management kan automatisering, een verbeterde beveiliging en tijdsbesparing opleveren waardoor het voor veel organisaties enorm veelbelovend is om te gebruiken. Wat houdt cloud management precies in? Waar moet je rekening mee houden bij het maken van je keuze? En waarom cloud management de toekomst van jouw opslag wordt? Het antwoord op deze vragen lees je allemaal in onderstaand artikel.
Door cloud management kunnen bedrijven als een soort broker van de verschillende clouddiensten optreden. Er zijn tegenwoordig namelijk enorm veel soorten van de cloud die gebruikt worden. Ook worden deze vaak naast elkaar gebruikt waardoor het handig zou zijn als er bedrijven zijn die dit op een goede manier organiseren. Dit wordt gedaan met behulp van cloud management. De bedrijven die cloud management aanbieden zullen vaak aan drie belangrijke beloften voldoen: ze zullen het aanbod van cloud providers samenbrengen, deze modelleren tot slimmere diensten en ze analyseren en optimaliseren.
Tegenwoordig gebruikt een groot deel van organisaties met veel medewerkers een multi-cloudstrategie. Er zijn namelijk meerdere voordelen om hiervan gebruik te maken zoals de toegang tot een variatie aan diensten en innovaties. Daarnaast kunnen clouddiensten gekozen worden op basis van het type workload aangezien dit per omgeving kan verschillen. Naast deze voordelen zijn er nog meer redenen waarom organisaties steeds vaker meerdere providers aanbieden. Echter brengt dit wel een aantal uitdagingen met zich mee. Zo werken de providers namelijk allemaal waarschijnlijk net wat anders, kan de verschillende terminologie en functionaliteit voor verwarring zorgen en is automatisering bijna onmogelijk. Om deze uitdagingen te overwinnen is cloud management nodig. Dit platform maakt het namelijk mogelijk om de verschillende providers samen te brengen. Zo kunnen de meerdere providers centraal gemanaged worden en kan de controle behouden worden.
Als een bedrijf maar één clouddienst hoeft te managen, in plaats van meerdere, is het ook mogelijk om meer te automatiseren. Waar dit eerst niet mogelijk was door het gebrek aan standaardisatie, wordt dit door cloud management wel haalbaar. De clouddiensten kunnen gemodelleerd worden met behulp van verschillende functies zoals Chef en Puppet.
Het cloud management platform maakt het ook mogelijk om verschillende analyses los te laten op de clouddiensten. Hierdoor kunnen acties gedestilleerd worden van de providers, waardoor het programma verder geoptimaliseerd kan worden. Deze mogelijkheid tot analyse is ook een van de punten waar je op moet letten als je de verschillende platformen met elkaar gaat vergelijken. Het kan namelijk per platform enorm verschillen in welke mate de analyse en de optimalisatie van de cloud mogelijk is. Afhankelijk van de eisen en de manier waarop je de cloud gebruikt kan de ene dienst beter bij je passen dan een ander.
De platforms die worden aangeboden moeten een aantal tools hebben om bovenstaande zaken mogelijk te maken. Ook moeten ze het mogelijk maken om te monitoren, te classificeren en de kosten van de cloud te bekijken. Er moet door het cloud management platform ook rekening gehouden met de back up en de veiligheid van de data. Naast deze zaken zijn er nog een groot aantal tools die kunnen worden aangeboden via het platform.
Tegenwoordig is cloud management dus steeds belangrijker aan het worden en een aanzienlijk gedeelte van de organisaties maakt hier dan ook gebruik van. Wil je ook gebruik gaan maken van cloud management dan is het belangrijk dat je een platform kiest dat goed aansluit bij je eisen en wensen. Er zijn veel aanbieders die onderling van elkaar verschillen, een andere functionaliteit en tools aanbieden. Het is dus belangrijk om de platforms op internet met elkaar te vergelijken en hierbij een aantal punten in je achterhoofd te houden.
Allereerst is het natuurlijk van belang welke providers worden ondersteund. Een groot aantal van de cloud management platforms begonnen met de ondersteuning van AWS, gevolgd door Microsoft Azure. De ondersteuning voor andere providers is vaak afhankelijk van de vraag van klanten. Zo zal er eerst veel vraag moeten zijn voor een bepaalde provider, voordat deze wordt geïmplementeerd in het platform.
Naast de ondersteuning van providers kunnen er ook verschillen zijn tussen de functionaliteiten die worden aangeboden door het cloud management platform. Het is dus van belang om van te voren te bekijken welke functionaliteit wordt ondersteund en of deze aansluit bij de wensen van de organisatie.
Zoals hierboven al staat beschreven maakt het cloud management platform het mogelijk om de diensten te optimaliseren. Hiervoor is het echter wel nodig om een analyse functionaliteit te hebben. Deze functionaliteit kan enorm verschillen tussen de aanbieders, waardoor het van belang is om hier naar te kijken. Sommigen zullen namelijk bijvoorbeeld gebruik maken van bepaalde algoritmes en maken het mogelijk om het resourcegebruik en de kosten verder te optimaliseren. Terwijl dit bij andere platformen helemaal niet tot de mogelijkheden behoort. Ook de mogelijkheden tot automatisering verschillen per platform, dus dit is ook een punt waarop je je keuze kunt baseren.
Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk het beveiligen van servers, data en de gebruikers van de cloud. De cloud management maakt het mogelijk om deze taken allemaal centraal te organiseren waardoor je een hoop tijd kunt besparen en kunt vertrouwen op het platform.
Op de huidige markt is er al een aanzienlijk aanbod van verschillende cloud management platformen. Sommige van deze zijn volledig hierop gericht, terwijl andere leveranciers uit de IT-wereld komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan IBM, VMWare en ServiceNow. Deze bedrijven verschillen onderling en je kunt via internet evaluaties van de verschillende platforms vinden.
Een van de bedrijven die cloud management aanbiedt is Signet. Het zogenaamde Signet Cloud Connect maakt het mogelijk om te verbinden naar jouw cloud naar keuze. Dit kan bijvoorbeeld Microsoft Azure zijn of Amazon Web Services. Afhankelijk van je behoeftes kan dit zowel enkelvoudig als redundant worden uitgevoerd.